Barion Pixel Mennyire meggyőző az útleveled? – Coloré

Mennyire meggyőző az útleveled?

2021. 10. 12.

Ha külföldre, a schengeni övezeten kívülre megyünk nyaralni, családlátogatóba vagy üzleti céllal ülünk repülőre (egy idilli, Covid-mentes időben és térben), az első dolog, amit összecsomagolunk, az az útlevelünk. De elgondolkoztunk-e már azon, hogy vajon a magyar útlevél mekkora aduász a kezünkben?

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai alapján készíti el minden évben a londoni Henley & Partners cég az úgynevezett Henley Passport Indexet. Ez a rangsor a világ országai által kiállított útleveleket osztályozza aszerint, hogy a dokumentum birtokosa hány úticélra juthat el anélkül, hogy külön vízumot kelljen igényelnie – hiszen a lehetőségek államonként, na meg persze évtizedenként változóak. A Henley Passport Indexet a vállalat kutatási osztálya készíti, akik már 2006 óta figyelik a Föld leginkább “utazásbarát” útleveleit. 199 ország ilyen dokumentumát hasonlították össze idén és 227 desztináció alapján alkották meg a listát, melyet itt lehet böngészni. Ha egy adott országból egy úticélt vízum nélkül is meg lehet látogatni, az ország 1 pontot kap, ha kell a külön beutazási engedély, akkor nullát, így gyűlik össze a végső pontszám, amivel a rangsor elkészül. Utóbbi készítésének alapelvei között szerepel például, hogy érvényes magánútlevélről van szó, melynek birtokosa egy felnőtt állampolgár, aki turisztikai vagy üzleti céllal, rövidebb időre (maximum néhány hónapra) utazik, megvan minden szükséges oltása és általában egy nagyobb városba vagy a fővárosba érkezik meg.

útlevél utazás tilalom rangsor
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A 2021-es listát Japán és Szingapúr vezeti karöltve, az ottani lakosok ugyanis vízum nélkül 192 helyre juthatnak el, szorosan mögöttük 190 céllal Németország és Dél-Korea sorakozik, a harmadik helyet Finnország, Olaszország, Luxemburg és Spanyolország birtokolja 189 elérhető úticéllal. A lista első húsz helyét egyébként az európai kontinens országai uralják. Magyarország az igen előkelőnek mondható kilencedik helyen van (a tavalyihoz képest eggyel, 2006-hoz képest tíz hellyel kerültünk előrébb), mi itthonról 183 desztináció közül választhatunk úgy, ha nincs a birtokunkban külön vízum. Az Amerikai Egyesült Államok a világ országai között a hetedik beutazási szempontból, csakúgy, mint Csehország, Görögország, Málta és Norvégia.

Az elmúlt 18 hónap és a koronavírus-járvány okozta korlátozások persze ezen a rangsoron is meglátszanak, de természetesen a készítők nem a jelenlegi beutazási tilalmakat vették figyelembe, hiszen ez elég hamis képet adna az általános helyzetről. Azonban tény, hogy a bolygó északi és déli féltekéje közti szakadék még jobban mélyülni látszik. Érdekes különbség, hogy az északi féltekén található, a lista elejére sorolt országok a Covid-19-cel kapcsolatos korlátozások legszigorúbbjait vezették be utazás szempontjából, míg más, kevesebb pontszámmal rendelkező államok lazítottak a beengedésen, ami viszont nem talált viszonzásra. Jó példa erre az 51 ponttal rendelkező Egyiptom, ahol semmiféle tilalom nincs érvényben. Az afrikai ország a 97. helyen áll, míg a már említett, dobogós Németország közel száz ország állampolgárainak tiltotta meg a belépést a koronavírus miatt.

A lista legalján, 199. helyen Afganisztánt találjuk, melynek lakosai mindössze huszonhat országba léphetnek be külön vízumigénylés nélkül. Ezen kívül igencsak “alacsony értékű” az útlevele Nepálnak, Észak-Koreának, Szomáliának, Yemennek, Pakisztánnak, Szíriának és Iraknak, mindnek negyven alatti.

Forrás: forbes.com