Munkák, amik még nem léteztek egy évtizede

2020. 11. 24.

Az alábbi munkák alig egy évtizeddel ezelőtt érkeztek meg világunkba – ma azonban a gazdaság mozgatórugói. A virágzó technológiai ipar és a változó fogyasztói szokások rengeteg új és izgalmas munkalehetőség előtt nyitott utat. Ezek a pozíciók nemcsak keresletet és potenciált jelentenek, hanem az alkalmazottaiknak is bőven megjutalmazzák a munkájukat, néha évente milliós nagyságrendben.

Drón kezelő

A drónüzemeltetők munkáját manapság vonzó rövidtávú megbízások teszik lehetővé olyan kezdeményezéseknek köszönhetően, mint az Amazon PrimeAir programja, amely csomagokat szállít az ügyfeleknek. Sőt, a filmkészítők és a fotósok a drónokra is támaszkodnak, hogy rögzítsék azokat a madártávlatból készült felvételeket, amelyeket filmekben és esküvői videókban láthatunk. Ahhoz, hogy valaki profivá válhasson, le kell tennie a repüléstechnikai ismeretek vizsgát, megszereznie a távvezérlői tanúsítványt és át kell mennie egy háttérellenőrzésen.

Marihuána szakértő

A marihuána közelmúltbeli legalizálása az Egyesült Államok több államában hatalmas piacot hozott létre a növény megvételére és értékesítésére. Azt jósolják, a marihuána-ipar várhatóan megdöbbentő 21 milliárd dollárt fogja elérni 2021-ig. Mivel az egész országban felbukkannak a termesztők és terjesztők, ma már sokan keresik kenyerüket forgalmazóként, sőt „budtenderekként” vagy munkatársakként, akár a gyógyszertárak.

Podcast host

Elég vicces, hogy a „podcast” kifejezést a BBC újságírója 2004-ben hozta létre az „iPod” és az „broadcast” szavak okos kombinációjaként. Pedig a podcastok csak néhány évvel ezelőtt váltak a lexikonunk részei, 2013 és 2018 között az átlagos podcast hallgatottság megduplázódott 12-ről 24 százalékra. Azóta a podcasting nem csupán divatos hobbivá vált – egyeseknek karrierjükké vált, az ismert házigazdák pedig epizódjaik során hirdetések olvasásával ütötték el a műsoridőt.

Mobilalkalmazás-fejlesztő

Bár az Apple iPhone-ját először 2007-ben adták ki, még egy-két évbe tellett, mire az iOS App Store hivatalosan elindult. A mobilalkalmazások népszerűsége onnan gyorsan növekedett, az Apple App Store 2013-ban elérte az 50 milliárdos letöltést. Gyors az előrelépés a mai napig, összesen 3 millió alkalmazás érhető el. Most szinte minden kereskedelmi és médiaüzlet ilyen telefonos alkalmazás-fejlesztőket alkalmaz, hogy létrehozzák a saját applikációik grafikáját és funkcióit.

kr51

Uber sofőr

Amióta 2009-ben megnyitotta kapuit, ez az alkalmazás-alapú telekocsi társaság a világ legértékesebb start-upjává vált, és nettó vagyonát mindössze 10 év alatt 62 milliárd dollárra növelte. Az Uber ma nagyjából 2 millió sofőrt alkalmaz az Egyesült Államokban, míg versenytársa, a Lyft körülbelül 1,5 millió sofőrrel rendelkezik – írja a The Rideshare Guy. Annak ellenére, hogy a telekommunikációs alkalmazások piaca virágzik, az Uber és a Lyft vezetői is azok közé a munkák közé tartoznak, amelyek eltűnhetnek a következő 25 évben.

Social media influencer

A közösségi média sokkal tovább fejlődött, mint egyszerűen a barátok és a család fénykép és élményalbuma. Míg egy évtizeddel ezelőtt még nem léteztek olyan platformok, mint a Facebook, az Instagram és a Twitter, ma már sok ember számára ez az elsődleges jövedelemforrás. A divatos bejegyzéseiről és a követői nagy tömegéről ismert influencerek dollárok ezreit kereshetik, ha közösségi médiafiókjaikon népszerűsítik az úti célokat, ruházati cikkeket vagy termékeket.

Képek forrása: pexels.com