Barion Pixel A születésnapos John Travolta emlékezetes szerepei – Coloré

A születésnapos John Travolta emlékezetes szerepei

2021. 02. 18.

A nyolcvanas és kilencvenes évek sztárja mára ugyan kevésbé minőségi filmekben látható, de karrierje így is megkérdőjelezhetetlen. A ma 67 éves John Travolta szerepeit néztük meg.

john_travolta
Forrás: YouTube

Sok színésztársához hasonlóan ő sem rögtön Hollywoodban kezdte. Karrierje beindulása előtt dolgozott kasszásként és reptéri csomagszedőként is.

Az amerikai színész 1978-ban rabolta el a női szíveket a Grease musical filmváltozatában, melynek főszereplőjét, Danny Zukot alakította. Noha a karaktere végzős volt, Travolta 24 évesen játszotta el a szerepet. Ami meglepőbb, hogy partnere, Olivia Newton-John 30 volt a forgatás idején. A Grease kasszasiker lett, és még a film betétdalainak albuma is sokáig vezette a lejátszásai listákat. Newton-Johnnal a mai napig jóban vannak, a záró dalt pedig sokszor előadták a filmen kívül is.

Nem feledkezhetünk meg egy évvel korábbi szerepéről sem, hiszen ő volt a Szombat esti láz Tony Maneroja. Alakításáért Oscar-díjra jelölték, melyet ugyan nem kapott meg, de kicsit talán vigasztalta, hogy a legfiatalabban jelölt színészek közé lépett ezzel. Sokan nem tudják, de az ikonikus táncos drámát Sylvester Stallone rendezte.

A lenti jelenet olyan izzasztó volt Travolta számára – nem is csoda – hogy két szett öltözéket váltogatott a felvételek során.

1980-ban a Városi cowboyban Debra Wingerrel együtt láthatta őt a közönség, a film pedig akkori amerikai conturyőrületet lovagolta meg – sikerrel.

A Szombat esti láz folytatása volt a ’83-as Életben maradni, amit a rajongók jól, a kritikusok kevésbé jól fogadtak.

Kirstie Alleyvel három filmet is forgatott, a Nicsak ki beszél!-trilógia a mai napig a nézők kedvence. A második részben a Travolta által játszott James pilótaként dolgozik, és ez nem meglepő, hiszen a színész a való életben is az. Magángépgyűjteményét bárki megirigyelné, és fiatalabb korában igen sokat repült.

Quentin Tarantino Ponyvaregényével tért vissza megint az A-listás színészek közé 1994-ben, a moziklasszikusban Vincent Vegát játszotta. A filmtörténelem újabb híres táncjelenete kötődik hozzá, hiszen a Jack Rabbit Slimms nevű étteremben Uma Thurmannal előadott koreográfia méltán lett emlékezetes.

A kilencvenes évek nagy dobása volt A tábornok lánya, a Szóljatok a köpcösnek, Az őrület határán, és persze az Ál/Arc. Utóbbiban Nicholas Cage-dzsel szerepelt, és egy ügynököt játszott, aki a várost fenyegető bomba helyét a terrorista bőrébe bújva akarja kideríteni. Szó szerint, ugyanis egy eljárás segítségével kicserélik és a másik fejére műtik a két férfi arcát. A filmet rendező John Woo élete egyik legjobb alkotásának tartja.

Később láthattuk még a Vén Csontokban, a Hajlakkban, a Gottiban vagy például legutóbb A fanatikusban.