Barion Pixel Rákkal diagnosztizálták a brit királyi család egyik tagját, azonnal megműtötték – Coloré

Rákkal diagnosztizálták a brit királyi család egyik tagját, azonnal megműtötték

2023. 06. 26.

A 63 éves Sarah Ferguson yorki hercegné néhány hete kapta meg az ijesztő rákdiagnózist.

Sarah Ferguson, vagyis Sára yorki hercegné esete is mutatja, mennyire fontos 45 év felett a rendszeres mammográfiás szűrővizsgálat. A 63 éves hercegnénél ugyanis – aki a brit királyi családba II. Erzsébet királyné harmadik gyermekével, András herceggel való egykori frigye révén került be – néhány hete egy ilyen rutinvizsgálat során fedeztek fel rosszindulatú elváltozást, mellrákot.

A brit sajtóban Fergie-nek becézett Ferguson kedden feküdt be egy londoni magánkórházba, és sajtóértesülések szerint komoly műtétre volt szüksége, ami után csak hat nappal később, vasárnap reggel engedték haza. Ám barátai szerint a beavatkozás jól sikerült, és a betegség korai felismerésének köszönhetően reménykeltő a prognózis.

A hercegné valószínűleg családja körében pihen most Windsorban, a Royal Lodge-ban. Egy baráti nyilatkozat szerint „nehéz időszakon vannak túl, de Sarah nagyon hálás az egészségügyi csapatnak, akik elvégezték a mammográfiát és felfedezték a jeleket, és azoknak is, akik az utóbbi napokban gondoskodtak róla”. Sajtósa szerint a betegség „tünetmentes volt, épp ezért ez a tapasztalat csak még jobban hangsúlyozza a rendszeres kontroll fontosságát„.

Mielőtt bevonult volna a kórházba, Ferguson a Tea Talks with the Duchess and Sarah nevű podcastjának legújabb részében beszélt diagnózisáról, ami várhatóan ma kerül adásba. A rákdiagnózist egyébként megosztotta családjával és közeli barátaival, de nem szerette volna, ha a nyilvánosság is értesül róla addig, amíg el nem hagyhatja a kórházat. Azonban egyáltalán nem volt célja, hogy végleg titokban tartsa a helyzetet, mivel szívügyének érzi a betegséggel kapcsolatos küzdelmet és nyilvános diskurzust. Évtizedek óta a fiatalkori rákos megbetegedések ellen küzdő Teenage Cancer Trust támogatója és négy évvel ezelőtt a brit Mellrák Alapítvány gáláján is beszédet mondott.

A tavaly megjelent könyve (A szív iránytűje) kapcsán hazánkba is ellátogató Sarah Ferguson és András herceg tíz évig, 1986 és 1996 között voltak házasok, két lányuk született. 2008 óta ismét együtt élnek windsori 31 szobás kúriájukban.

Forrás: The Sun