Őszi kirándulásajánló: vadássz retró kerítésekre a Balatonnál!

2021. 09. 23.

Ugyan a strandszezonnak lassan vége, a Balaton számos szépséget tartogat az őszi, sőt, a téli időszakban is.

Ezúttal nem a tavat és a hekket, hanem a Balaton körüli falvak építészetét – pontosabban kerítéseit ajánljuk figyelmetekbe.

,,Nekem a Balaton…”

Nem mindennapi műveket találhat a kiránduló, ugyanis a ’60-as és ’70-es években épült balatoni nyaralók kerítései magukban hordoznak nem csak egy letűnt korszakot, hanem magát a Balatont is.

A Formákon túl nevű projekt keretein belül gyűjtik a múlt kor megmaradt lenyomatait, melyeket a kerítések őriznek.

Ezek az alkotások rendkívül sokat mesélnek a korszakról, az általuk védett házak tulajdonosairól, társadalmi helyzetükről, jó ízlésükről.

A projekt ezen első szakaszában ugyan a kerítéseké a főszerep, a továbbiakban több olyan kulturális emléket tervez bemutatni, melyek ugyan nem kötődnek szervesen a klasszikusan vett történelmi emlékekhez, mégis meghatározzák a Balaton környezetét.

A közösségi oldalak funkcionálnak albumként a Formákon túl projektnek, erre a felületre kerülnek ki azok a képek is, amiket a ,,kerítésvadászok” készítenek kirándulásaik alkalmával. Több ízben is előfordult, hogy sikerült megszólaltatni a házban lakó jelenlegi tulajdonost, aki történettel is tudott szolgálni az adott alkotásról, de az is megesett, hogy az egykori kerítéstulajdonos unokája küldött be fényképet.

A szervezők felhívják a figyelmet, hogy ha bárkinek van képe, emléke, netán személyes története egy-egy kerítésről vagy annak egykori tulajdonosáról, ne tartsa magában, hisz minden történet segít megérteni a korszakot, s annak művészeit.

Az eddig elmeséltekből kiderült, hogy a kerítések készülésekor inkább a balatoni hangulatot szándékoztak visszaadni, mint az ingatlan védelmét szolgálni.

Törő Balázs, néprajzkutató utánajárása szerint a művek valószínűleg a füredi hajógyárban dolgozó maszek mesteremberek munkái. Még dolgoznak azon, hogy összefüggést találjanak a kerítések közt, így segítvén meghatározni, hogy mely művésztől származhatott egy-egy munka, illetve azt, hogy a Balaton mely részén élhetett az alkotó.

Aki szereti a szocialista idők hangulatát, vagy szívesen emlékszik gyerekkori nyarakra, bátran vágjon bele a balatoni kerítésvadászatba, és küldje be képét a Formákon túl projektnek!

Nyitókép forrása: Formákon túl/Facebook