4 tenyérizzasztó leszállópálya, ahol repülésfanatikusoknak is görcsbe rándul a gyomra

2020. 11. 24.

Tartasz a repüléstől? Ha az alábbi repterek bármelyikére sodorna az élet, akkor kösd fel a gatyád, mert a világ legveszélyesebb kifutói még a gyakorlott utazót is fohászra késztetik, a pilóták pedig csak speciális repülési képesítéssel tehetik le a gépeket. Öveket becsatolni, felszállásra avagy landolásra készülni!

Hajmeresztő felszállások, tenyérizzasztó landolások, üdvrivalgás a fedélzeten – a világ legveszélyesebb kifutói nem kispályásoknak valók. A repülésszűz, oroszlánszívű jelentkezőknek egyáltalán nem ajánlott kedvcsinálónak egyetlen sorra kerülő fel-és leszállópálya sem, mert hosszuk, megközelíthetőségük vagy éppen az odavezető rázós légifolyosó lehet, hogy egy életre kedvüket szegné. A fel-és leszállást végző pilóták csak a legjobbak lehetnek, nem ok nélkül. Lássuk, a legek legjeit.

U13 leszallopalya

John F. Kennedy International Airport

A JFK tartja hosszú évtizedek óta Amerika legijesztőbb repterének járó címet, nem ok nélkül. Egyrészről a belátható látótávolság nincs több 6 kilométernél, míg – lévén, hogy szinte a belváros közepén található – zajkorlátozás van érvényben, ami miatt a pilótáknak egy komoly és nehéz manővert, az úgynevezett “Canarsie Approach-ot” kell minden leszállás előtt tenniük, hogy az előírt zajszint alá csökkentsék a hangot.

Egyébként a JFK New York három reptere közül a legújabb és legforgalmasabb, az Amerikai Egyesült Államok vezető reptere nemzetközi légi utasforgalom tekintetében és teherszállítás tekintetében is.

Gibraltar Airport

A gibraltári reptért jócskán tartogat kihíváskat, főként a pilótáknak. A szoros és a hegyek között található reptet már magában is művészet megközelíteni landolás szempontjából, amit a hihetetlenül erős turbulencia még nehezebbé tesz. Sőt, olykor Spanyolországban, Marokkóban vagy Portugáliában kell leszállnia a gépeknek emiatt.

Madeira Airport

A pilótáknak ahhoz, hogy erre a kifutóra landoljanak egy speciális repülési tréningen kell részt venniük és teljesíteniük. Az Atlanti-óceán közepén található Madeira Island kifutójára ugyanis nem egyszerű a leszállás. Az utasokat gyakran megrémíti a hirtelen süllyedése a gépnek, illetve a sebesen közeledő hegyek látványa, amelyek egészen az utolsó pillanatig vészesen növekszenek, egészen addig, míg a pilóta egy ügyes manőverrel rá nem kanyarodik a leszállópályára. Máshogy nem lehet megközelíteni azt, így az adrenalinlökettel felérő látvány és érzet egy életre az ember agyába vési magát.

Tenzing-Hillary Airport

A Tenzing-Hillary reptér Nepálban található, és nevét arról a két emberről kapta, akik a világon először megmászták a Csomolungmát. A hegy lábánál található aprócska kifutó házak és hegymászókempingek mellett fut, és ha a méret és a városi közelség nem volna elég, brutális oldalszelet kap a gép, amint elhagyta a Mount Everestet.

A Tenzing-Hillary nem véletlenül vívta ki a legfélelmetesebb reptér titulust a régióban, elvégre a szélárnyék után következő irdatlan erejű széllökés könnyen eltéríti a gépet.

Forrás: Pixabay.com