Barion Pixel Mit illik viselni az Oscar gálán? – Dress code kisokos – Coloré

Mit illik viselni az Oscar gálán? – Dress code kisokos

2024. 03. 10.

2024. március 10-én rendezik meg a Dolby Színházban Los Angelesben, helyi idő szerint 17:00 órától, hazai idő szerint március 11-én 02:00 órától az Oscar-gálát, ahol az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiája a 2023-as év legjobb filmjeit és filmeseit részesíti elismerésben. Az Oscar-díjátadó ceremóniát az egész világ figyelemmel követi, ezért nagyon nem mindegy, hogy egy-egy világsztár miben jelenik meg a vörös szőnyeges eseményen. A dress code a férfiak számára „white tie”, ami annyit tesz „fehér nyakkendő”. Ez a legformálisabb öltözéktípus a férfiaknál, azaz frakkot és fehér csokornyakkendőt jelent. A nőktől ilyenkor földig érő estélyi ruhákat várnak a szervezők. Az, hogy a világsztárok és stylistjaik miként értelmezik a gála dress code-ját hamarosan kiderül. Összegyűjtöttük a legnépszerűbb dress code-okat, amelyek szerepelhetnek egy rendezvény meghívóján.

95th Annual Academy Awards Arrivals
fotó: 95. Oscar-gála, Salma Hayek és Pedro Pascal, 2023. Gettyimages

White tie:

Ez a kifejezés a legelegánsabb események meghívóin szerepel. Urak számára a frakk viseletét írja elő. Kiegészítői a fekete cilinder, a mélyen kivágott fehér piqué-mellény, a rejtett gombolású fehér frakk ing, a mandzsettagombok, a kézzel kötött fehér csokornyakkendő és a fekete lakkcipő. Fehér díszzsebkendő viselete ajánlott. A hölgyek számára is kötelező a lehető legelegánsabb öltözék, vagyis a nagyestélyi ruha, amihez hosszú kesztyű viselete ajánlott. Ékszerek, frizura és smink tekintetében az egyszerűség és ízlésesség követendő.

Peter O'toole
Peter O’toole, fotó: Gettyimages

Black tie:

Ha ez áll a meghívón, akkor a férfiaknak szmokingot vagy öltönyt kell viselniük, a nőknek pedig estélyi ruhát. A klasszikus szmoking fekete vagy mélykék. Az elnevezésnek megfelelően kizárólag a fekete csokornyakkendő az elfogadott a rendezvényen. A Black Tie dress code megköveteli a résztvevőktől a formális, de egyben elegáns és stílusos megjelenést. Hölgyek számára a Black tie esetében elvárt az ujjatlan kisestélyi ruha, amelyhez egy stóla kiválóan illeszkedhet, de keszytűt ilyenkor nem kell felvenni. Koktélruha is elképzelhető, annak függvényében, hogy mennyire elegáns, illetve formális a rendezvény.

95th Annual Academy Awards Arrivals
95. Oscar Gála, Alexander Dreymon és Allison Williams, fotó: Gettyimages

Black tie invited / Black tie optional / Alternative black tie

Ebben a kategóriában nem feltétlenül elvárt a szmoking viselete az uraktól, hanem az helyettesíthető egy elegáns fekete öltöny, fehér ing és fekete hosszú nyakkendő kombinációval is. Amennyiben mégis maradunk a szmokingnál, akkor azt ilyenkor akár nyakkendő nélkül, vagyis nyitott inggel vagy akár kötött felsőrésszel is kombinálhatjuk. Hölgyeknek ebben az esetben egy kevésbé ünnepélyes ruha is viselhető.

The 22nd Annual Critics' Choice Awards Arrivals
Critics’ Choice Awards 2016, Jessica Biel és Justin Timberlake, fotó: Gettyimages

Creative black tie

Ez egy szabad formális dress code, a klasszikus szmokingos megjelenés fiatalos újrafogalmazását jelenti. Hölgyek viselhetnek koktélruhát, de akár egy minőségi anyagból készült két részes kosztümöt is.

Fashion Designer Coco Chanel (1883 1971) , C. Early 50's
Coco Chanel, fotó: Gettyimages

Formal

A Formal dresszkód az elegáns öltözetet jelenti. Uraknál 18 óra előtt és után is elfogadott a sötét öltöny nyakkendővel kiegészítve. Amennyiben a rendezvény dresszkódja FormalBlack tie optional öltözéket kíván, akkor 18 óra után a Black tie szabályai érvényesek az öltözet tekintetében. Hölgyek esetében a Formal viselet 18 óra előtt elegáns ruhát jelöl, kerülve a fényes anyagokat. 18 óra után estélyi vagy koktélruha az elvárás.

Informal

Ez az előírás bár nem igényel nagyon különleges öltözéket, azért mégsem jelent egyet a Casual viselettel.  Amennyiben az Informal megjelölés különleges alkalmat jelöl, vagy 18 óra utáni eseményt, úgy hölgyeknek a teljesen hétköznapi öltözéknél valamivel elegánsabb ruha ajánlott. Uraknak ing, nyakkendő, szövetnadrág, és a nadrág színével nem feltétlenül megegyező zakó szükséges.

"the Da Vinci Code" Waterloo Station Photocall
Jean Reno, fotó: Gettyimages

Semi-formal / Coctail attire

Semi-formal dress code a Formal megjelelöléshez hasonlóan az esemény kezdeti időpontjához képest mást és mást jelenthet. 18 óra előtt elegánsabb, míg utána ünnepélyesebb viseletet vár el. Uraknak 18 óra előtt öltöny, utána pedig sötét öltöny és nyakkendő az elvárás.A hölgyek számára 18 óra után a koktélruha a legfőbb viselet. A koktélruha általában klasszikus kis fekete ruha. 18 óra előtt azonban a hölgyek számára is az elegánsabb viselet a követendő.

Business formal / Business standard

A szigorúbb értelemben vett irodai öltözkedésnek felel meg, tulajdonképpen az irodai öltözködési stílus elegáns formája. Ajánlott színek a fekete, fehér, szürke, sötétkék. Az urak esetén ez a dress code megegyezik a Semi-formal öltözettel. A hölgyek számára kikötés, hogy elegánsak legyenek, de ruhájuk ne legyen kivágott.

1940s Workers In A Busy Office
fotó: Gettyimages

Casual

Magyar megfelelője: hétköznapi. Ebben az esetben nincsenek megkötések, ránk bízzák, hogy mit viseljünk. Hölgyek és urak terén is szinte bármi viselhető, kerülve a sportos darabokat és a farmert.

Smart casual

Ebben az esetben gyakorlatilag nincsenek megkötések. A mindennapi öltözködésünk elegánsabb vonalát akarja megragadni. Ilyenkor is tanácsos ugyanakkor kerülni a túl sportos ruházat viselését, mint a farmert és sportcipőt. Férfiaknak szövetnadrág inggel, illetve sportzakóval, nőknek elegáns nadrág blúzzal ajánlott.

Business casual

A Business formal és a Smart casual öltözet keveréke. Az átlagos munkahelyi viseletet jelenti.