Barion Pixel Állandóan a telefonodon lógsz? – Próbáld ki ezt a hatékony trükköt, hogy megszabadulj az addikciótól! – Coloré

Állandóan a telefonodon lógsz? – Próbáld ki ezt a hatékony trükköt, hogy megszabadulj az addikciótól!

2023. 05. 13.

Noha még mindig vita tárgya, hogy az okostelefonok túlzott használata valódi függőséget okoz-e, egyre többen érezzük, hogy túl sok időt töltünk a telefonunk társaságában. Szerencsére nem csak a technológia, hanem ezzel párhuzamosan az emberi találékonyság is gyorsan fejlődik, s egyre-másra bukkannak fel olyan, hatékonynak bizonyuló trükkök, amelyekkel megszabadulhatunk a telefonunktól. Lássuk, hogyan segíti a leszokást a szürkeárnyalat mode!

Mikor csekkoltad utoljára a mobilod? Valószínűleg most, ahogy erre a cikkre kattintottál. Ugyan az Amerikai Pszichiátriai Társaság mentális zavarokról szóló kézikönyve hivatalosan (még) nem ismeri el a túlzott telefon- vagy képernyőhasználatot függőségként (vagy, – ahogy a szakértők nevezik – szerhasználati zavarként), tagadhatatlan, hogy a technológia előrehaladásával egyre többünk kezéhez nő hozzá a telefon

Statisztikailag sem állunk jobban: egy 2023 januárjában közölt kutatás szerint nagyjából 58 alkalommal nyitjuk meg a telefonunkat egy nap, az eszközhasználat 52%-a pedig gyakran munkaidőben történik. Persze, korántsem a véletlen műve, hogy újra és újra a telefonunkért nyúlunk: az okostelefonokat és az applikációkat arra tervezték, hogy megragadják a figyelmünket és a lehető leghosszabb ideig meg is tartsák azt. 

telefon addikció, függőség
Kép forrása: Unsplash.com

Legyen szó akár baráti üzenetekről a Messengeren vagy az Instagramon küldött like-okról és hozzászólásokról, a telefonunkat úgy tervezték, hogy ösztönözzék az olyan boldogsághormonok termelődését, mint a dopamin és az oxitocin. (Míg dopamin normál esetben általában egy kiadós edzés után termelődik, addig az oxitocin egy, a szülés közben felszabaduló vegyület.) Mindezeket figyelembe véve tehát nem csoda, hogy újra és újra visszanyúlunk a boldogság egyik legegyszerűbb forrásához: a telefonhoz. 

Felismertem, hogy rákattantam a telefonomra. Hogyan tovább? 

Fél siker, ha az ember felismeri, hogy túl sok időt tölt a mobilja társaságában (megdöbbentő lehet, amikor hét elején megjelenik az előző heti, átlagos képernyőidő, amely összeadva akár egy egész napot is kitesz), azonban nem egyszerű túljárni a saját és eszközünk „eszén”. 

Valószínűleg mindannyian próbáltuk már a digitális detoxot, amely ugyan ideig-óráig valóban megszabadít minket a függőségtől, de a „lemaradástól való félelem” (hivatalos nevén fear of missing out) és a környezetünk nyomása miatt előbb-utóbb ugyanott találjuk magunkat, ahonnan indultunk. Hasonló a helyzet az egyes közösségimédia-oldalakon töltött idő behatárolásával: hiába állítjuk be magunknak a limitet, ha ugyanazzal a lendülettel ki is kapcsolhatjuk azt. 

Kevésbé ismert trükk az utóbbi időben egyre felkapottabb grayscale (magyarul szürkeárnyalat) mode, amely – a szakemberek szerint szerint – csökkenti a mobil vonzerejét, ezáltal segítheti az eszköz iránt kialakult addikció leküzdését. Lényege, hogy tompítja a telefonból folyamatosan „kiáramló” színes, vizuális ingereket úgy, hogy „kiszürkíti” a képernyőnket, s annak minden, „cukorka színű” alkalmazását és vörös, „nem olvasott üzenet” jelzését. Ezáltal azok összességében kevesebb csábítást jelentenek a felhasználók számára, s a trükköt kipróbálók szerint 50 perccel megrövidítik az átlagos képernyőidőt.

Hogy működik a grayscale mode? 

  • Lépj be az iPhone-on a beállítások menüpontba 
  • Válaszd ki a Kisegítő lehetőségeket
  • Keresd ki a Kijelző és szövegméret pontot
  • Görgess lejjebb a Színszűrők lehetőségig, majd kattints rá
  • Aktiváld a Színszűrők gombot
  • Válasz ki a Szürkeárnyalatok lehetőséget 
  • Voilá, a telefonod „kiszürkült”!

A szakértők ajánlása szerint ­– akárcsak a többi módszer esetében – érdemes előre meghatározott és beállított intervallumban alkalmazni a szürkeárnyalatot, s tartsuk is be az időkeretet, hogy valóban kiélvezhessük a mobilmentes órákat!

Forrás: Vogue.comNYTimes.com
Borítókép forrása: Unsplash.com