Barion Pixel Így néznének ki a sztárok, ha ma is élnének – Diana hercegnétől John Lennonon át Freddie Mercury-ig – Coloré

Így néznének ki a sztárok, ha ma is élnének – Diana hercegnétől John Lennonon át Freddie Mercury-ig

2022. 10. 20.

Mesterséges intelligencia segítségével „öregített” meg néhány világhírű legendát Alper Yesiltas török fotográfus, aki látványos fotósorozatának a „Mintha mi sem történt volna” (As If Nothing Happened) címet adta. Lássuk, hogy néznének ki a sztárok, ha ma is élnének!

Mintha mi sem történt volna – ennél találóbb címet talán nem is adhatott volna fotósorozatának Alper Yesiltas, Isztambulban élő ügyvéd és fotós, aki nemcsak a gondolattal, hanem a mesterséges intelligencia adta lehetőségekkel is eljátszott, hogy megmutassa a világnak, hogy néznének ki a kedvenc sztárjaink, ha ma is élnének.

„Amikor elkezdtem trükközni a számítógépes programokkal, tudatosult bennem, hogy most már minden elképzelhető dolog leképezhető valósággá. Azon gondolkodtam, hogy mi okozna nekem ebben örömet, és rájöttem, hogy az tenne leginkább boldoggá, ha ismét viszontláthatnám azokat az embereket, akik hiányoznak” – válaszolta a művész arra a kérdésünkre, hogy hogyan jött a különleges fotósorozat ötlete.

A 2003 óta digitális művészettel foglalkozó Alper Yesiltas a Colorénak elmondta: többféle szoftvert használt a sztárok „öregítése” során, volt amelyikkel az alapul választott fotót szerkesztgette, míg más programokkal a realisztikus textúrákat és fényeket „varázsolta” a képekre.

Afféle eszközként tekintek a mesterséges intelligenciára, amely rejtett érzéseket tud aktiválni az emberekben, olyanokat, amelyeknek a meglétéről fogalmunk sincs. Az alkotás legizgalmasabb pillanata mindig az, amikor realisztikusnak, már-már igazinak látom és érzem a képet, amin dolgozom

– magyarázza Yesiltas.

Faggattuk arról is, hogy mennyi időbe telik egy-egy személy fotójának átalakítása, de csak annyit tudtunk meg, hogy a procedúra „eltart egy ideig”. De lássuk a végeredményt!

Ha ma is élnének – mintha mi sem történt volna

Michael Jackson

A pop királya 1958-ban született és 2009 júliusában akut propofolmérgezésben hunyt el Los Angelesben, Holmby Hillsben, a North Carolwood Drive-on lévő kastélyában. Halála világszerte megdöbbenést váltott ki az emberekből, a sokkoló hír miatt számos hírsite lelassult vagy összeomlott. Ma 64 éves lenne.

Jimi Hendrix

Az amerikai gitáros a mai napig ikonnak számít. 1969. augusztus 18-án az ő fellépésével zárult a woodstocki fesztivál. Tragikus hirtelenséggel, 1970. szeptember 18-án, londoni lakásában hunyt el, 27 évesen. Idén töltené a nyolcvanat. 

Freddie Mercury

A Queen egykori énekesét és dalszerzőjét gyakran azonosítják magával az együttessel. Tavaly, halála 30 éves évfordulóján mi is megemlékeztünk róla. 1987-ben diagnosztizálták HIV-fertőzéssel, ezt azonban titkolta a sajtó elől, és a diagnózist mindössze 1991-ben, 24 órával halála előtt közölte a nagyvilággal. 76 éves lenne.

John Lennon

Nincs ember a világon, aki ne ismerné a 20. század egyik legmeghatározóbb angol énekesét, a legendás The Beatles gitárosát. Zenei karrierje mellett békeaktivista, író, színész és festőművész is volt. 1980. december 8-án New Yorkban Mark David Chapman lelőtte. Lennon minden megmentésére irányuló erőfeszítés ellenére belehalt a 80 százalékos vérveszteségbe. 40 éves volt. Idén október 9-én lett volna 82 éves.

Jim Morrison

A népszerű amerikai The Doors rockzenekar énekese és dalszövegírója 27 évesen, 1971. július 3-án halt meg Párizsban. A fürdőkádjában találtak rá, rajongók és biográfusok sokáig találgatták, hogy halálát kábítószer-túladagolás vagy az amerikai kormány által megrendezett merénylet okozta-e. A hivatalos jelentés a szívinfarktust jelölte meg a halál okaként. 79 éves lenne.

Amy Winehouse

A hatszoros Grammy-díjas angol soul-, jazz- és rhythm and blues-énekesnő, dalszövegíró 24 millió eladott lemezével minden idők legtöbb zenei kiadványát értékesítő brit női előadói közé tartozott. Alkoholmérgezésben halt meg 2011. július 23-án, mindössze 27 évesen. Jövőre lenne 40 éves.

Heath Ledger

Az Oscar-, BAFTA- és Golden Globe-díjas ausztrál színészt 2008 januárjában manhattani lakásán holtan találta házvezetőnője. A mindössze 28 éves tehetség halálát – a toxikológiai vizsgálat nyilvánosságra hozott eredménye szerint – a szervezetében hat különféle, receptre kapható gyógyszer véletlen túladagolása okozta. Idén 43 éves lenne.

Ayrton Senna

A brazil autóversenyző háromszor nyerte meg a Formula–1-es világbajnokságot. 1994-ben, 34 éves korában, a San Marinó-i nagydíjon halálos balesetet szenvedett. 62 éves lenne.

Borítókép forrása: Alper Yesiltas