Barion Pixel Az olasz csizma sarka, a csodás Puglia – Coloré

Az olasz csizma sarka, a csodás Puglia

2021. 06. 26.

Öt-hat napot minimum érdemes eltölteni Olaszország déli részén, ugyanis jó néhány izgalmas várost és falut rejt Puglia.

A dél-olasz országrész teljesen más világ, mint Olaszország északi, vagy középrésze, de egyikre sem mondható, hogy jobb vagy rosszabb a másiknál, egyszerűen: különböző. Míg északon hatalmas a pörgés, Róma és Firenze tele van történelmi látnivalókkal, a csizma sarkában, Pugliában teljes a nyugalom, de van mit nézni.

Bari

Repülővel Budapestről egy óra alatt érkezhetsz meg Bari repterére, ahol a legjobb ötlet kocsit bérelni, hogy aztán egész héten vagy hétvégén járhasd a környéket. Dobj be a városban egy gyors focacciát, egy cappucinót és egy fagyit, aztán irány felfedezni Bari sétálóutcáit. Egy fél nap alatt mindent láthatsz a városban, az óvárost és a kikötőt nem érdemes kihagynod, és ha tudsz, estére is maradj, hiszen hangulatos és fiatalos a part menti sétány és a belváros is. Másnap aztán indulhatsz is tovább, mert Bariban már túl sok látnivaló ezek után nincs, de annál több lesz Alberobellóban.

bari puglia
Kép forrása: Freepik

Alberobello

A különleges kis trullók hazája a méltán híres Alberobello. A kúp tetejű házak érdekessége, hogy kőből készültek, mindenféle kötőanyag nélkül. Az 1500-as évek óta készülnek a trullók, a világon máshol nem is ismert ez az épület forma. A helyiek, akik a csendes kis helyen laknak, nagyon nyitottak, és szívesen mutatják meg a turistáknak a trullókat, amelyekben élnek. Alberobello is az UNESCO világörökség része lett hála az izgalmas épületeknek.

Puglia Alberobello
Kép forrása: Freepik

Polignano a Mare

Képeslapokra és persze Insta-fotókra kívánkozik a sziklákra épül, tenger mellett elterülő, romantikus kis falu, Polignano a Mare. Imádnivaló az óváros, ahol igazi olasz hangulatban ihatsz egy Aperol Spritzet, vagy sétálhatsz a tenger felé, a kis szűk utcákon. A strand vadregényes, kavicsos, és gyorsan mélyül, de épp ettől más, mint a tipikus olasz, fehér homokos partok.

Érdemes csobbanni egyet a tiszta vízben, este pedig kiülni az óváros főterére megkóstolni néhány itáliai fogást, és a tenger legjobb halait.

polignano a mare puglia
Kép forrása: Freepik

Matera

A barlanglakásairól ismert városban szinte kötelező egy séta. Elképesztő történelmi látványosság, már időszámításunk előtt 7000-ben is lakottak voltak a barlanglakások, amelyekben még mindig élnek a modern kor emberei is. A turizmus egyre jobban kiépült, számos étterem, bár, üzlet épült Materában, amelyeket úgy látogathatsz, hogy közben a régi, nagyon egyedi barlanglakások között sétálhatsz. Természetesen egyes barlanglakásokba be is mehetsz.

matera puglia
Kép forrása: Freepik

Monopoli

Polignano a Mare hasonmása is lehetne, de egy kicsit mozgalmasabb annál. Piacán nagy a nyüzsgés, egészen forgalmas kikötőjében naponta megfigyelheted a hajókat és a halászokat, ahogy a frissen fogott halakkal visszatérnek az igencsak aktív városba, aminek főterén bármikor átélheted azt a klasszikus olasz hangulatot, ami miatt imádjuk az országot.

monopoli puglia
Kép forrása: Freepik

Borítókép forrása: Freepik