Barion Pixel Melyik a kedvenc filmed Ilyena Lydina Mironofftól? Íme néhány sztár igazi neve – Coloré

Melyik a kedvenc filmed Ilyena Lydina Mironofftól? Íme néhány sztár igazi neve

2021. 09. 21.

Köztudott, hogy a legtöbb énekes és színész nem a saját polgári nevét használja a szakmában, de azért néha meglepődünk az eredeti neveiken.

Túl hosszú, túl bonyolult, túl átlagos, nem elég hangzatos, nehezen megjegyezhető – valószínűleg amikor egy kisbaba világra jön, és a szülei egy csodásan hangzó nevet adnak neki, nem gondolnak arra, hogy húsz-harminc év múlva egy ügynök ezen kérdéseik valamelyikével indokolja majd, hogy gyermeküknek miért is nem kellene a saját nevét használnia a showbizniszben. Illetve arra sem tippelnének, hogy egyszer majd maga a – már nem annyira – kicsi dönt úgy, hogy más művésznéven ismerje meg a világ, és ne Farrokh Bulsaraként, hanem Freddie Mercuryként legyen minden idők egyik legnagyszerűbb zenésze. Azonban a marketinggépezet már csak ilyen, lássuk hát, kik döntöttek még más művésznév mellett Hollywoodban és szerte a világon.

Akikről sejtettük

Sok énekes művészneve általában egy, maximum két szó, így nem lepődünk meg, ha kiderül, hogy nem ezen a néven anyakönyvezték. Bruno Mars eredeti neve Peter Gene Hernandez, és keresztnevét duci kisgyerekként a szintén nem nádszálvékony Bruno Sammartino pankrátor után kapta. A Mars név pedig állítólag úgy jött, hogy sok lány mondta neki, nem erről a bolygóról származik.

Jamie Foxx valójában Eric Marlon Bishop, és névválasztásának oka még stand-upos éveiből ered. Azt vette észre, hogy a női humoristák annyira ritkák voltak abban az időben, hogy mindig kitüntetett figyelemben részesültek, ezért összeírt magának egy csomó uniszex nevet művésznévként, végül a Jamie mellett döntött.

Az Ella Marija Lani Yelich-O’Connor nevet viseli hivatalosan az új-zélandi Lorde, akinek művészneve nem utal semmilyen vallási dologra, pedig sokan hiszik így. A „Lord” nála az arisztokrácia iránti vonzódást fejezi ki, csak megtoldotta egy e betűvel, hogy nőiesebben mutasson.

Nem újdonság, hogy Lady Gaga neve nem a sajátja, de nehéz lett volna befutnia Stefani Joanne Angelina Germanottaként. A történetében helyet kap a modern technika bakija, ugyanis amikor 2006-ban találkozott Rob Fusari producerrel, a férfi mindig Freddie Mercuryhoz, a Queen legendás frontemberéhez hasonlította énekhangját. Valahányszor a lány belépett a stúdióba, Fusari a Radio Ga Ga című dalt kezdte énekelni, és egy erről való sms-ezés alkalmával a telefon autocorrectje kijavította a szót Lady Gagára. Bumm, így született meg a szupersztár művészneve.

sztárok nevei cardi b
Cardi B és rapper férje a 2018-as AMA vörös szűnyegén. Forrás: Northfoto

Cardi B igazi nevéről azt írta valaki az interneten,  hogy olyan, mint egy roxforti varázsige – és valóban, a Belcalis Almanzar tényleg egzotikusan hangzik. Művészneve pedig egy rumból származik, ugyanis a húgát Hennessynek hívták, ami egy konyakfajta, őt pedig erre rímelvén Bacardinak. A Bacardi aztán lerövidült Cardi B-re, amikor énekesnői karrierbe kezdett.

Drake-t igazából Aubrey Drake Grahamnek hívják, Ludacrist Christopher Brian Bridges néven anyakönyvezték, Eminem pedig Marshall Bruce Mathers III, de a hiphop és a rap világában nem újdonság az egy-kétszavas színpadi név, így már csak egyet hozunk ebből a műfajból.  Onika Tanya Maraj nevét sokszor hallhattuk már, de Nicki Minajét persze sokkal többször, pedig a rapper nem maga választotta művésznevét, és nem is igazán szereti. 

sztárok nevei pink
Melyik volt előbb, P!nk egykori hajszíne vagy a neve? Forrás: Northfoto

P!nk nevét a közhiedelemmel ellentétben nem rózsaszín hajáról kapta, bár tényleg hozzátett az imidzshez az egyezés. Valójában a Kutyaszorítóban című Tarantino-film Mr. Pink nevű karakterétől kölcsönözte, akik Steve Buscemi alakított. Az Alecia Beth Moore-ként anyakönyvezett énekesnő elmesélte a Q Magazine-nak, hogy első albuma megjelenése előtt történetesen belefutott a színészbe New Yorkban. “Óriási Elton John-szemüveget viseltem, rózsaszín hajam volt és egy Rózsaszín Párduc-figurát cipeltem magammal. Azt mondtam neki, hogy “Steve! Mr. Pink! Pink vagyok! Maga miatt! Meg fog jelenni egy albumom és maga meg fogja ismerni a nevem!”

Akikről nem mondtuk volna…

Katy Perry Katheryn Hudsonként született, ám hogy elkerülje a hasonló nevű színésznővel való összehasonlítást, felvette az édesanyja családnevét. Az izraeli származású Neta-Lee Hershlagból csak később lett Natalie Portman, akinek a médiában használt vezetékneve nagymamája leánykori nevéből fakad. Az ötvenes évek ikonja, Marilyn Monroe Norma Jeane Mortenson néven született 1926-ban, és a Time magazin szerint a Monroe nevet anyai ágról vette át, míg a Marilynt a huszas évek Broadway-csillagától, Marilyn Millertől kölcsönözte. A szexszimbólum is megihletett később valakit: a polgárpukkasztó dalairól, klipjeiről és koncertjeiről híres Marilyn Mansont, aki Brian Hugh Warnerként látta meg a napvilágot, és vezetéknevét a hírhedt sorozatgyilkos, Charles Manson után vette fel.

kit harington sztárok nevei
Így ismertük meg Kit Haringtont tíz évvel ezelőtt. Forrás: Northfoto

Kit Harington a Trónok harca szomorú szemű Jon Snowjaként hódította meg a női szíveket, a sorozatban nem volt nemesi címe, eredeti neve viszont annál előkelőbbnek hangzik: Christopher Catesby Harington. A februárban apukává vált színész felmenői között szerepel Sir John Harington, akinek az angol vécét köszönhetjük.

Whoopi Goldberg neve eredetileg Caryn Johnson, és soha az életben nem találnánk ki, hogy honnan van a művészneve. Aki beszél angolul, annak kicsit könnyebb dolga van, de be kell valljam, sosem hallottam még eddig a whoopie cushion kifejezést, amit mi magyarul, nos, pukipárnának hívunk. A névadás nem véletlen, pályája kezdetén olyan apró színházakban lépett fel, ahol mindig arrébb kellett mennie, ha épp bántották a szelek, és az emberek sokszor mondták, hogy olyan, mint egy “whoopie cushion”. 

A legnagyobb angol színésznők egyike, Helen Mirren sem Helen Mirren igazából, hanem Ilyena Lydia Mironoff. Édesapja változtatta meg Mirrenre a családnevüket az ötvenes években, a színésznő pedig karrierje kezdetén egyszerűsítette le a nevét Helenre.

Plusz egy magyar vonatkozás, amit szerintem kevesen tudnak: a Totalcar egykori szerkesztője és az azonos című műsor egyik műsorvezetője, akit ma leginkább a kézműves sörök rajongói követnek Youtube-on Winkler Róbert néven vált ismertté. Pedig nem is így hívják igazából, hanem Kulcsár Szabolcs Attilának. Ti tudtátok?

Borítókép forrása: Northfoto

0 /eletmod/sztarok/melyik-a-kedvenc-filmed-ilyena-lydina-mironofftol-ime-nehany-sztar-meglepo-igazi-neve/