Barion Pixel Christopher Nolan óriási titokról libbentette fel a fátylat: 13 évvel később árulta el, hogy mit jelent az Eredet vége – Coloré

Christopher Nolan óriási titokról libbentette fel a fátylat: 13 évvel később árulta el, hogy mit jelent az Eredet vége

2023. 08. 03.

Christopher Nolan 2010-es sci-fijének Leonardo DiCaprio, Cillian Murphy és Tom Hardy voltak a főszereplői, a történet pedig szó szerint igen csavaros volt.

Tizenhárom év elteltével Christopher Nolant még mindig kérdésekkel bombázzák az Eredet című film végével kapcsolatban. A zárás hírhedten elgondolkodtató ugyanis Leonardo DiCaprio karaktere, Cobb befejezte feladatát, és hazatér a gyerekeihez, de a filmben ott marad a kis búgócsiga, forogva a csúcsán, aztán inogni kezd. Ha a felső végtelenségbe forogna, akkor Cobb még mindig álmodik. Ha eldől, Cobb ébren van a való világban. De ezt már nem tudjuk meg, mert jön a fekete snitt.

A mozirajongók több mint egy évtizedet töltöttek azzal a vitával, hogy Cobb ébren van-e vagy álmodik-e az Eredet végén, de Christopher Nolan nemrég azt mondta a Happy Sad Confused nevű podcastban, hogy ezekből a vitákból hiányzik a befejezés igazi kivonata: Cobb-ot nem érdekli.

Christopher Nolan, Eredet
Forrás: imdb

Azt hiszem, a producer Emma Thomas rámutatott a helyes válaszra, ami Leo karakterére vonatkozik… a kép lényege, hogy a karaktert ezen a ponton már nem érdekli, mi is van. Ez nem egy olyan kérdés, amelyre megnyugtató választ adhatok. Van egy nihilista nézete ennek a befejezésnek, igaz? De emellett a karakter továbblépett, és a gyerekeivel van. A kétértelműség nem érzelmi kétértelműség. Ez egy intellektuális zárás a közönség számára. Cobb hazaért a gyerekeihez. A karakter érzelmi utazása befejeződött, így nem is érdekli, hogy a totem merre forog tovább.

– mondta Christopher Nolan.

Az egyik főszereplő, Michael Caine is sokat lamentált a befejezésen. Ő úgy gondolta, amikor az ő karaktere jelen van, az a valóság. Mivel Caine karaktere megjelenik a film utolsó jelenetében, a színész mindig azt gondolta, hogy ez azt jelenti, hogy Cobb a való világban van, és a pörgettyű az asztalra esik.

Nos, talán mégsem tudjuk meg továbbra sem, mi is a megoldás erre a bravúros befejezésre, ami a rajongók örök nagy kedvence marad.

Forrás: Variety
Borítókép forrása: