Egy csodálatos építmény, a kínai Nagy Fal öt, évszázados titka

Rengeteg misztikus történt és izgalmas anekdota kering a világ egyik építészeti legjének múltjáról, ám néhány titkos tudnivaló a feledés homályába merült. Kína jellegzetes, semmihez sem hasonlítható, festményeket, irodalmi történeteket, harcművészeket inspiráló falának minden eleme történetek tucatját rejti. Ezek közül válogattuk össze a legizgalmasabbakat.

A Nagy Fal akárcsak egy kígyó kanyarog keresztül Kína északi határa mentén. A hatalmas falat a világ egyik legnagyobb ember-készítette építményeként tartják számon. A közhiedelemmel ellentétben azonban a nagy fal nem látható szabad szemmel a világűrből. Csak néhány méter széles, és a színe hasonlít a környezetéhez, így az űrből lehetetlen észlelni. De ez már az érdekesség része. Lássuk a leggyakoribbat!

A Hold legendája

Az ezzel kapcsolatos városi legenda (hogy a Nagy Fal volna az egyetlen ember alkotta dolog a földön, ami a Holdról is látszik) egy 1932-es amerikai képregényből ered. Elméleti megfontolások azt mutatják, hogy a Nagy Fal szabad szemmel még földközeli űrpályáról sem, vagy csak valószínűtlenül szerencsés körülmények között lenne látható, egyszerűen nem elég vastag ahhoz, hogy az emberi szem felbontóképességével ilyen nagy távolságból észlelhető legyen.

Élelmiszertárhely

A falon nyíllövésnyi távolságra egymástól bástyákat, erődítményeket és az ellenség esetleges támadásaira füsttel és tűzjelekkel figyelmeztető jelzőtornyokat építettek. A bástyákban, illetve az erődítményekben élelmiszert és fegyvereket tároltak. A falon és közelében csapatok állomásoztak, hogy időben jelezzék a külső támadásokat és a védelem első vonalául szolgáljanak.

Milyen hosszú?

A méreteit tekintve több teória is létezik. A legfrissebb és mérések szerint a fal hivatalosan 13 170,7 mérföld, azaz körülbelül 21 196 kilométer hosszú. A legszebb és legnépszerűbb falszakaszt a Ming dinasztia ideje alatt építették, ami 5 500,3 mérföld, azaz 8 857 kilométeren át húzódik Hushan és Jiayuguan Pass között.

Az építésének hátterében nem csak a háború áll!

Tény, hogy a fal első körben a területet ért támadások kivédése ellen épült, viszont a Han dinasztia ideje alatt a falat kibővítették, hogy a Selyemút védelmére is szolgáljon.

Véres építkezés, falba falazott ember

A hihetetlen méretekkel rendelkező falat körülbelül háromezer munkás építette, éjt-nappallá téve, pihenés nélkül, gyakorta az életüket is feláldozva érte. Az emberáldozat, a Cs’in Si Huang tarománybéli jövendőondók szerint szükséges is volt. A legenda szerint a fal csak úgy épülhetett meg és nyújthatott teljes védelmet, ha egy Van nevű embert az építés során belefalaznak. A történet úgy folytatódik, hogyha őt nem találják meg, akkor helyette tízezer másikat kell a falba beleépíteni.

A história szerint felkutatták az legközelebb található Van nevű embert, akit azonnal kivégeztek és a falba zárták. Egyébként, ha a legenda nem is nyugszik igaz alapokon, az viszont igen, hogy az építés közben elhunytakat bebetonozták a falba. Nem véletlenül nevezik a kínai Nagy Falat a könnyek falának.

Forrás: Pixabay.com

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Ősvilági Pompeji, makierdő, bobpálya és csillagpark – 4 fantasztikus hazai úti cél