Barion Pixel Udvaros Dorottya lett a Nemzet Színésze – Coloré

Udvaros Dorottya lett a Nemzet Színésze

2023. 06. 26.

Máthé Erzsi halálát követően új színésznő léphetett a Nemzet Színészei közé, mégpedig Udvaros Dorottya személyében.

Udvaros Dorottyára esett a Nemzet Színészeinek választása. Máthé Erzsi május 8-i halála után ugyanis megürült egy hely, és a szokások szerint a tagok választják meg azt, hogy ki kerülhet be körükbe. A 11 színész munkássága alapján választotta ki azt a kollégát, akit a legérdemesebbnek tartottak e címhez. Mivel nők helyére általában nőket választanak, a férfi színészeknek nem volt esélye ezen a választáson. Több név is felmerült, ám gyorsan sikerült eldönteni, hogy ki kaphatja meg Máthé Erzsi helyét.

A döntnökök közül többen személyesen megjelentek a Nemzeti Színházban, ám voltak olyanok, akik egészségi állapotuk miatt telefonon keresztül tették le voksukat. Bár a művészek bizonyosan mindig szívesen találkoznak, fájó, hogy egy társuk halála miatt került sor a találkozóra. A döntést Almási Éva, Csomós Mari, Lehoczky Zsuzsa, Molnár Piroska, Balázsovits Lajos, Bordrogi Gyula, Cserhalmi György, Jordán Tamás, Király Levente, Szacsvay László és Tordy Géza hozta meg.

A Nemzet Színésze csakis olyan lehet, aki nemcsak kiváló színészi munkájával ékesíti a magyar kultúrát, hanem akinek szívügye a magyar nyelv és irodalom ápolása, és szerepeivel emlékezetesen hozzájárul a magyar színjátszás történelméhez. A címet továbbá az kaphatja meg, aki legalább 62 éves, és minimum negyven évet eltöltött a színészi pályán, vagy ennek híján legalább húsz, aktív évadot a budapesti Nemzeti Színházban.

Udvaros Dorottya, a Nemzet Színésze

A színésznő tavaly kapta meg az Életműdíjat, s nem kellett sokat várnia ahhoz, hogy a Nemzet Színészeinek tagja legyen. Színpadi és filmes szerepei magukért beszélnek, gondoljunk csak a Te rongyos életre, de említhetnénk a nemrégiben televízióba került Terápia című sorozatot, vagy a bohókás Mi kis falunkat is. A színésznő minden szerepét komolyan veszi, legyen szó vígjátékról vagy akár a könnyedebb dalokról, amiket az ő előadásában hallhattunk. ,,Egy semmiséget mondj még nekem!” – énekli a Vetkőzés című dalban, s az, ahogy 2023 júniusában a Nemzet Színésze lett, korántsem semmiség!

Nyitókép forrása: Youtube