Barion Pixel Magyarország 5 legszebb kis temploma – Coloré

Magyarország 5 legszebb kis temploma

2022. 05. 08.

Magyarországon csodálatos székesegyházak, bazilikák és templomok találhatóak, így nem volt könnyű dolgunk, amikor a legszebbeket kerestük. Gyűjtésünkben a kis, elfeledett vidéki templomokra és kápolnákra fektettük a hangsúlyt, amiket bármilyen évszakban látogatunk meg, nem fogunk csalódni.

Magyarországon több ezer kisebb-nagyobb templom és kápolna található. Ugyan ezek az építmények különböző vallásokhoz tartoznak, koruknál és szépségüknél fogva felekezettől függetlenül várják a látogatókat. Ugyan az utóbbi években több, mint háromezer templomot felújítottak, továbbra is több olyan helyre bukkanhatunk, ami eldugottan várja, hogy újra bekukkantsanak falai közé.

Templomok és kápolnák – mi a különbség?

Nemcsak a templomok, hanem a kápolnák is gyakoriak. A templomokról mindenkinek van fogalma: szent helyek, ahová az emberek azért mentek, hogy közelebb kerüljenek Istenhez, tartozzanak bármely valláshoz. Itt zajlottak – zajlanak – az esküvők, keresztelők és a temetések szertartásai is, ahogy a misék is, különösen ünnepek idején. Az emberek életét születésüktől a halálukig végigkísérték a templomok, s ugyan manapság több épület funkcióját vesztette, emlékük itt maradt velünk.

A kápolnák kis templomok, azzal a különbséggel, hogy jellemzően tehetős magánemberek, vagy kisebb-nagyobb csoportok emelték őket valakinek vagy valaminek az emlékére. Nem mindegyik tekinthető meg nyilvánosan, ám egyre több válik elhagyatottá, így könnyebben láthatjuk egy letűnt kor emlékeit, mint készítői tervezték.

Nagykopáncsi templom

Az Árpád-kori oltalomház Tótkomlóstól nem messze, Szegedtől 45 perc autóútra bújik meg. A 11. századi épületet román stílusban tervezték, majd az 1600-as évekig használták, és a 18. században bővítették ki gótikus elemekkel, így nyerte el mai formáját. A felújítások során egy temetőt is feltártak; ezen a területen bukkantak sokat érő kincsekre: egy fazékban több száz darab ezüstpénzre leltek, melyek nagy része II. Géza korából származik.

Sokat érő kincsekre bukkantak a templom körül
Sokat érő kincsekre bukkantak a templom körül / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Hegymagasi Lengyel-kápolna

Hegymagas a Balaton északi partjától nem messze helyezkedik el. A Lengyel családról elnevezett kápolna a Szent György hegyen található. 1760-ban építették barokk stílusban, a belsejében pedig fából készült oltárt láthatunk. A család ügyelt arra, hogy szentek is őrizzék a kápolna békéjét, így Szent István és Szent László szobrai ékesítik a belső teret. Nemcsak az építmény egyszerű nagyszerűsége, hanem a táj is gondoskodik róla, hogy felejthetetlen élményekkel térjünk haza.

Az 1760-ban épült kápolna lenyűgöző környezetben helyezkedik el
Az 1760-ban épült kápolna lenyűgöző környezetben helyezkedik el / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Nagybörzsönyi Szent István templom

A dombon elhelyezkedő román stílusú épület alapjait a 13. században tették le, majd ahogy telt az idő, építettek hozzá tornyot és egy, az imaházat körbevevő kőkerítést. A 16. században főként német bányászok használták, akiket a völgyben helyeztek el, míg a bányamunkák tartanak. Idővel annyira beleolvadtak a bányászok a magyar közösségbe, hogy mindenki ide járt, majd idővel egy temetőt is kialakítottak a Szent Istvánról elnevezett épület közvetlen közelében.

A 16. században főként német bányászok használták a templomot
A 16. században főként német bányászok használták a templomot / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Mánfai Sarlós Boldogasszony templom

A Baranya megyében található Mánfa lakossága a 2008-as adatok alapján 896 főt számlált. A 12. századi templom ma már a község határán kívül áll. A történelem megtépázta kis falut: felgyújtották a házakat a tatárok, és később a törökök sem kímélték, így a helyiek úgy határoztak, hogy valamivel arrébb építik fel az új otthonaikat. A templom feledésbe merült, így körbenőtte a természet. A legenda szerint egy pásztor bikája elkóborolt, és ahogy ment, a szarva beleakadt az elfeledett templom harangkötelébe. Ahogy próbált kiszabadulni, megkondult a harang, így a falubeliek újra rátaláltak elveszett örökségükre.

Baranya megyébe kell elmennünk ezért a csodáért
Baranya megyébe kell elmennünk ezért a csodáért / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Balatonlellei Szent Donát kápolna

A Balaton számtalan szépséget kínál, ezek egyike a Kis-hegyen található Szent Donát kápolna. Báró Majthényi György emeltette a kápolnát, amit 1748-ban szentelt fel a veszprémi püspök. A 19. század elején már gróf Széchenyi Ferencé volt az épület, amit megrongáltak az idők, ám pár évvel ezelőtt teljes felújítást kapott. Az építészeti stílusra leginkább a parasztbarokk illik, ami a kápolna készítésének idejében az egyik legnépszerűbb stílus volt. Az épülettel szemben áll a Majthényi Présház, melynek pincéjében a mai napig kaphatunk helyi borokat. Nem véletlen tehát, hogy a kis kápolna Szent Donát, a szőlősgazdák védőszentje után kapta a nevét.

Nevét a szőlősgazdák védőszentjéről kapta
Nevét a szőlősgazdák védőszentjéről kapta / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix