Barion Pixel Lélegzetelállító családi kiruccanás a Mátra szívébe – Coloré

Lélegzetelállító családi kiruccanás a Mátra szívébe

2020. 11. 24.

Tanösvények, flóra, fauna, szellemi és fizikai rekreáció – a koronavírussal terhelt hónapok alaposan rányomták a bélyegét a turizmusra, a gyakori külföldi utazások elmaradtak és a belföldi úti célok közül is egyre inkább a szabad téri desztinációk váltak népszerűvé. A gyönyörű őszi levélhullás, a természet őszi orcájának megcsodálására nincs jobb kirándulóhelyszínt, mint a Mátra. Merre érdemes indulni, mely tanösvényt nem szabad kihagyni?

A kirándulás nem csak remek keresztedzés a testnek, hanem kiváló alkalom arra az agynak is, hogy a hétköznapi rohanásból adódó stresszt és a koronavírus okozta állandó szorongásérzést egy kicsit feledni tudja, és a természet stresszoldó mivoltának köszönhetően rekreálódni tudjon. Ehhez a Mátrába indulunk, méghozzá egy újonnan kialakított és egy felújított, kibővített tanösvény mentén.

U5 Matra

Mi vár ránk a Mátrában?

Nemrégiben a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága a Harkály Ház látogató- és oktatóközpont udvaráról induló Cincér és Mandula tanösvényt átadta a kirándulás szerelmesinek, a két tanösvény különlegessége pedig, hogy a Mátra jellegzetes élővilágát mutatja be.

A természetben barangolók olyan különleges látványosságokat is megcsodálhatnak a túra során, mint a Szent Anna-tó és a 250 éves kápolna, sárhegyi kopár csúcs, ahová a régebbi időkben még a szőlő is felfutott. De Magyarország egyik legmagasabban fekvő tava, a Sástó is fellelhető a sétán, illetve a mellette található egy 50 méter magas kilátóba is fel lehet menni, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a térségre.

A Mátra jól ismert erdei fái között fellelhetőek biotóp és holtfák is, ezutóbbi növényekkel bizonyos állomások kiemelten foglalkoznak, hogy a látogatók megismerjék a természet ezen oldalát is, mint ez egészséges erdő fontos alkotóelemeit. Ezek az, akár egy emberöltőt is megélő fák a szépséges madaraknak és egyéb állatoknak adnak otthont.

A Cincér tanösvény rejtelmei

A tanösvény összesen három és fél kilométer hosszú, így egy könnyed ebéd utáni sétaként is megteszi, egy kiadós nézelődés-fotózás mellet is egy óra alatt bőségesen teljesíthető. A tanösvény nevét az azt szegélyező biotópfák lakójáról, a cincérről kapta.

A tanösvény során egy tó is megtalálható, amelynek egyik fele illeszkedik a városból kiszakadt ember igényeihez, azaz minden centimétere alaposan karbantartott és rendezett, míg a tó másik fele a természetanya gondozására van bízva, így azt buja vízi növények borítják.

A sástói tó területe védett lápként van jelen. A sásos terület madaraknak, rovaroknak és békáknak ad menedéket, csakúgy, mint a Mandula tanösvény mentén találhat Szent Anna-tó. A tó a Gyöngyösi Sár-hegy Természetvédelmi Területet egyik ékköve.

A szépséges Mandula tanösvény útja

A hét és fél kilométer hosszú Mandula tanösvényt végig járva, megismerhetjük a terület gazdag élővilágát. Az erdei életközösségek sokszínűsége tárulhat a kirándulók elé és a terület jellegzetes növényzetével is találkozhatnak, de a Sár-hegy átalakulásának mikéntjére is választ kaphatunk.

Fel a túrabakanccsal és a meleg kabáttal és irány a Mátra!

Forrás: Pixabay.com