Barion Pixel „Nem érem meg a 80-at.” – így vélekedik most, 61 évesen Michael J. Fox az őt sújtó Parkinson-kórról – Coloré

„Nem érem meg a 80-at.” – így vélekedik most, 61 évesen Michael J. Fox az őt sújtó Parkinson-kórról

2023. 05. 05.

Michael J. Fox karrierje derékba tört ugyan a betegség miatt, ő mégsem bánja, hogy ezt az utat kellett bejárnia.

Michael J. Fox 1991-ben, 29 éves korában szembesült a Parkinson-kórral, alapítványán keresztül azóta is a gyógymódot keresi és igyekszik segíteni másoknak. A CBS Sunday Mornings-nak adott friss interjújában őszintén beszélt egészségi állapotáról a Vissza a jövőbe című filmek sztárja.

Fox 2020-ban végleg visszavonult a színészettől, az olyan kontrollálhatatlan tünetei miatt, mint a remegés, a mozgás-, koordináció- és izommerevség.

hollywood házasság
Forrás: Northfoto

Ez egy olyan ajándék számomra, amely folyamatos mozgásban tart, mindig új dolgokra sarkall. Az életem kemény, és minden nappal egyre nehezebb, de nem bánom. Úgy szervezem az életem, hogy magammal csomagoltam a kórt, alkalmazkodom hozzá. A halál valóban ott kopogtat az ajtón, ezt sosem felejtem el, és ez fájdalmas gondolat. Illetve sok fájdalmam van most is.

– mondta az újságírónak a négygyermekes apa.

A gyógyíthatatlan betegségen túlmenően és részben abból adódóan a színésznek számos egyéb súlyos egészségügyi problémája és sérülése is volt az évek során. Gerincműtéten esett át, mert daganatot találtak rajta. A kór mellékhatásai miatt pedig többször érte baleset, eltört a karja, könyöke, arccsontja, és tüdőgyulladást kapott.

Nem halsz meg Parkinson-kórban, hanem Parkinson-kórral halsz meg. Szóval elgondolkodtam a halálon. Nem leszek 80. Nem érem meg a 80-at.

A Parkinson-kór a leggyorsabban növekvő neurológiai betegség a világon, és jelenleg nincs rá gyógymód. A Parkinson-kór tüneteinek ismerete azonban korábbi diagnózisokhoz és a betegek életminőségét javító kezelésekhez való hozzáféréshez vezethet. Ezért alapította a sztár 2000-ben az alapítványát is, amely kutatásokat végez, támogatja a betegeket és amelynek keretében előadásokat tart.

Michael J. Fox
Forrás: Northfoto

Az éves jótékonysági események mind hozzájárultak ahhoz, hogy a Michael J. Fox Alapítvány a Parkinson-kór kutatásának legnagyobb non-profit finanszírozójává vált, a mai napig több mint 1 milliárd dolláros kutatási projektjével.

Forrás: Daily Mail
Borítókép forrása: Northfoto