Barion Pixel A 75 éves Kamilla komoly dilemmát okozott a Károly koronázásán viselendő fejdíszét illetően – Coloré

A 75 éves Kamilla komoly dilemmát okozott a Károly koronázásán viselendő fejdíszét illetően

2023. 02. 19.

A Buckingham-palota bejelentette, hogy III. Károly felesége, Kamilla Mária királynő koronáját viseli majd a május 6-i Westminster Abbey-i koronázáskor, de egy vitatott gyémántot semmiképp sem visel majd.

Kedden a Buckingham-palota bejelentette, hogy a 75 éves Kamilla Mária királynő koronájával koronázzák meg a május 6-i ceremónián férje, III. Károly király mellett. A látványos fejdíszt 2200 gyémánt díszíti, és Károly dédnagyanyja, Mária rendelte férje, V. György király 1911-es megkoronázására.

A választás kikerüli a Koh-i-Noor gyémántot, egy elképesztő, 105,6 karátos követ, amelyről úgy tartják, hogy a világ egyik legnagyobb gyémántja. Az ékkő szerepelt az anyakirálynő koronázási koronáján, amelyet férje, VI. György király 1937-es, valamint lánya, II. Erzsébet királynő 1953-as koronázásakor viselt.

Kamilla
Forrás: Northfoto

Ez azonban egy eléggé vitatott ékszer történelmi szempontból, így Kamilla fejére biztosan nem kerül majd. Mivel Károly nagyon közel állt nagymamájához, egy ideig latolgatták, hogy az ő koronaékszereit viselje, de diplomáciai szempontból ez igen csak aggályos lenne.

Kamilla
Forrás: Northfoto

A hatalmas gyémántot a hódítás jelképének tekintik a szakértők, és 1849-ben a Kelet-indiai Társaság vette birtokába. A 10 éves Duleep Singh maharadzsa adta át a a békeszerződés részeként, az első angol-szikh háború végén, így került Viktória királynőhöz. II. Erzsébet halála után el is terjedt gyorsan a Twitteren, hogy az indiaiak követelik vissza népüknek a legendás ékszert. India mellett Pakisztán és Afganisztán is jogot formál a hányatott sorsú drágakőre.

Mária királynő koronája
Forrás: Northfoto

Ahelyett, hogy a Koh-i-Noor gyémántot használnák a fejdíszhez, Kamilla koronájára jelenleg a Cullinan III., IV . és V. gyémánt beállítása folyik, amelyek II. Erzsébet királynő ékszergyűjteményének részét képezték. A néhai uralkodó gyakran viselte brossként is őket.

Forrás: people.com
Borítókép forrása: Northfoto