Barion Pixel Az OceanGate tengeralattjárójának utasai a Titanicot is megnézték az anyahajón a végzetes merülés előtt – Coloré

Az OceanGate tengeralattjárójának utasai a Titanicot is megnézték az anyahajón a végzetes merülés előtt

2023. 07. 05.

A Titanic roncsához való utazásuk előtti éjszakákon a Titan búvárhajó utasai tudósoktól és régészektől hallgattak előadásokat – és állítólag megnézték a Titanicot is.

Az elmúlt hetekben a szerencsétlenül járt Titan tengeralattjáró tragédiája tartotta lázban a világot, és az azóta eltelt időben is újabb és újabb információk látnak napvilágot az utasokról és a merülés körülményeiről is.

A New York Times arról számolt be, hogy az OceanGate fizető ügyfelei néhány éjszakát eltöltöttek az anyahajón, mielőtt lemerültek a volna a tengeralattjáróval. Ezek egyikén szakértők okították őket a merüléssel, a roncsokkal kapcsolatban, máskor viszont filmeket néztek – témába vágóan James Cameron 1997-es kultfilmjét, a Titanicot is.

Akármennyire is rosszul hangzik ez a történtek fényében, valójában logikus dolog megnézni a szerencsétlenül járt hajóról készült kasszasikert, mielőtt az ember lemerülne a szóban forgó hajóhoz, ugyanis a film részletes felvételeket is tartalmaz a roncsról és történelemhűen ábrázolja a belső kialakítást és a dekorációt.

Titan, Youtube
Kép forrása: YouTube

A New York Times szerint a merülőhajó utasait „küldetésspecialistáknak” minősítették, és különféle feladatokért voltak felelősek a hajón. Noha ezeknek az volt a célja, hogy a fizető ügyfeleket ne passzívan vegyenek részt a küldetésben, és arra ösztönözzék őket, hogy legyenek „felfedezők, kalandorok”, a New York Times által megszerzett brosúra szerint az OceanGate korábbi tanácsadója azt mondta: az ügyfelekre nem utasokként való hivatkozás segít elkerülni a súlyos jogi következményeket, ha valaki meghal a küldetés során – írja az Insider.

A Titan tragédiája

Az 1912 áprilisában elsüllyedt tengerjáró roncsaihoz igyekvő búvárhajó június 18-án kezdte meg a merülést, a fedélzetén öt ember tartózkodott, akik fejenként 250 ezer dollárért vettek részt az expedíción.

A búvárhajónak a vízbe bocsájtás után körülbelül két órával megszakadt a kapcsolata az őt kísérő Polar Prince expedíciós hajóval. 96 órányi oxigénnel voltak felszerelve, ám keresésük nem bizonyult sikeresnek. A hajót készítő cég, az OceanGate június 22-én egy sajtótájékoztatón jelentette be az öt utas halálát: „Jelenleg úgy véljük, hogy sajnos végleg elvesztettük vezérigazgatónkat, Stockton Rush-t, Shahzada Dawoodot és fiát, Suleman Dawoodot, Hamish Hardingot és Paul-Henri Nargeolet” – írták egy közleményben. Egyes források szerint a tengeralattjáró már azelőtt megsemmisült a rá nehezedő nyomástól, mielőtt még a keresőcsapatok elindultak volna.

Borítókép forrása:  CBS Photo Archive / Getty Images