Néhány nappal ezelőtt sokkolta az országot az Operettszínház színészének, Vadász Zsoltnak tragikus halála! A színésszel néhány nap alatt végzett a húsevő baktérium. Özvegye, Lukács Anita teljesen összeomlott, barátok vigyáznak rá.
Mi történt az Operettszínház sztárjával?
„Még mindenki keresi a szavakat. Egyszerűen senki sem érti, mindez hogyan történhetett meg. Két hete még színpadon volt, nem sokkal később aztán az otthonában rosszul lett, mentővel szállították kórházba, ahol hamar kiderült, megmagyarázhatatlan módon, nem tudni, hol és mikor, de egy húsevő baktérium okozta fertőzés támadta meg a szervezetét. Sajnos, hamar lélegeztetőgépre került, mert a szervezete szépen lassan feladta a küzdelmet, leálltak a szervei, míg végül már sem ő, sem a szakemberek nem tudtak tovább harcolni… Döbbenet, hogy szinte egy pillanat alatt itt hagyott minket.” – mondta el a Blikknek egy neve elhallgatását kérő informátor.
Mi az a húsevő baktérium?
A húsevő baktérium, azaz a Streptococcus pyogenes okozta fertőzés gyakran csak torokgyulladáshoz vezet, de esetenként végtagnekrózist és többszervi elégtelenséget is generálhat. A Streptococcus pyogenes valójában nem eszik húst. Ahhoz, hogy bekerülhessen a véráramba, egy nyílt sebnek kell lennie a bőrön. De ha még be is jut, a legtöbben tünetmentesen, vagy kis torokfájással túl is lesznek rajta. Krónikus betegeknél, legyengült immunrendszerűeknél vagy a 65 évesnél idősebb embereknél azonban nagyon súlyos fertőzést okozhat. A baktérium esetükben gyors szaporodásnak indulhat, és egy olyan enzimet termel, amely elpusztítja a kötőszöveteket, lágyrészeket, zsírszöveteket. Először kis vöröses, fájdalmas folt jelenik meg, ám igen gyorsan nő, a színe sötétvörösség válik, majd a terület elhal, elfeketedik, genny távozik belőle. Fő veszélye, hogy megállíthatatlan, mivel igen gyorsan képes szétterjedni az egész szervezetben. Ha már kialakul a vérmérgezés, onnantól kezdve nagyon alacsony a betegek túlélési esélye.