Barion Pixel Modern megjelenés, nagy hatékonyság – ezt kínálja az okos tanterem – Coloré

Modern megjelenés, nagy hatékonyság – ezt kínálja az okos tanterem

2022. 04. 17.

Egyre több körülöttünk az „okos”, az embert szinte már luxus módon kikímélő berendezés. Nem meglepő módon az iskolákban is jelen lehet az okos tanterem.

A tanterem a diákok második otthona, ahol a tanításon, tanuláson kívül kapcsolataikat is építik. Az intézmény infrastruktúrájától, lehetőségeitől függ, hogy milyen berendezéssel támogatják az ott zajló oktató-nevelő munkát.

Minden változik és minden egyre modernizálódik, várható, sőt kötelezőszerű volt, hogy az oktatásban is visszaköszönjön mindez. Ahogy a háztartásokban, a gyárakban, vagy például az orvoslásban is egyre több az okoseszköz, úgy jelentek meg iskolákban is. Az eszközpark, a képzések, a hardverek és szoftverek együttesen kínálják az okos tanterem mindenféle előnyét.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Az oktatás ugyanúgy történik, mint egy hagyományos teremben, mindössze digitális technológiával bővül ki annak reményében, hogy a modern eszközökkel hatékonyabbá válik az oktatás.

A ma iskolapadokat koptató diákok a Z és az Alfa generációkhoz tartoznak. Ezek a gyerekek már nemcsak beleszülettek a modern technika világába, hanem zsigeri szinten kódolva van beléjük a technikára való fogékonyság, kíváncsiság és kis használat utáni hozzáértés.

Tablet a teremben
Az okos tanteremben helye van a tanítási órán akár a telefonnak, tabletnek / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Mit kínál az okos, digitális tanterem?

  • megvalósul az interaktív oktatás, amelynek köszönhetően fenntartható a gyerekek figyelme, érdeklődése, így sokkal hatékonyabb lehet maga az ismeretek elsajátítása is;
  • az audiovizualitás a tananyag elsajátítását segíti;
  • ebben a formában mind a pedagógusok, mind a diákok mélyebb ismeretekig mehetnek el egy-egy tananyag során;
  • a tanórák hangulata is egészen más, mint akkor, ha a tanár csak a könyvben leírtakról beszél;

Habár a technikai berendezésekhez nem értő pedagógusok számára félelmetesnek tűnik mindez, de valójában nem a tananyag nehezítése a cél, hanem éppen ellenkezőleg: könnyebbé, rugalmasabbá teszi a tanulást-tanítást. Ráadásul bármelyik tantárgy ráépíthető az interaktív tanításra, és ez a diákok produktivitásában is megmutatkozhat.

Modern környezet, interaktív tanterem

A pedagógusok egyik komoly és jelenlévő problémája a nagy(obb) osztálylétszám és a különböző tudásszintű gyerekek együtt tanítása. Sok esetben ha a diákot valami nem érdekli, vagy nem érti, lasszóval kell a figyelmét a tananyagon tartani – tisztelet a kivételnek.

Unatkozó diák
A modern tantermi környezetben a tanulás is hatékonyabb lehet / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Az okos tanterem eszközei azonban azt teszik lehetővé, hogy sokkal színesebben, mégis több információval lássák el a nebulókat úgy, hogy azokat akár játékos formában szívják magukba. Azaz észre sem veszik, hogy mennyi minden ragadhat rájuk, mert annyira szórakoztató, figyelmet lekötő módon adható át a tananyag. Az órán a diák nemcsak passzív befogadóként van jelen, hanem aktív résztvevője lehet.

A mai gyerekek számára teljesen természetes az okos kütyük jelenléte és használata, így a tanterem okossá tétele azt is jelenti, hogy otthonosabban érzik magukat az ilyen modern környezetben.

Mitől „okos” egy tanterem?

Széles a skála azt illetően, hogy egy interaktív tanterembe mi kerülhet be. Ahhoz, hogy a pedagógus megfelelően tudjon szemléltetni, a legtöbb okos tanterembe interaktív táblát vagy kijelzőt telepítenek. A tanár tehát így is a tábla előtt állhat, csak nem krétával vagy filccel ír arra, hanem számítógép, laptop, tablet segítségével vezényli le a tanórát. A tananyagok oktatássegítő szoftverek alkalmazásával kerülnek a diákok elé.

Okos tantermi eszközök
Akár VR szemüveggel is szemléltetni lehet egy leckét / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Akár a gyerekek a saját okos eszközüket is be lehet vonni a tanulásba, amely extra élményt nyújthat, hiszen általában a telefonnak nincs helye a diákok kezében tanórán.
Ilyen (is) lehet egy okos tanterem:

Az okos tantermek tartozéka lehet akár a 3D nyomtató, a projektor, vagy az eszközök tárolására alkalmas fix vagy mozgatható tárolószekrények, bútorok, mobilapplikációk, képernyőmegosztó eszközök, vezeték nélküli egerek, billentyűzetek.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix