Barion Pixel Tavaszoknak korall, őszöknek burgundi: így válogass a színtípusodnak megfelelő rúzst piros árnyalatok közül (x) – Coloré

Tavaszoknak korall, őszöknek burgundi: így válogass a színtípusodnak megfelelő rúzst piros árnyalatok közül (x)

2013. 02. 16.

Színtípusunk ismerete nemcsak a ruhatárunk, hanem a sminktermékeink összeállítását is befolyásolhatja, aminek egyik ikonikus darabja a vörös rúzs, annak ezernyi árnyalatával. Lássuk, miféle színtípusokat ismerünk, s azok ismeretével mely termékek közül érdemes válogatnunk!

Előfordult már, hogy egy bizonyos rúzsárnyalat viselésekor sokkal élénkebbnek láttad az arcod a tükörben? Mintha a szín kiemelné az előnyös tulajdonságaidat (így például a szemed színét vagy épp az orcáid árnyalatát), ugyanakkor elfedi, amit érdemes elfedni. A színtípusunk meghatározásával nemcsak azt érhetjük el, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, hanem a megfelelő színek kiválasztása által számos bókot fogunk kapni.

Colore Valentin Smink 1200x675 V1
Kép forrása: dm

Néhány szóban a színtípusokról

Ugyan Johann Wolfgang von Goethe (bizony, az a Goethe) már a 18. században a Színtan című művében is foglalkozott a színek jelentésével, a napjainkban óriási hype-nak örvendő színtípuselemzés valójában hollywoodi gyökerekkel rendelkezik. Az ötvenes években ugyanis tudatosan kezdték el bizonyos színekbe öltöztetni az olyan dívákat, mint például Marilyn Monroe vagy Sophia Loren, végül a nyolcvanas években egy Suzanne Caygill nevű tervező hozta létre a ma legtöbbször emlegetett szín- és stílustanácsadás alapjait és kategóriáit. Munkájában Caygill három főbb ponton elemzi a tulajdonságainkat, s ez alapján kategorizál bennünket egy adott színtípusba. Caygill rendszere felülvizsgálja bőrtónusunkat, a szemünk és bőrünk kontrasztját, valamint azt is, mennyire tudunk sötét vagy világos árnyalatokat viselni. A bőrtónusunk megmutatja, hogy a hideg vagy meleg árnyalatok állnak-e jobban, a szem-bőr kontraszt pedig abban segít, hogy megállapítsuk: az élénk vagy tört árnyalatokban mutatunk-e természetesebben.

A színtanácsadás során tehát főképp ezeket a tulajdonságainkat veszik górcső alá annak fényében, hogy az arcunk közelébe helyezett, különböző árnyalatú kendők mennyire élénkítik a megjelenésünket, vagy épp sápasztanak el. A színtípus elemzők alapvetően négyféle kategóriát hoztak létre: a tavasz, nyár, ősz és tél típust, s ezek pontos körülhatárolásával nemcsak ruhatárunkat, hanem sminkkészletünket is érdemes update-elni.

Tavasz, te csodás!

A fenti kritériumok és a kategória neve alapján könnyedén rájöhetünk arra, hogy a tavasz színtípusnak általában az élénk és világos színek állnak a legjobban. Úgy jellemezhetnénk őket, mint a „méz gyermekei”, hiszen alapvetően meleg bőrtónussal rendelkeznek, s kevés kontraszt van a szemük és hajszínük között. (Ilyen például a Szex és New York sorozatból „kiszállt” Kim Kattrall, Samantha Jones megformálója.) Ennél fogva a tavaszoknak jól állnak a piros vibrálóbb árnyalatai, így például a korall vagy a pipacspiros. Piros rúzs ügyben érdemes szétnéznünk a drogériák, kínálatában: az Everlasting Matte 070-es árnyalata például kiváló választás lehet február 14-re, hiszen nemcsak az árnyalata, hanem a matt hatása miatt is kibírja majd a romantikus vacsorákat, s az azokat követő együttléteket.  

Colore Valentin Smink 1200x675 V2
Kép forrása: dm

Nyári gyerekek a Balaton parton…

A nyár színtípus a tavasz tökéletes ellentettje: hideg bőrtónus jellemzi őket, emellett inkább a világos, azon belül pedig a tört színek állnak nekik legjobban. Ez tehát azt jelenti, hogy arcuk a világos árnyalatú ruhák viselésekor „él” leginkább: ilyenkor tűnnek igazán aktívnak és élettelinek. Fontos kitétel ennél a színtípusnál, hogy a szemszínük általában kevésbé élénk, mint a bőrük: gyakran világos bőr és „seszínű” szem jellemzi őket, ennél fogva olyan rúzsárnyalatban érdemes gondolkodniuk, amely a hamvas bőrükre helyezi a hangsúlyt. (Gondoljunk csak a Szex és New York főszereplőjére, Sarah Jessica Parkerre, aki – színeit tekintve – tipikus nyár!)

Az „echte” piros árnyalatok helyett jobban járnak azokkal a rúzsokkal, amelyek alaptónusa ugyan valóban piros, ám az összhatásuk inkább a nude árnyalatára hajaz. Ilyen például az alverde Naturkosmetik szájkontúrceruzájának 20 Pure Nude változata, amely közepes fedésével pont azt a végeredményt biztosítja, amelyre a randevúkon való hódításkor feltétlenül szükségünk van.

Femme fatale: az ősz színtípus

Rúzs tekintetében nem kérdés, hogy az ősz színtípusba tartozó hölgyek járnak a legjobban, hiszen ők általában elbírják az erőteljes, „femme fatale” típusú tónusokat is. De kezdjük az elején! Az ősz színtípusba tartozókat meleg bőrtónus jellemzi, s leginkább a tört, sötét színek állnak nekik a legjobban. (Ilyen például a már emlegetett ikon, Sophia Loren.)Az ősz színtípusba tartozók jellegzetesen sötét szemekkel és sötét hajjal rendelkeznek, s mivel a bőrük is meleg tónusú, így jól állnak nekik a sárga, zöld és bronz különböző árnyalatai. (Beszédes ugyanakkor, hogy az őszök nem igazán tudják viselni a kéket: ez az árnyalat meglehetősen elüt az ősz „meleg” tulajdonságaitól.)

A leírtak fényében rúzs tekintetében is érdemes inkább az erőteljesebb árnyalatokat keresgélniük: az alverde colore&care simply brown 27-es árnyalata egzotikus megjelenést biztosít a különleges találkozókhoz!

Hűvös elegancia: a tél színtípus

Akárcsak a nyár, úgy a tél színtípus is a hideg bőrtónus kategóriába esik, ám nekik az élénk, sötét színek állnak legjobban: ezekben kel életre a karakterük. Szerencsére nem kell megállniuk a fekete-fehér alapkombinációnál (ami egyébként nagyon is jól áll nekik), hiszen a barbie-pink, a királykék, a lila és a citromsárga is tökéletesen kiemeli a szépségüket. Jellemző rájuk, hogy különleges a szemszínük (mélykék, közép- és sötétbarna, zöldesbarna), hajuk pedig általában sötét árnyalatú, hiszen egy sötét színtípusról van szó: ilyen például a Szex és New York „ne bánts virágja”, Charlotte York, azaz Kristin Davis!

A hideg bőrtónus miatt viszont érdemes vibráló rúzsokkal is próbálkozniuk: a dm trend it up High Shine 260-as árnyalata tökéletesen kiemeli az előnyös tulajdonságaikat, s a rúzs vibráló színével egészen biztosan csókra késztetik majd párjukat!

Borítókép forrása: dm