Barion Pixel 7 dolog, ami miatt megéri egyedül utazni – Coloré

7 dolog, ami miatt megéri egyedül utazni

2022. 01. 28.

Sok dolog van, amit az ember egyedül szeret csinálni, de rengeteg tevékenységet csak párosan vagy társaságban tudunk elképzelni – az utazás is ilyen. Épp ezért nem is gondolnánk, hogy mennyire különleges dolog, ha az ember egymagában veszi a nyakába a világot.

Igazán félelmetesnek tűnhet egy teljesen idegen országba egyedül utazni barátok, család vagy épp a társunk nélkül, de ha betartunk bizonyos tippeket – például a Forbes erre vonatkozó listájának pontjait -, akkor maradandó élményben lesz részünk. Hiszen miért utazhatnánk csak akkor, ha van hozzá társaságunk, miért kellene másokra várnunk ahhoz, hogy a saját álmainkat éljük? Ha valaha elgondolkoztál azon, hogy izgalmas ötlet kipróbálni a szóló utazást, hoztunk hét dolgot, ami még jobban meg fog erősíteni az elhatározásodban.

Magad mögött hagyod a képernyőket

Természetesen kell, hogy legyen nálad okostelefon, hogy bármikor el lehessen érni, illetve te is tudj telefonálni szükség esetén, valamint a rajta található térkép és más sok hasznos alkalmazás segít majd a biztonságos utazásban. Azonban biztos, hogy lecsökken majd a felesleges képernyőbámulással töltött idő, hiszen helyette ott lesz maga a világ, amit nézhetsz naphosszat. Ez pedig a mentális és fizikai egészségedre is pozitív hatással lesz, könnyebb lesz az elalvás, nem nyomasztanak az Instagram manipulált fotói sem.

Megismered a gyengeségeid és az erősségeid

Mivel kilépsz a komfortzónádból, szinte azonnal előjönnek az “igazi” tulajdonságaid, amikre eddig nem volt szükség a nyolcórás munkanap során vagy a hétvégi bevásárláskor sem. Kiderülhet, hogy eddig azt hitted, nehezen kezdesz beszélgetni idegenekkel, és az út végére ez teljesen megváltozik. De az is lehet, hogy eddig kitartónak vélted magad, és rájössz, hogy ez csak a hétköznapokra volt érvényes.

egyedül utazni
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Megtapasztalod a függetlenséget

A többedmagaddal való utazásnak az egyik előnye, hogy nehézség esetén együtt oldjátok meg azokat. Egyedül azonban csak magadra vagy utalva – ez elsőre félelmetesnek hangozhat, azonban idővel találékonyságra, magabiztosságra tanítanak majd a felmerülő problémák. Az a típus vagy, aki mindig mástól várja a megerősítést, mindig függ valakitől és úgy érzi, nem a saját életének az irányítója? Itt a lehetőség, hogy ezt mind a kukába dobd. Azzal, hogy egyedül utazol, megtanulsz saját döntéseket hozni, melyeknek látod a következményeit is, így leszel a döntéshozatalban egyre jobb. Ebből pedig a hazaérkezés után is profitálhatsz majd.

Nyelveket tanulsz

Annyira magától értetődő, nem is tudom, miért nem ezzel kezdtem. Lehet bármilyen szuper egy nyelvtanfolyam, a helyiektől megtanulni a kifejezéseket és szófordulatokat egy adott nyelven, felbecsülhetetlen. Persze, ehhez kell azért egy bizonyos szintű alaptudás, de a városlakókkal való csevegéskor, útbaigazításkor, egyszóval az életszerű helyzetekben sokkal több ragad majd ránk, mintha tanórán ülnénk. Mivel nem lesz mellettünk senki, akivel magyarul társaloghatnánk, ezért rá leszünk kényszerítve az idegen nyelv használatára.

Rugalmasabb és spontánabb leszel

Én szeretek minden úthoz részletes tervet készíteni, felírni, hogy melyik múzeum mikor van nyitva, melyik kocsmát nem érdemes kihagyni, ha Prágában járunk, vagy épp Bécsben melyik a legfinomabb kávézó. Azonban van úgy, hogy ezek a jó előre megírt listák kudarcot vallanak mondjuk felújítás, indokolatlan zárvatartás, lekésett buszjárat vagy bármi más miatt. Ekkor van helye az újratervezésnek és egy kis rugalmasság, spontaneitás beiktatásának. Egyedül utazni pedig azért is jó, mert ilyenkor pedig még több olyan kalandba csöppenhet az ember, ami nem volt benne a tervben.

egyedül utazni
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Átrendeződik a fontossági sorrend az életedben

Annyi mindent magától értetődőnek veszünk az életben, nem? Olyan sok tárgyi dolog van, amiről úgy gondoljuk, biztos, hogy nem tudnánk nélküle élni. Kiszakadva otthonról egy hátizsákkal, egyedül utazni és eltölteni egy bizonyos időt messze az anyaföldtől átrendezi a fontossági sorrendünket, legalábbis az anyagi javak biztos, hogy háttérbe szorulnak, helyüket az emberek és az élmények veszik majd át. 

A munkaadók szemében is nagyot nősz

Nem gondolnánk erre elsőre, de másoknak is fontos lehet, hogy milyen képességek kerülnek birtokunkban utazásaink során – pont, amiket itt fent felsoroltunk. Egy állásinterjún – a pozíciótól függően persze – nemcsak a szaktudásról kérdeznek majd minket, hanem a soft skilljeinkről is, vagyis azokról a képességekről, melyeket nem az iskolában, hanem a mindennapi helytállásunk során szereztünk meg. Egy világlátott ember, aki ráadásul önállóan, mások segítsége nélkül járta be a világot, igazán vonzó jelölt lehet egy interjún, ezért mindenképp jöjjön szóba, hogy volt már alkalmad egyedül utazni. Aztán csak figyeld a felcsillanó szemeket!