Gyászba borult a divatvilág – 73 évesen meghalt André Leon Talley

2022. 01. 19.

73 évesen búcsúzott az élők sorából a divatvilág egyik legmeghatározóbb alakja, André Leon Talley.

André Leon Talley kedden, egy New York-i kórházban hunyta le örökre a szemét, azt azonban még nem osztották meg a sajtóval, milyen betegség miatt vesztette életét.

Mercedes Benz Fashion Week Fall 2007 Marc Jacobs Arrivals & Front Row
Forrás: Northfoto

Talley minden túlzás nélkül az egyik legnagyobb hatású divatszerkesztőnek számított, aki igazi stílusikonná nőtte ki magát pályafutása alatt.

André 1948-ban látta meg a napvilágot. Észak-Karolinában nőtt fel, takarítónőként dolgozó nagymamája mellett. Sokat kellett nélkülöznie, ám memoárjában leírta, hogy már 15 éves korában tudta, hogy a divat központi szerepet fog betölteni az életében.

Bár akkoriban még nagyon nehéz helyzetben volt a faji megkülönböztetések miatt, mégis sikerült ösztöndíjjal bejutni a Brown Egyetemre. Ezt követően New Yorkba költözött, ahol először Andy Warhol képzőművésznél dolgozott, majd újságíróként helyezkedett el.

2006 Metropolitan Museum Of Art Costume Gala
Forrás: Northfoto

Számos neves divatlapnál megfordult, végül a Vogue magazinnál kötött ki, ahol 1988-ban megkapta a kreatív igazgatói pozíciót. 10 évvel később pedig vezető szerkesztőként dolgozott a lapnál, egészen 2013-ig.

2020-ban jelent meg saját önéletrajti memoárja, amelyben kicsit sem kímélte egykori kollégáját, a Vogue főszerkesztőjét, Anna Wintourt. Könyvében fény derült arra, hogy Wintour valóban kőkeményen bánt az alkalmazottaival, sőt André elmondása szerint nagy sebeket ejtett rajta a Wintourral való több évtizedes munka.

Lee Daniels' "the Butler" New York Premiere Arrivals
Forrás: Northfoto

A divatszerkesztő egyébként nemcsak a saját berkeiben, hanem a sztárvilágban is nagy ismertségre tett szert. Legfőképpen az America’s Next Top Model című műsor kapcsán, de több filmben és sorozatban is szerepelt, amelyekben saját magát alakíthatta. Ilyen volt a Szex és New York és az Empire.

Forrás: vogue.com