Miniszobrok nyomában

Szereted a kihívásokat? Tudunk egy szuper jó feladatot. Alkalomadtán nyakadba veheted Budapest városát, hogy szobrokat keress.

Az élet maga egy nagy kaland, de aki szeret máshogy is kihívásokkal szembe nézni, az vegye nyakába Budapestet is. Ha azt gondolod magadról, hogy igazán ismered fővárosunkat, vajon ismered a miniszobrokat?

Az alkotó

Egy ukrán-magyar szobrászművész, nevezetesen Mihail Kolodko, vagy magyarosabban Kolodko Mihály keze munkáit dicsérik az aprócska szobrok. A művész nagyobb méretű alkotásain kívül olyan apró szobrokkal örvendezteti meg Budapestet (és más városokat is) és a mini szobrok keresőit, amelyek kis termetük ellenére is kidolgozottak. A művész mindig arra törekszik, hogy az elkészült remekek ne csak önmagukban keltsenek nagy hatást, hanem ott is, ahová kerülnek. Nem mindegy, hogy milyen környezetben helyezkedik el egy szobor, mint ahogy az sem, hogy milyen ott a forgalom és hogyan, honnan látható a legjobban.

Kolodko: Csontváry Kosztka Tivadar
Kolodko Mihály miniszobra Csontváry Kosztka Tivadarról Ungváron | Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

A 43 éves szobrászművész 2017 óta Magyarországon él és mini alkotásaival (is) hódít, pedig pályája kezdetén inkább a monumentális szobrászat érdekelte. Műveit gerillaszobroknak is nevezik, mert váratlanul tűnnek fel az apróságok. Sokan nem értik, hogy miért és miért ilyen apró szobrokkal rukkol elő valaki. Így volt ez a szobrász szülővárosában, Ungváron és Budapesten is. Később egyre több szobrocska jelent meg és azt is megértették, hogy mindegyik műnek van valamiféle mondanivalója, valamint a hellyel is kapcsolatban van.

A mini alkotások Budapesten

Az első apró szobrocskája a Parlamenttel szemben található Halász utcában kapott helyet A nagy ho-ho-horgász című magyar televíziós rajzfilmsorozat egyik fő karaktere, a Főkukac. Érdekessége, hogy a szobrászművész kedvenc mesefiguráját alkotta meg Magyarországon, de szülőhazájában is kezét dicséri egy ugyanilyen szobor az Ung folyó partján. Ez a karakter azért is annyira fontos a művész számára, mert a mese által sajátította el a magyar nyelvet.

Kolodko: Főkukac
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

A Muppet Show Brekije a Szabadság téren csücsül. Azért készült el a szobor és azért került pont ide, mert ezen a környéken a békacomb, mint válaszható fogás felkerült az étlapokra.

A Simpson család Lisája a Jászai Mari éti 2-es villamos megállójánál várj(t)a megcsodálóit, méghozzá kikötözve egy oszlopra.

A mesefiguráknál maradva meg kell említeni a Kockás fülű nyúl alakját, amelyik a Budavári Sikló végállomásánál kukkol távcsövén keresztül.

Kolodko: Kockás fülű nyúl
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Mekk Elek, a híresen hírhedt kétbalkezes, de magát ezermesternek kikiáltó kecske figurája a Széll Kálmán téren található. Stílusosan olyan táblát tart, amelyen a hibásan a Moszkva tér felirat olvasható. Ez sem sikerült Mekk mesternek.

Kolodko: Mekk Elek
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

A Halott mókus alkotás a Jászai Mari téren található, a Colombo szobor közelében. A mókus egy pisztolyt tart a kezében és egy olasz művész, Maurizio Cattelan Bidibidobidibooo alkotásának sajátos megformálása. 

Mr. Bean plüssmackója a Harmincad utca egyik házára van „kiakasztva”.

Bodrogi Gyula és Süsü közös szobra már nincs a helyén, de a Szabadság téren, a tévészékház mellett állt.

A Bűvös kocka nem más, mint Rubik Ernő kockájának emléket állító miniszobor, amely a Bem rakparton található.

A Duna korzó Lánchíd felőli részén található egy 18+-os miniszobor, amely a Libidó nevet kapta. Egy amerikai művész, Jeff Koons munkáját jeleníti meg kicsit másképp.

Egy aprócska Piszoár kapott helyet a Vajdahunyadvára melletti sétány falán.

Liszt Ferenc természetesen a róla elnevezett repülőtéren csücsül türelmesen és várja, hogy felfedezzék.

Herzl Tivadar miniatűr alakja szülőháza, a Dohány utcai zsinagóga közelében áll. Ő volt az a budapesti születésű író, politikus, aki megálmodta a zsidó államot.

Az Üldögélő búvár az Osvát és Dohány utca sarkán csücsül, kezében egy kulccsal. A történet szerint ugyanis Molnár Ferenc újonnan megnyitott kávéházának kulcsát a nyitás után azonnal a Dunába dobta, hogy ne lehessen többé bezárni. Ez ugyan egy legenda, de sokaknak ez jut eszébe, ahogy Koldokónak is.

A Tizennégy karátos autó Rejtő Jenő szülőháza közelében, a Hevesi Sándor téren áll. 

A „Ruszkik haza!” felirattal ellátott Szomorú tank a Batthyány téren kapott helyet.

Kolodko: Szomorú tank
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Az Usanka már nincs meg, mert kihelyezése után nem sokkal le is verték és a Dunában landolt.

A színes üvegablakkal ellátott apró Noé bárkája a Bethlen Gábor téren vesztegel. Azért épp ott, mert Róth Miska emlékháza is a közelben található.

Ferenc József alakja a Szabadság híd korlátján üldögél egy függőágyban.

A K11 Művészeti és Kulturális Központ előadótermében varázsolta a művész Harry Houdini kicsi szobrát.

A Dreher Sörgyárban található a Dreher Györgyöt ábrázoló apróság, háttérben mi más lehetne, mint maga a főzőház?! A gyár előtt pedig a söröskocsit húzó lovak pózolnak.

A Hold utcában stílusosan egy Mini holdjáró várja, hogy megcsodálják.

A Szomorú vasárnap című dalszerzőjének, Seress Rezsőnek állít emléket az Akácfa utában található Kispipa étterem falán található miniszobor.

Szereted a kihívásokat, de ez túl nagy falatnak tűnik? Segítséget nyújt egy térképpel ellátott útmutató. Felfedezésre fel! Ne feledkezz meg fotókat készíteni és elküldeni szerkesztőségünkbe.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Peter Dinklage nem titkolta véleményét az új Disney produkcióval kapcsolatban