A jövő kérdése: meddig fejlődhetünk még?

Nézz csak körül az otthonodban! Ugye milyen jó, hogy helyetted dolgozik a mosógéped? Nagyszüleink ehhez a tevékenységhez még a kezeiket használták. A fejlődést érezhető, de meddig?

A világ megállíthatatlanul fejlődik, elég csak az otthonunk berendezésére és használati eszközeinkre gondolni, amelyek egyre modernebbek. Nézzünk csak szét magunk körül: mennyi eszköz segíti az otthoni munkánkat, szórakozásunkat!? Elegendő csak 10 évvel korábbra visszatekinteni. Hatalmas a változás. Ha a szüleink gyermekkorába jutnánk vissza egy időgép segítségével, akkor viszont könnyen lehet, hogy kőkorszakinak tűnne minden. A kérdés az: meddig fejlődhet a technológia?

Emberi beavatkozás
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

A történelem során különböző ipari forradalmakat lehet megkülönböztetni:

  • gőzgépek,
  • szerelőszalagok,
  • automatizálás.

Ezek már mind létező és egyben a múlthoz (is) tartozó korszakok, és most már magunk is tapasztaljuk a digitális forradalmat. Amíg a többi változásra volt ideje az emberiségnek felkészülni, kicsi levegőt venni, úgy a digitális forradalomban ez szinte napról napra zajlik. Nagyon gyors ütemű és ez a társadalomra is hatással van. A most fiatal generáció már egészen másképp látja a világot, más az életvitelük és gondolkodásuk is. A feladatuk is nehezebb, mert nincs kapaszkodójuk és nincs semmiféle átmenet, amely idő alatt fel tudnának készülni az újabb változásra.

A technikai és orvostudományi fejlődésnek köszönhetően az emberiség létszáma hatalmasat ugrott. A folyamatos innováció pedig csak még inkább meggyorsította ezt a folyamatot. Egyre többen vagyunk, a fejlődés is rohamosabb mértékű és sokan attól tartanak, hogy a már egyre gyakrabban emlegetett mesterséges intelligencia átveszi az ember felett az uralmat. Rálátásunk sincs arra, hogy ez vajon megvalósulhat-e, de filmekben ez már előre vizionált lehetőség. Vegyük csak példaként a Transzcendens című filmet.

Egyre tudatosabban keressük annak módját, hogy Isten szerepében tündököljünk. Csak ez hajtja a fejlődést? Természetesen ezen kívül megannyi motiváció is hajthat: kíváncsiság, a minél nagyobb pénz, a komfortzónák elhagyása. Egy újabb kérdés következik: van-e határ a fejlődésben?

Ha csak visszatekintünk a történelem korábbi időszakaira, akkor is tapasztalható volt a népesség rohamos növekedése egyes területeken, ám mintha felsőbb erők ezt igyekeztek volna kordában tartani. Ilyenkor háborúk, járványok, természeti katasztrófák tizedelték meg az emberiséget, hogy a dinamika visszaálljon.

Jonathan Huebner fizikus tanulmánya szerint a technikai újítás csúcsát már elértük és azóta csak hanyatlik mindez. Bármennyire is úgy tűnik, hogy micsoda magaslatokat járunk meg, ez mégsem állja meg a helyét. Vizsgálatai szerint ugyanis 1873-ban volt az emberiség a csúcson, akkor volt ugyanis a legmagasabb az egy főre eső újítások száma. Amerika tekintetében ugyanez 1915-ben következett be. Azóta tehát leszálló ágban van a fejlődés, és Huebner szerint legmélyebb ponton 2024-ben leszünk.

Más tudósok szerint a fejlődés exponenciális, vagyis a növekedés mértékével arányos a mennyiség nagysága is, mások pedig azt állítják, hogy egy pontra eljutva megjósolhatatlanná válik, hogy ez a fejlődés merre fog tartani. Ezt az időszakot pedig 2040-80 közé teszik. Sőt, annak ellenére, hogy látjuk és érezzük a gyors fejlődést, mégis tűnhet lassúnak, márpedig azért, mert egyes folyamatok már nem az embertől függenek, hanem gépek szabályozzák, azaz nem látunk bele. Emiatt érezhetjük akár lassulónak is.

Mesterséges intelligencia
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

A fejlődés határainak megállapításának többféle verziója létezik. Kíváncsian várjuk, hogy merre és meddig tudunk fejlődni.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

4+1 dolog a sminkelésben, amit ne kövess el 40 felett