Okosan okos otthonnal

Volt idő, amikor csak amerikai filmek futurisztikus jeleneteként távirányítóval engedtél le a redőnyt, a kandallót távolról indították el. A jövő lett az új jelen.

Az, hogy már a fiatal és az idősebb korosztály kezében is ugyanúgy jelen van az okostelefon, egyáltalán nem okoz meglepetést. Azon sem lepődük meg, ha a változás, a fejlődés nem áll meg ezen a szinten és egyre több területre gyűrűzik be a modernitás. A változás legtöbbje amúgy is azért következik be, mert az ember több kényelmet, gyorsaságot és hatékonyságot szeretne maga körül. Az okos otthon ezt teremti meg számunkra. Okos háztartás. Azonnal az a kép jut eszünkbe, hogy mindent egy vagy több távirányítóval vezérlünk otthonon belül, de akár azon kívülről is. Ez az fajta háztartás azonban nemcsak a kényelemről szól, hanem a fenntarthatóságról, a környezetvédelemről is.

Energiafogyasztás

A fentiek értelmében az okos otthon nem csak azt jelenti, hogy gombnyomásra működik odahaza minden, hanem az energiatakarékosság is fontos. Ez ugyan a háztartási gépek beszerzésekor árban is megmutatkozhatnak, de hosszútávon ez a járható út. Ennek figyelembe vételével szükséges a hűtőt, a tűzhelyet, a mosogatógépet is beszerezni.

A méretezés 

Az okos berendezések megfelelő kapacitása érdekében nagyobb mérettel is rendelkeznek, így alapos és megfontolt tervezést igényel az okos háztartás megtervezése.

Maximális kihasználás

Az új, okos tűzhelyek specialitása az, hogy a sütőtere osztott, így egyszerre akár kétféle is készülhet egyidőben a sütőben. Ez aztán a maximális kihasználás.

Csak egy gombnyomás

A redőny, a villanykapcsolás, a riasztó ki- és bekapcsolása akár a mobiltelefonról is megvalósítható. Az amúgy is mindig kezünkben lévő eszköz az otthonunk vezérlésére is alkalmas lehet.

Képek forrása: Pixabay.com

Forrás:

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Ami nincs az nem fájhat? Dehogynem. Tudj meg többet a babák fogzásáról!