Barion Pixel 7 létező Disney-helyszín, ahova egyszer el kell menned – Coloré

7 létező Disney-helyszín, ahova egyszer el kell menned

2022. 01. 19.

A rajzfilmek, bármennyire is a képzelet szüleményei, emberek készítik őket, akiket színek, személyek vagy alakok inspirálnak. Nincs ez másképp különböző helyszínek megelevenítése esetén sem, és ugyan az ember csupán a mesét nézve nem veszi észre a hasonlóságot, de a képek láttán rájön, honnan az ihlet! Nézzünk kicsit körül a Disney birodalomban!

A Szépség és a Szörnyeteg

A Szépség és a Szörnyeteg Franciaországban játszódik, ám sosem derült ki, hogy pontosan hol. Annyi bizonyos, hogy az alkotók járták a francia falvakat, mígnem rá nem bukkantak Ribeauvillé-re. A Franciaország észak-keleti részén található falucska alig ötezer lakosával kápráztatta el a filmeseket, így az első képkockákon ,,ez” látható.

A Szépség és a Szörnyeteg helyszíne
,,És a legjobb rész csak most jön még!”/Kép forrása: Youtube
A Szépség és a Szörnyeteg falucskája
Ribeauvillé, ahonnan Belle indult/Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Csipkerózsika

Az 1959-ben bemutatott mese Walt Disney 16. egészestés rajzfilmje volt. A nyolc éven át készülő film több jelenetében is feltűnik a kastély, ahol Csipkerózsika született – akit szintén egy modell alapján rajzoltak meg. Ennek mását építették fel a legelső Disneylandben, melyet a Németország déli részén található Neuschwanstein kastély inspirált.

Csipkerózsika kastélya a Disneylandben
Csipkerózsika kastélya a Disneylandben/Kép forrása: Youtube
Csipkerózsika igazi kastélya
A csodálatos Neuschwanstein/Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Aladdin

Mindenki emlékszik a csodás Agrabah-ra és a szultán palotájára. Ezt az épületet az indiai Taj Mahalról mintázták. Az 1653-ban felépült mauzóleum Agra városában található, innen is jöhetett az ötlet a Disneynek 1992-ben, hogy Agrabah legyen a kitalált város neve. Az utcákat azonban nem Agráról mintázták, hanem Rijádról, Szaúd-Arábia fővárosáról. Mára nem ismernénk meg, de egykor az óváros teljesen úgy nézett ki, mint Aladdin szülőhelye.

Aladdin és Jázmin Agrabah-ban
Aladdin és Jázmin Agrabah-ban/Kép forrása: Youtube
Riyadh adta Agrabah alapját
Rijád adta Agrabah alapját/Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

A Notre Dame-i toronyőr

Az 1996-ban készült rajzfilm nem meglepő módon a párizsi Notre Dame-székesegyház mása, hiszen a Victor Hugo regénye nyomán készült történet nagy része itt játszódik. Érdekesség azonban, hogy a készítők akkor is mennyire ügyeltek a részletekre, amikor a Notre Dame belsejét mutatták, hiszen a padlótól a rózsaablakig minden ki van dolgozva.

,,Ha zeng a Notre Dame"
,,Ha zeng a Notre Dame”/Kép forrása: Youtube
A párizsi Notre Dame belseje
A párizsi Notre Dame belseje/Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Aranyhaj és a nagy gubanc

Aranyhaj története az 50. egész estés film volt a Disney-nél, így ügyeltek rá, hogy mind a történet, mind a dalok és az animáció is tökéletes legyen. A mese egy királyságban játszódik, amit a Mont-Saint-Michel szigetéről mintáztak. A földdarabon található bencés apátság 1979-ben az elsők között került fel a UNESCO világörökségi listájára.

Aranyhaj és a nagy gubanc
,,Végre látom már a fényt!”/Kép forrása: Youtube
Aranyhaj szüleinek a kastélya
Hol sziget, hol földrész/Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

A kis hableány

A rajzfilmben szereplő tenger alatti Atlantica teljes mértékben a készítők fejéből pattant ki, de azért Ariel történetében is van olyan épület, amihez ihletre volt szükség, ez pedig nem más, mint Eric herceg palotája. A Genfi-tó keleti partján található Chillon vára adta az épület alapjait, mely sok ismert vendéget látott vendégül már a 17. századtól kezdve: Jean-Jacques Rousseaue-t, Victor Hugót és Alexandre Dumas-t is.

Eric herceg vára
,,Jó volna tudni, amit ők tudnak!”/Kép forrása: Youtube
Victor Hugo is megszállt falai közt
Victor Hugo is megszállt falai közt/Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Hófehérke és a hét törpe

A legrégebbi egészestés Disney-rajzfilmet 1937-ben mutatták be, ebben láthattuk a gonosz mostoha kastélyát, melynek ihletője a spanyolországi Segovia Alcazar nevű erődje volt. Alapjai már a nyolcadik században álltak, s lakta már király és foglyok is, de még főiskolaként is szolgált!

Az első Disney-kastély
Az első Disney-kastély a Hófehérkében volt/Kép forrása: Youtube
Az eredetiért Spanyolországba kell utazni
Az eredetiért Spanyolországba kell utazni/Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix