Barion Pixel Öt sorozat, ami áttörést hozott a nők világába (X) – Coloré

Öt sorozat, ami áttörést hozott a nők világába (X)

2021. 12. 13.

Már ötkor sötét van, hidegek és borongósak a napok – tökéletes alkalom a sorozatmaratonokhoz! Napestig lehetne sorolni a jobbnál jobb alkotásokat, amik az évek során valamiért a kedvenceinkké váltak, legyen szó fantasyről, történelmi drámáról, sitcomokról, akciódús krimikről vagy éppen romantikus vígjátékokról. Azonban mindig akadnak kiemelkedő alkotások, melyek valamiért többek, mint kortársaik. Most a női témájú sorozatok közül választottunk ki öt úttörő produkciót.

Wonder Woman (1975-1979)

Wonder Woman

Manapság évről évre jelennek meg a szuperhősöket felsorakoztató produkciók, melyekben – szerencsére – egyre nagyobb szerepet kapnak a női hősök is. A filmtörténelemben az egyik legelső és egyben legmeghatározóbb női szuperhős, aki megjelent a vásznon, Wonder Woman volt. Az őt bemutató eredeti szériához több, mint negyven évet kell visszautaznunk az időben, ugyanis a sorozat 1975-ben debütált Lynda Carterrel a főszerepben. A hatvan epizódot megért alkotás a DC Comics képregényein alapult, a karaktert egy pszichológus, William Marston alkotta meg a negyvenes években és bennük a Diana Prince álnéven élő amazon kalandjait követhettük nyomon.

Ezt vitte aztán vászonra az ABC, a történet pedig a második világháború idején játszódott. Ugyan sokkal népszerűbb nála lett a 2017-es Wonder Woman című film, mindenképp emlékezetes sorozat lett, és talán mindenki emlékszik a jellegzetes pörgésre, ahogy a Carter által megformált Diana felölti piros-kék dresszét és tiaráját, hogy szembeszálljon a gonosztevőkkel.

Szex és New York (1998-2004)

Szex és New York

A Szex és New York emelte be a köztudatba a szingliség fogalmát, attól kezdve a pár nélküli nőt már nem kellett sajnálni, sőt! A sorozat sokszor irigylésre méltónak, szinte vágyottnak ábrázolta azt a szabadságot, ahogyan a négy főszereplő New Yorkban él – ugyanakkor bemutatta annak árnyoldalait is.

A szexualitásról és párkapcsolatokról rendkívül szabadszájúan beszélő, vicces és ironikus szériához hasonló azelőtt még soha nem készült, és akkora sikere lett, hogy forgattak hozzá két mozifilmet, sőt, a Szex és New York új fejezete december 9-én érkezik az HBO GO-ra. Mindenki tudott valamelyik karakterrel azonosulni a négyből, a magazinok tele voltak a „Te ki vagy a Szex és New Yorkból?” – kezdetű tesztekkel, és a produkció nemcsak a tévézést, de a divatvilágot is nagyban befolyásolta.

Szívek szállodája (2000-2007)

Szívek szállodája

„Az élet rövid, beszélj gyorsan” – szól a sorozat mottója. A kissé szerencsétlen magyar címet kapott Gilmore Girls egy pörgő nyelvű anya-lánya páros, Lorelai és Rory majdnem egy évtizedét követte végig, akik a köztük lévő csekély, 16 évnyi korkülönbség miatt szinte egymás legjobb barátnői voltak.

A connecticuti kisvárosban élő szállótulajdonos és újságírói babérokra vágyakozó lánya közti eszmecserék felejthetetlenek voltak, és bár megértésükhöz szükség volt egy minimális tájékozottságra az amerikai popkultúrában és mindennapokban, így is nagyon jót szórakoztunk rajtuk.

Számomra akkor vált igazán valóságossá a széria, amikor (spoiler!) Rory és Lorelai – az előbbi egyetemről való kibukása után – összevesztek a 6. évadban, hiszen az addig látott idilli anya-lánya kapcsolatra már tényleg „ráfért” egy igazi, nem csak ideig-óráig tartó ellentét. Emellett pedig azért volt szerethető sorozat, mert nem volt benne óriási dráma és akció, mégis a végletekig izgultunk egy-egy évadzáró részt látva.

Csajok (2012-2017)

Csajok

Judd Apatownak olyan filmeket köszönhetünk, mint a 40 éves szűz, a Felkoppintva, a Superbad vagy a Staten Island királya, de sokan nem tudják, hogy annak a sorozatnak is a producere volt, amiben Adam Driver (a későbbi Kylo Ren, nemsokára pedig Maurizio Gucci) ismert lett. Bizony, ez volt a Csajok, melynek történetét a főszereplő Hannah-t alakító Lena Dunham saját élete ihlette.

Hannah egy huszonnégy éves feltörekvő író, akivel diplomája megszerzése után két évvel találkozunk, és a szülei épp megvonják tőle a pénzügyi támogatást, mondván, most már a saját lábára kellene állnia. Csakhogy ez se neki, se barátnőinek nem megy olyan egyszerűen, pláne nem Brooklynban. Ahogyan a már említett Szex és New York a kilencvenes évek végi nagyvárosi, harmincas szinglik életét mutatta be, úgy a Csajok a felnőtté válás küszöbén álló, önmagukat kereső Y-generációs lányoknak szól. Az HBO humorba csomagolt sorozata végig valós és komoly témákat is boncolgat, olyanokat, amikkel mi is találkoztunk már az életünk során, és még csak nem is vagyunk amerikaiak – ilyen többek közt a közösségi média hatása, testképzavar, diploma utáni útkeresés, a kilátástalannak tűnő állásinterjúk erdeje, vagy épp az örökké tartónak hitt és mégis szétszakadó barátságok.

Az alelnök (2012-2019)

https://www.youtube.com/watch?v=D-9GnnfhPpw

A politika férfiaknak való, gondoljuk sokan, és ezt mintha az élet is igazolná, hiszen a világ parlamentjeiben ülésező képviselők mindössze 25 százaléka nő. Így aztán felüdülés egy olyan sorozatot nézni, melynek egy női politikus a főszereplője, aki történetesen az Egyesült Államok alelnöke – honnan tudhatták volna, hogy kilenc évvel később ez valóra fog válni?

Az HBO-s szatíra főszereplőjét Julia Dreyfus-Louis alakította, aki több, mint tíz díjat bezsebelhetett Selina Meyer eljátszásáért.

A történet azzal startol, hogy az eredetileg az elnöki posztért induló, de Stuart Hughes-zal szemben végül alulmaradó Selina nem a legjobb szívvel, de elvállalja az alelnöki pozíciót. Ezzel kezdetét veszi szélmalomharca az amerikai politikai életben, amely során néha inkompetens csapata nehezíti meg a dolgát, legtöbbször azonban maga az elnök tesz neki keresztbe, aki egyébként sosem jelenik meg személyesen a vásznon.