Hétvégi kiruccanás vagy szellemi feltöltődés? Irány Gyula!

2020. 11. 24.

Gyula azon helyek közé tartozik, ahol a gasztronómia és a városnézés szerelmesei sem unatkozhatnak. A gazdag történelmet, a messze földön híres Várfürdőt és népszerű Várszínházat felvonultató Békés megyei település pénztárcabarát árakkal, és élete szóló emlékekkel várja a turistákat. Merre induljon a városban? Eláruljuk!

Magyarország színültig van csodásabbnál csodásabb kirándulóhelyekkel, Gyula pedig ékes példája ennek. A település nevének eredete egyébként a 13. századra vezethető vissza, ugyanis a Maros – Körös vidékén is befejeződött a királyi vármegyék szervezetének átalakulása. A szóban forgó folyamat során a királyi vármegyékhez és várispánságokhoz tartozó birtokok jórészt a várnagyok kezébe kerültek át, akik így földbirtokos nemesekké léptek elő. A történészek úgy vélik, hogy egy hatalmában megerősödött, titokzatos Gyula nevű személy, akiről a települést elnevezték, szintén a nemesi középrétegből való lehetett. Innen tehát a sok izgalmas helyszínnel és programmal bíró Gyula város neve.

U4 Gyula

Látnivalók az őszi köntösbe bújt városban

Gyula történelmi múltjának és modernizálódott, szökőkutakkal teli mai belvárosának köszönhetően az egyik leg figyelemre méltóbb üdülőhely az országban. A két tucat látnivalóval és finomabbnál finomabb ételeket kínáló vendéglők páratlan élménnyel gazdagítják az utazókat.

A gyulai látnivalók közül összeszedtünk néhányat, amit feltétlenül látni kell, ha az úticél a dél-alföldi kisváros.

Gyulai Vár: a vár jelképévé vált Gyulának, így, ha mást nem is, de ezt feltétlenül látni kell, hiszen a történelem több száz éves emlékeként a mai napig őrzi az ostrom nyomait. Az 1435-ben elkészült épületnek egyébként a legnagyobb történelmi személyek voltak gazdái. Úgy, mint Mátyás Király, Corvin János, de Brandenburgi György is birtokolta egykoron a várat, ami mára múzeumként funkcionál.

Gyulai Várszínház: különlegessége, hogy ez Közép-Kelet Európa egyetlen olyan színháza, mely az épen maradt síkvidéki, gótikus téglavárban működik.

Gyulai Várkilátó és Vármúzeum: 2005. május 20-án került átadásra a gyulai várban lévő kiállítás, ahol 24 kiállítóteremben kalandozhatunk a múlt emlékei között. A hatalmas csarnok számtalan izgalmas történelmi emlékkel várja a kalandozókat.

Gyulai Várfürdő és az Erkel Fa a fürdőben: utóbbi törzsének kerülete közel négy méter. A hagyomány szerint ennek a gyönyörű, sudár fa lombkoronája alatt írta Erkel a Bánk bánt és a Brankovics című opera egy részletét.

Százéves cukrászda: ez egy amolyan kötelező megálló, ami összeköti a kellemeset a hasznossal. A történelmi körtúra során az ember megkóstolhatja a helyi különlegességeket, és közben gyönyörködhet a copf stílusú épületben, mely a 18. század vége óta ékesíti a várost. A 150 éves – hajdani Reinhardt cukrászda – biedermaier berendezése múlt századi hangulatot idéz.

Persze a város rejt még érdekességeket és látnivalókat. Ilyen a Tanyamúzeum, a rádiótörténeti kiállítás, a Bárdos-híd, a Ladics-ház és az Erkel Ferenc Emlékház.

Forrás: Pixabay.com