Barion Pixel 5 gasztroajándék a konyhából – Még van idő, hogy elkészítsd őket! – Coloré

5 gasztroajándék a konyhából – Még van idő, hogy elkészítsd őket!

2023. 12. 19.

A gasztroajándékok rendkívül népszerűek karácsonykor, ugyanis nemcsak egy ajándékot teszünk a fa alá, hanem egy kis darabot is a szívünkből.

A gasztroajándékok sokfélék lehetnek, ám érdemes olyanban gondolkodnunk, ami sokáig eláll! Bár bizonyosan sokan örülnek a bejglinek is, a fa alatt biztosan szíveseben látnak valami különlegesebbet! Attól még azonban, hogy valami nem mindennapi, nem feltétlenül bonyolult az elkészítése!

Gasztroajándékok a konyhából

A legtöbb ehető ajándék üvegben kerül a fa alá, ezért érdemes körülnézni otthon, hogy mi áll rendelkezésünkre! Az üvegeket forró vízben mossuk ki, majd tegyük öt percre a mikróba, gondoskodva arról, hogy teljesen fertőtlenítsük őket. A kupakokat forraljuk pár percig vízben, s így garantáltan baktériummentes közegbe kerül a töltelék, válasszuk bármelyik receptet is!

Házi Erős Pista

Tökéletes ajándék annak, aki szereti a csípőset, és nem kell különösebben otthon lenni a konyhában ahhoz, hogy elkészítsük! Ha kihagyjuk belőle a csípőspaprikát, édespaprika-krém is készíthető, úgyhogy csak a csípőssége ne akadályozzon meg abban, hogy nekiálljunk!

Hozzávalók:

  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 2-3 (vagy több) kis csípős paprika
  • 2 csapott evőkanál só

Elkészítés:

A paprikákat megmosom, kivágom a csumájukat és felkockázom őket. A felvágott paprikákat egy tálba teszem, majd alaposan összeturmixolom. Hozzáadok két csapott evőkanál sót, és alaposan összekeverem a paprikakrémmel. E pontnál érdemes megkóstolni, hogy nem túl csípős-e, és ha nem, még hozzátenni a csípős paprikából. Ha késznek nyilvánítom, szép kis üvegbe töltöm, és hűtőben tárolva várhatja az ünnepet.

Mézes mustár

Igazi ínyenc finomság, amit nemcsak a szilveszteri virslivel fogyaszthat az ajándékozott, hanem akár salátához és csirkéhez is kiváló kiegészítő!

Hozzávalók (két kisebb üveghez):

  • 10 dkg őrölt mustármag
  • egy csapott teáskanál só
  • 1 teáskanál fűszerkeverék (őrölt fahéj, szegfűszeg, szerecsendió)
  • 1 dl víz
  • 2 evőkanál méz

Elkészítés:

A mustármagot összekeverem a sóval és a fűszerekkel, majd a vizet is beleöntöm, és finoman összekeverem. Egy evőkanál balzsamecettel ízesítem, ezt is elkeverem benne, majd ezután jöhet a finomság nevében is szereplő méz! Ezt is elkeverem, majd kis üvegekbe szedem a kész krémet. Elsőre csípős, de ahogy érnek össze az ízek, úgy válik egyre finomabb a mézes mustárunk!

Csokis mogyorókrém

Hozzávalók:

Hasonlít a mindenki által ismert mogyorókrémre, de sokkal rusztikusabb és természetesebb, ha otthon készítjük.

  • 12,5 dkg tejcsokoládé
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 12,5 dkg törökmogyoró
  • 5 dkg sűrített tej
  • egy csipet só

Elkészítés:

Kezdem a legutálatosabb résszel, ami a mogyorótörés- és hámozás. Könnyebb dió, mint a dió, de időigényes! Ha megvagyok, egy sütőpapírral bélelt tepsibe szórom a mogyorókat, és 160 fokos sűtőbe teszem őket 10, de legfeljebb 15 percre. Akkor jó, ha sötétbarna-fekete lesz a kis vékony héj. Kiveszem, hagyom kicsit hűlni, és elkezdem lehámozni a barna héjat. Nekem a legjobb módszer erre az volt, hogy ,,gyurmázgattam” a kezemmel, és így lassan-lassan a legtöbb mogyoróról levált a héj.

Ezután kicsit összetördeltem, mert a darálónak túl durva volt, s ezután daráltam porrá. Amikor por-állagú, hozzákeverem a cukrot, és félreteszem. Egy lábasban vizet melegítek, föléteszek egy kisebb lábast, és ebben olvasztom fel a gőz felett a tejcsokoládét. Ha felolvadt, mehet bele a vaj, amit alaposan elkeverek, majd csipet só és a sűrített tej, és végül a cukros mogyoró. Nagyon alaposan elkeverem és kóstolgatom – nem kifejezetten az íze miatt, hanem azért, hogy érezzem azt, hogy a cukor valóban felolvadt. A cukor hajlamos sokáig ropogni a fogam alatt, de érdemes addig keverni, míg teljesen fel nem olvad. Amint kész, azon nyomban üvegbe öntöm, hűlni hagyom, és teszem be a hűtőbe.

Banánlikőr

Aki szívesen szopogatna valami finom likőrt a fa körül, annak tökéletes ajándék a banánlikőr, ami messze túlmutat az ünnep gyakori kísérőjén, a tojáslikőrön!

Hozzávalók:

  • 3 dl tej
  • 2 dl főzőtejszín
  • 8 dkg cukor
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • 3 banán
  • 2 dl fehér rum (vagy vodka, esetleg pálinka)

Elkészítés:

A tejet a tejszínnel felteszem melegedni, és ízesítem a cukorral illetve a vaníliás cukorral. Míg melegszik, érett (de nem bebarnult) banánokat felkarikázok, és krémesre turmixolok. Ezután elkeverem a turmixolt gyümölcsöt a forró tejben, és mehet hozzá az alkohol is! Befőttesüvegbe öntöm a likőrt, lezárom, majd miután kihűlt hűtőbe teszem és naponta egyszer-kétszer felrázom. Ezután szűrőn átszűrve szép üvegbe töltöm. A szűrőn fennakadt darabok nagyon finomak, így akár magában, akár süteménybe is felhasználhatjuk őket!

Narancslekvár

A narancslekvár elkészítését rutinosabbaknak javasoljuk, ám nem olyan ördöngös dolog, mint amilyennek elsőre hinnénk! Egyetlen gond van vele, hogy meglehetősen pepecs munka, ugyanis a gerezdekről le kell szedegetni a hártyát.

Hozzávalók:

  • 1 kg narancs
  • 500 gramm + 100 gramm cukor
  • fél liter rostos narancslé
  • 2 citrom leve
  • 1 vaníliarúd vagy egy teáskanál vaníliaaroma
  • 1 csillagánizs
  • egy kisebb fahéj
  • 3-4 darab szegfűszeg
  • 1-2 evőkanál piros szörp (vagy Campari)
  • 3 tasak zselésítőanyag (2:1)

Elkészítés:

A narancsokat forró víz alatt alaposan megsikálom, és két narancs héját krumplihámozóval vékonyan lehántom. Fontos, hogy tényleg csak a narancssárga része legyen, a fehér ,,bunda” ne! A héjakat vékony darabkákra vágom, és 5 percre forró vízbe dobom. Öt perc elteltével átszedem a héjakat hideg vízbe, és ebben hagyom hűlni őket, majd leszűröm és jól lecsöpögtetem őket.

A narancsokat meghámozom: két végüket levágom, majd oldalukról vágom le a héjakat úgy, hogy a fehér bunda is ,,távozzon” a gyümölcshúsról. Ezután kezembe veszem a narancsokat, és késsel kivágom a hártyák közül a gyümölcshúst. Ehhez a legjobb, ha vastag hártyájú gyümölcsünk van, különben a pillanatot is megbánjuk, amikor neki akartunk állni ennek az egésznek.

A narancslevet egy nagyobb lábasba öntöm, ízesítem az 500 gramm cukorral, a citromlével, csillagánizzsal, vaníliával, fahéjjal, a szegfűszegekkel, és öt percig forralom. Ezután beleteszem a leszűrt narancshéjakat, és ismét főzöm 5 percig.

A zselésítő anyagot összekeverem 100 gramm cukorral, és összedolgozom a gyümölcshússal.

A lábasban forró narancsléhez adom, és folyamatosan kevergetem. Újraforrástól számítva még 3 percig főzöm. Eper-vagy málnaszörppel picit erősebb színt adok neki – az ízén ez nem fog érződni.

Alaposan megtisztított, forró üvegekbe, majd rácsavarom a tetejüket, és öt percre fejre állítom őket.

Egy napot állni hagyom, hogy dolgozzon a zselésítő anyag, s rögtön fogyasztható!

Nyitókép forrása: Getty Images