Barion Pixel Amit ne csinálj a munkahelyi gépen – Coloré

Amit ne csinálj a munkahelyi gépen

2020. 11. 24.

Amit a számítógépeden csinálsz, valójában képes megtörni, vagy éppen előrevinni a karriered.

Legtöbben rengeteget időt töltenek az irodai számítógépjeiken, laptopjaikon, így könnyű elfelejteni, hogy ez nem egy személyes, privát eszköz. A videók streamingjétől a fájlok letöltéséig itt található néhány dolog, amelyet soha nem szabad megtenni egy munkahelyi számítógépen.

Tárolni a személyes jelszavakat

Nagy cécó, hogy emlékezned kell és folyamatosan be kell írogatnod a jelszavakat. Így ezek tárolása csábító lehetőség. De mégis el kell kerülnöd. „Szinte minden alkalmazott megrendelt vagy megnézett valami személyes dolgot a munkahelyén. Arra viszont nem emlékszünk, hogy ezt a bejelentkezési információt otthagytuk a számítógépünkön.”- mondja Chelsea Brown, a Digital Mom Talk vezérigazgatója. Miért nagy dolog ez? Tegyük fel, hogy költözik a részleged, és nem törlöd le a számítógépet, mielőtt távozol. Az új fickónak, aki a te helyeden fog ülni, hozzáférése van mindenhez, ahová bejelentkeztél.

Online vásárlás

Unalmas napod van az irodában? Most kaptál egy e-mailt a csak néhány óráig tartó akcióról? Továbbra is el kell kerülnöd az online vásárlást. „Erősen javasolnám, hogy online vásárláshoz ne használd a benti gépet. Ez a személyes adatokat, például a hitelkártyaszámot veszélyeztetheti egy olyan eszközön, amelyhez mások hozzáférhetnek.”- mondja Dana Case, a MyCorporation.com igazgatója. És mondanunk sem kell, hogy a munkahelyi online vásárlás elég szakszerűtlen magatartás.

kr101

Munkát keresni

Nem lehet tagadni, hogy az álláskeresés nehéz, és sok időt és erőfeszítést igényel. De ez még mindig nem jelenti azt, hogy rendben van új munkahelyet keresni az aktuális helyeden. „Az informatikai csapat könnyen láthatja az összes webes tevékenységét, és lehet, hogy ki kell magyaráznod magad a HR-nek, miért használod fel azt az időt, amikor állítólag dolgozol, hogy más munkát keress. Ez fegyelmi eljárást eredményezhet, amelyet felmondás követhet.”- mondja Marcus Anwar, az OhMy.ca társalapítója.

Fájlok letöltése

Elsőre nem tűnhet rossz ötletnek, de idegen fájlok a számítógépre történő letöltésének súlyos következményei lehetnek. „Ne tölts le fájlokat ismeretlen forrásokból vagy webhelyekről, amelyek személyes és szakmai felhasználásra szolgálhatnak” – mondja Mike Falahee, a Marygrove Awning Co. tulajdonosa és vezérigazgatója. A legrosszabb esetben az egész irodai rendszert leállíthatod, és korlátlan mennyiségű veszteséget okozhatsz az üzleti vállalkozásoknak, ha nem tudnak megfelelően működni.”

Ott tárolod a személyes fájlokat

Munkahelyi számítógéped biztonságos helynek tűnhet a fájlok tárolására. De igazából nem az. „Ne feledd, hogy nem csak te férhetsz hozzá ehhez a számítógéphez. Tehát benne van a pakliban, hogy néhány ember visszaél ezekkel az információkkal, például a bankszámlád saját személyes költéseire használja”- mondja Trinh.

Videók közvetítése vagy letöltése

Szeretnél közvetíteni egy epizódot az ebédszünetben? Érdemes ezt inkább a telefonodon megtenni. Neal Taparia, a Solitaired partnere szerint a streaming videók eltömíthetik a hálózatokat, és mindenkit lelassíthatnak.

Social media

Taparia azt tanácsolja, hogy kerüld el az üzenetek küldését a vállalat által használt kommunikációs rendszeren keresztül. Ha személyes beszélgetést folytatsz egy barátoddal akkor a legjobb, ha munkaidő utánra hagyod, vagy inkább a mobilodon csetelsz.

Képek forrása: pexels.com