Barion Pixel 9 dolog Az Usher-ház bukásáról, amit csak a nagyon hozzáértő rajongók vehettek észre – Coloré

9 dolog Az Usher-ház bukásáról, amit csak a nagyon hozzáértő rajongók vehettek észre

2023. 10. 25.

A Netflix horror sorozata, Az Usher-ház bukása hatalmas siker, és tele van számos olyan apró csemegével, amit a Flanagan fanoknak észre kell venniük.

Az Usher-ház bukása címmel startolt el Mike Flanagan legújabb horror sorozata, ami Edgar Allan Poe azonos című regényén alapul. Flanagannek olyan zseniális alkotásokat köszönhettünk korábban, mint a Mise éjfélkor vagy a Haunting of Hill House és a Haunting of Bly Manor.

Az Usher-ház bukása
Forrás: Netflix

Ezekből a kedvelt és jól ismert színészeit is elhozta Az Usher-ház bukásához, ami egy gazdag család sarjainak különös, sorozatos halálát mutatja be. Aki látta végig a szériát, az bátran olvasson tovább, mert érdekes adalékokat szedtünk össze.

Az Usher-ház bukása
Forrás: Netflix
  1. Az Usher-ház bukása történetének néhány alakja Poe életében valós személyekről kapta a nevét.
  2. A történet Roderick Usher-t és húgát, Madeline-t követi nyomon, akiket anyjuk, Eliza Usher (Annabeth Gish), egyedülálló szülőként nevel. Eliza nevét Poe saját édesanyjáról, Eliza Poe-ról kapta, aki 24 évesen halt meg.
  3. Az összes Usher-utód Poe műveiben szereplő karakterekről kapta a nevét. Például Prospero (Sauriyan Sapkota) Prospero hercegről kapta a nevét, a Vörös halál álarca című alkotásból.
  4. Napóleon (Rahul Kohli) pedig a The Spectacles című történet szereplője, aki végül feleségül veszi saját dédnagymamáját.
  5. A Morgue utcai kettős gyilkosság című novellában szerepel egy Camille L’Espanaye nevű karakter, aki Kate Siegel karakterének is a neve.
  6. Verna, vagyis Carla Gugino karakterének neve, a raven szó anagrammája, ami hollót jelent. És a történetben a démon holló testben jelenik meg időnként.
  7. A premier és a finálé részek címei Poe leghíresebb verséből származnak. Míg az epizódok közül hat Poe novelláiról kapta a címét, az első és utolsó egyaránt Poe leghíresebb verséből származik. Az első epizód az A Midnight Dreary nevet kapta, amely a The Raven első sorának része.
  8. Az utolsó epizód címe pedig szimplán csak The Raven, vagyis maga a vers cím.
  9. Elspoilerezik Frederick halálát. A hatodik részben Lenore (Kyliegh Curran) egy régi fekete-fehér filmet néz ágyhoz kötött édesanyjával. A noir film Poe: A gödör és inga című történetének adaptációja, és a tévében egy lengő penge azzal fenyegeti a szereplőt, hogy kettévágja. Pontosan így hal meg egy résszel később Lenore apja, Frederick Usher (Henry Thomas).
Forrás: Insider
Borítókép forrása: Netflix