Barion Pixel Nemcsak az utakon, hanem a munkahelyeken is szükség lehet alkoholszondára (X) – Coloré

Nemcsak az utakon, hanem a munkahelyeken is szükség lehet alkoholszondára (X)

2023. 12. 08.

Az alkoholszondát az átlagember a közúti ellenőrzésekkel, az ittas vezetők kiszűrésével hozza kapcsolatba, azonban nemcsak a rendőrök fújathatják az alkoholfogyasztás kimutatására, hanem munkahelyi ellenőrzéseken is gyakran bevetik.

Az alkoholfogyasztás hatással van az emberi szervezetre, rontja a reflexeket, a koncentrálóképességet, továbbá memóriazavart, zavartságot okozhat, ami jelentős kockázattal jár. A vezetés veszélyes üzem, ahogy egyes munkakörülmények is, így a munkáltatóknak jogában áll munkakezdés előtt rendszeresen vagy szúrópróbaszerűen ellenőrzést végezni azokon, akik felveszik a munkát. De önellenőrzésre is alkalmas egy átmulatott éjszaka után. Mi az és hogyan működik az alkoholszonda?

A munkavégzésre alkalmas állapot ellenőrzése

A dolgozók munkavégzésre alkalmas állapotának vizsgálatára szerezzen be professzionális, egyszer vagy többször használható alkoholszondákat az Épkézláb Munkaruha webáruházból!

Egyes munkakörülmények között dolgozóknak számos kockázattal kell számolniuk, amely veszélyek csökkentése elsősorban a munkáltatók feladata. Azonban szükség lehet munkavédelmi ruházat és egyéni védőfelszerelések viselésére az egészség és a testi épség megőrzése érdekében. A munkavállalóknak pedig kötelessége viselnie azokat a betanításnak megfelelően, továbbá kötelesek munkaképes állapotban megjelenni a beosztás szerinti időben a munkahelyeken. Számos munkakörben szükség lehet megbizonyosodni arról, hogy a dolgozó nem fogyasztott-e alkoholt, ami negatívan befolyásolhatja a munkáját.

Hogyan működik az alkoholszonda?

Valamennyi szonda a vérben koncentrálódó alkohol mennyiségét mutatja ki a leheleten keresztül. Az ellenőrzésre kötelezett munkavállaló köteles a készülék csutorájába belefújni, amely aztán néhány másodpercen belül jelzi az eredményt. Nemcsak a közutakon, de a munkahelyeken is zéró tolerancia van, az alkoholos befolyásoltság alatt álló dolgozó nem veheti fel a munkát, illetve retorzióban részesül.

A professzionális szonda által kimutatott alkoholmennyiség bizonyítékként is felhasználható a bíróságon, így a munkáltatóknak érdemesebb ezt a típust vásárolni.

A szonda különböző szinteken méri az elfogyasztott alkohol mennyiségét, a véralkoholérték kimutatására alkalmas. A jogszabályok alapján 0,5‰ alatt alkoholosan nem befolyásolt. 0,5-0,8‰ között igen enyhe alkoholos befolyásoltság alatt áll, míg 0,8‰ felett egyértelmű a befolyásolt állapot megléte.

Menjen biztosra!

Már a legkisebb alkoholmennyiség is megzavarhatja az érzékszervek működését, így amennyiben ivott, ne üljön autóba, illetve ne kezdjen olyan munkába, amely fokozott veszélyekkel jár, nagyfokú koncentrációt igényel! Amennyiben szeretne megbizonyosodni arról, hogy munkaképes állapotban van-e, érdemes lehet ellenőrizni.

Már már különféle alkohol kalkulátorok állnak rendelkezésére annak, aki önellenőrzést hajtana végre, de biztos eredményt csak egy alkoholszonda adhat.