Barion Pixel Hőhullámaid vannak? – Így éld túl a konyhában! – Coloré

Hőhullámaid vannak? – Így éld túl a konyhában!

2025. 07. 11.

A menopauza egyik jellemző kísérőjelensége a hőhullám, amely megnehezíti a mindennapokat, különösen a konyhában!

A hőhullám a menopauza szinte elkerülhetetlen velejárója. Igen kevés az a szerencsés nő, aki megússza. A szakemberek a változókorban felmerülő hormonális változásoknak tulajdonítják, merthogy az ösztrogén szintjének csökkenése hatással van az agyban lévő hőszabályozó központra, amely a test normál hőmérsékletéért felelős. Ez sok területen megnehezíti az életet, különösen a konyhában, ahol a főzés során keletkező plusz meleg szinte elkerülhetetlen.

Hőhullám a konyhában – így éljük túl!

Háziasszonyként tudjuk: ha égnek a gázrózsák, és még sütünk is, melegebb tud lenni a konyhában, mint a pokolban. Ha hőhullámmal küzdünk, még inkább számít minden további fok, így nem mindegy, hogy mennyire melegítünk be a konyhában. Szerencsére számos hő- vagy időkímélő főzési technika akad, lássuk ezeket!

Air fryer

Az utóbbi években nagy népszerűségre szert tett eszköz nemcsak a sütési időt rövidíti le, hiszen nincs felfűtési idő, és az étel is gyorsan elkészül, hanem jóval kevesebb olajjal lehet benne sütni a hagyományos sütőkhöz képest, így kalóriákban is barátibb. Mivel kicsi, nem melegíti fel a konyhát, ekképp a testünket sem, és isteni húsok, halfélék, zöldségek készíthetőek vele, amelyek az alakunkkal is kíméletesek!

Szuvidálás

Bár leginkább étlapokon találkozunk ezzel a szóval, korántsem olyan nagy ördöngösség, mint elsőre hinnénk! A szuvidálás vákuumcsomagolt étel vízfürdőben való előfőzését jelenti, amelyet szabályozott hőmérsékleten készítünk el. Kiváló módszer arra, hogy ne melegítsük túl a konyhát, ráadásul az élelmiszerrel magával is kíméletes: a textúrája és az íze is fenséges lesz, és az alapanyagok tápanyagtartalma is megmarad. A szuvidált étel már tényleg csak pár perc serpenyőben pirítást igényel tálalás előtt.

Konfitálás

Hőhullám idején ideális módszer. A konfitálás alacsony hőfokon, lassú, zsírban főzést jelent, amelynek segítségével nagyobb mennyiségű húst is elkészíthetünk, amelyek hosszabb ideig állnak el a hűtőben, mint más módon készült társaik. Így csak egyszer melegítünk be a konyhában, ráadásul az ezzel a módszerrel készített húsok szaftosak, finomak is. Ha van előre elkészítve konfitált kacsacombunk, nincs más dolgunk, mint serpenyőben kérget sütni rá, és ehhez még a sütőt sem kell bekapcsolnunk!

A hőhullámokkal nehéz megküzdeni, de nem lehetetlen!
A hőhullámokkal nehéz megküzdeni, de nem lehetetlen! / Kép forrása: Pexels

Másképp finomat!

Számos egyéb lehetőségünk is van arra, hogy kevesebb hőt termeljünk a konyhában. A reggelit tükörtojás vagy rántotta helyett indíthatjuk hűtőben érlelt chia magos és gyümölcsös zabkásával, a különböző főtt és sült köretek helyett pedig friss zöldségekből készíthetünk salátát, míg torták helyett az édesség utáni vágyunkat gyümölcssalátákkal elégíthetjük ki.

Szuvidált fokhagymás csirkemell rozmaringgal

Hozzávalók:

  • 2 db csirkemellfilé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ág rozmaring
  • só, bors
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • vákuumtasak

Elkészítés:

A csirkemelleket kiklopfolom, sózom, borsozom, és finoman lekenem olívaolajjal. Zacskóba teszem a fokhagyma és a rozmaringágacskák társaságában, vákuumozom a zacskót, majd 63 fokon másfél órán keresztül főzöm. Erre egy sous vide gép a legalkalmasabb, de lábasban is elkészíthető, ám ügyelni kell arra, hogy a megfelelő hőfokon tartsuk az ételt, amihez már sous  vide bot is kapható. Ha elkészült, a vákuumzacskóból kivéve serpenyőben kérget sütök neki. Friss salátával és pirított dióval tálalom.

Házi fagyi gyümölccsel

Hozzávalók:

  • 2 pohár joghurt (sima vagy görög)
  • 2 evőkanál méz
  • 1 marék eper, áfonya vagy málna (akár vegyesen)
  • néhány csepp vaníliaaroma
  • 1 banán

Elkészítés:

A hozzávalókat simára turmixolom, majd egy műanyag dobozba öntöm. 3-4 órára a fagyasztóba teszem úgy, hogy félóránként villával átkeverem, így megakadályozva, hogy eljegesedjen. Fogyasztás előtt öt-tíz perccel érdemes kivenni, hogy krémes állagúra olvadjon.

Hűsítő, finom desszert, amihez a sütőt sem kell bekapcsolni!
Hűsítő, finom desszert, amihez a sütőt sem kell bekapcsolni! / Kép forrása: Pexels

Zöldségchips

Hozzávalók:

  • 1 közepes cékla
  • 1 répa
  • 1 kisebb édesburgonya
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, fűszerek ízlés szerint (rozmaring, curry)

Elkészítés:

A zöldségeket meghámozom és vékonyra vágom (ehhez a hámozót a legcélszerűbb használni). A zöldségeket összeforgatom az olajjal és a fűszerekkel, majd az air fryerbe teszem, és 160 fokon 10-12 percig sütöm úgy, hogy közben egyszer-kétszer átrázom, hogy egyenletesen piruljon.