Barion Pixel Leleplezték a 2025-ös MET-gála témáját: minden eddigit felülmúl – Coloré

Leleplezték a 2025-ös MET-gála témáját: minden eddigit felülmúl

2024. 10. 10.

Közeledik a 2025-ös MET-gála, amelynek témája ismét zseniális lesz!

A MET-gála 2025-ben, május első hétfőjén tér vissza, és ezzel együtt a stílus, divat és extravagancia szabadul el a Metropolitan Museum of Art exkluzív helyszínén, ahol a próbababák maguk lesznek a világsztárok, az A-kategóriás színészek, popsztárok és milliárdos celebek. A meghívókat természetesen Anna Wintour küldi majd ki a szerencséseknek.

Mi a 2025-ös MET-gála témája?

A korábbi évekhez hasonlóan a téma egybevág a Jelmez Intézet (Costume Institute) tavaszi kiállításának témájával. 2025-ben a MET-Gála és a kiállítás témája a „Superfine: Tailoring Black Style” lesz, ami a a fekete dandykultúra történetét meséli el. Metropolitan Művészeti Múzeum Divat Intézetének közleménye szerint a kiállítás mottója: A divat rabszolgái: A fekete dandyizmus és a fekete diaszpórikus identitás stílusjegyei. Vagyis igazán történelmi és igazán kényes témát választottak a jövő évi nagy eseményre. A témát Monica L. Miller amerikai egyetemi oktató, a New York-i Barnard College angol és afrikanisztika professzorának 2009-ben megjelent azonos című könyve ihlette.

A 2025-ös MET-gála dress kódját majd csak az új év elején mondják be, de a kiállítás címe és témája kontextust és támpontokat ad már ehhez, így a tervezők képzelete elkezdhet szárnyalni. Miller könyvének, és közvetlen összefüggésben a kiállításnak döntő része a „dandyizmus” fogalomköre, ez biztos, hogy testet ölt majd a világraszóló eseményen.

A dandyizmus kifejezést arra használják, hogy valakit (történelmileg egy férfit) elemezzenek, aki „rendkívül elkötelezett a stílus iránt, és azt tudományként közelíti meg” – a Metropolitan Museum of Art szerint. A kiállítás fókuszában álló Black Americana kontextusában a kifejezés viszont még mélyebb jelentőséggel bír.

A divat tehát visszanyúlik a 18. századba, amikor a fekete rabszolgákból feltörekvő leigázott szférák új értelmezést nyernek.

Met
Forrás: Mike Coppola/Getty Images

A dandyizmust kezdetben a 18. századi Európában erőltették a fekete férfiakra, mivel az atlanti rabszolga-kereskedelem és a fogyasztói kultúra kialakulása a divatosan öltözködő, “trendi” szolgák irányzatát hozta létre. A dandyizmus lehetőséget kínált a feketéknek, hogy ruházattal, gesztusokkal, iróniával és szellemességgel alakítsák át identitásukat, és új módokat hozzanak el a politikai és társadalmi lehetőségek megtestesítésére.

Forrás: Vogue SG

Borítókép forrása: Jamie McCarthy/Getty Images