Barion Pixel Minél gyorsabb, annál jobb – miért jó az 5G? – Coloré

Minél gyorsabb, annál jobb – miért jó az 5G?

2022. 05. 22.

Az okostelefonon az internetelérés nélkül hiábavaló eszközzé válik. Ám a net sebessége is kulcsfontosságú. Az 5G adja ezt meg.

Az internet elérhetőségéről tanúskodik a telefon kijelzőjének valamelyik csücskében a 4G. Ha van 4G, akkor van internet is. Ez ennyire egyszerű. Ha azonban megkérdeznék tőlünk, hogy ez mit is jelent, akkor ennél részletesebb választ valószínűleg nem is tudnánk adni. És ma már létezik az 5G is. Mit is jelent mindez?

Miért nem elég a 4?

Mielőtt a kérdésre válaszolnánk, előbb tudni kell, hogy mi a 4G. A technika gyorsan változik, fejlődik és ehhez igazodunk mi emberek is. Felvesszük a ritmust és rosszul esik, ha a megszokottól eltérőt tapasztalunk: magyarán ha nincs vagy lassú a készüléken az internet. Ha a közelben nem érzékelhető wifi, de szükségünk van internetkapcsolatra, akkor használjuk a 4G-hálózatot. Ez a vezeték nélküli hálózatok negyedik generációja. Vagyis 1G-vel kezdődött, azóta pedig folyamatosan az a cél, hogy az adatátviteli sebesség minél gyorsabb legyen.

Az X generációhoz tartozók valószínűleg teljesen kétségbeesnek, ha nincs net a telefonjukon. Hogy mindez ne történjen meg, a 4G mellett 2018-ban bevezették az 5-öt is. Igen, ez még gyorsabb, mint a 4. Számokban ez azt jelenti, hogy amíg a 4G másodpercenként 1 GB (gigabyte) sebességű, ez az 5G esetében 10 GB. Hétköznapi nyelven sokkal gyorsabb a letöltés.

5G használata
A vezeték nélküli internet egy újabb generációja az 5G / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Nemcsak az X generáció használ okostelefont. Teljesen általános, hogy az idősebb korosztály is tapogatja, simogatja a készülékek kijelzőjét. Okosodtak a telefonok és egyre több van belőlük forgalomban. Ez azzal jár, hogy az adatforgalom ezzel együtt megnövekedett. A 4G ide már nem elég, vagyis új generációra van szükség (nagyobb gyorsaságra): ezt nyújtja az 5G.

Mit nyújt az 5G?

A 4G szálösszeköttetésű rendszer, amelyet be kell vezetni a környéken ahhoz, hogy elérhetővé váljon. Ezzel szemben az 5G telepítése sokkal egyszerűbb, mert csak bizonyos távolságonként elhelyezett állomásokat kell telepíteni. Leegyszerűsítve: nem kell az egész környéket, utcát felásni, rombolni.

Van, ahol még a 4G sincs bevezetve, de ez nem jelenti azt, hogy nincs lehetőség az 5G-re. Ellenkezőleg.

A modern technikai fejlesztések csúcskategóriás eszközöket nyom a kezünkbe és egyre többen használjuk. Hogy ne csak gyönyörködjünk azokban, hanem minden funkcióját élvezhessük, úgy stabilabb internetkapcsolatot igényel. Az 5G milliméteres hullámsávokon sugároz 26 és 60 GHz-es frekvencián, vagyis nagyobb adatátviteli kapacitás jellemzi, ez pedig egyenes út a nagyobb sávszélességhez is.

5G
Nagy sávszélességet, gyors le- és feltöltést biztosít az 5G / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Bevezetésével gyorsabbá válik az adatátvitel, vagyis nincs többé várakozás a betöltésre, nem szakad meg a film, elkerülhetővé válnak a betöltési sebesség miatti hibák, videóhívásnál nem szakadozik a hang és a kép. Egyszerre több felhasználó csatlakozhat (megfelelő készülékkel) az 5G hálózathoz. Az egészségre gyakorolt hatását már vizsgálják.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix