Barion Pixel Téged is nyomaszt vasárnaponként a hétfői munkakezdés? Próbáld ki a Minimum Hétfőket! – Coloré

Téged is nyomaszt vasárnaponként a hétfői munkakezdés? Próbáld ki a Minimum Hétfőket!

2023. 04. 03.

Ha neked is ismerős a vasárnap délutánonként jelentkező, rejtélyes, fojtogató letargia, ami nem egy betegséget, hanem a közelgő hétfőt és ezzel az újabb stresszes munkahét kezdetét jelzi, olvass tovább, van megoldás!

Még Garfield, a híres rajzfilmmacska is utálja a hétfőket, pedig neki aztán ezek a napok is ugyanúgy telnek, mint egy csütörtök vagy vasárnap – lustálkodással és minimális erőfeszítések megtételével. Mások azonban ezt nem tehetik meg, és aligha kell bárkinek is bemutatni, hogy munkavállalók körében a pénteki eufóriát és szombati örömteli kikapcsolódást a vasárnap délutáni depresszió szokta felváltani, hiszen ekkor már érezzük, hogy hamarosan kezdhetik elölről az egész heti mókuskereket. Várnak a feladatok, a megbeszélések, a határidők és ezekkel együtt a stressz, a nyomás és a teljesítménykényszer is.

Marisa Jo Mayes, egy arizonai vállalkozó azzal lett felkapott TikTokon, hogy Bare Minimum Monday-eket, vagyis Minimum Hétfőket tart, vagyis hétfőnként nem terheli túl magát feladatokkal, sokkal inkább emberként és nem munkavállalóként koncentrál saját magára.

„2020-ban orvosi eszközök forgalmazásával foglalkoztam, borzalmasan éreztem magam és teljesen kiégtem. Úgy gondoltam, a főnököm jelenti a gondot, esetleg az amerikai céges munkakultúra a hibás, így felmondtam és megpróbáltam a magam ura lenni” – kezdte elmesélni történetét Mayes a Business Insidernek. De a felmondás után nem sokkal rájött, hogy a probléma nagyobb, mint gondolta, mert hiába volt a saját maga főnöke, továbbra is úgy állt a munkához, mint azelőtt.

A stressz és a kiégés ördögi körébe kerültem. Rosszul éreztem magam, mert annyira ki voltam égve, hogy semmire sem voltam képes. Ezért hihetetlen hosszú teendőlistákat írtam hétfőnként abban a reményben, hogy ha túlteljesítek, jobban fogom érezni magam, és büszke leszek arra, mennyi mindent elvégeztem aznap.” Jól tippeltek, ez sem jött be, vasárnaponként tovább rettegett a hétfőtől, és hétfő reggelenként az utolsó pillanatig aludt, hogy nehogy el kelljen kezdenie dolgozni. Megbénult az önmagára helyezett nyomás alatt, így sürgősen változtatnia kellett.

munka hétfő kiégés
A vállalkozó a stressz és a kiégés ördögi köréből akart kiszabadulni ezzel a módszerrel. Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Tavaly márciusban egyszer csak megengedte magának, hogy aznap csak abszolút minimális mennyiségű munkát végezzen el, és „varázsütésre jobban lettem, nem éreztem leterhelve magam, és a vártnál több mindent megcsináltam”. Azóta heti egyszer Bare Minimum Monday-t tart, amit magyarul Minimum Hétfőnek fordíthatunk.

Hogy kezdj bele a minimum hétfőkbe?

Elöljáróban azért el kell mondani, hogy a módszert, amit Mayes alkalmaz, azok tudják sikerrel alkalmazni, akiknek lehetőségük van otthoni munkavégzésre, így egy kereskedelmi, vendéglátóipari dolgozó például aligha közölheti munkahelyén hétfőként, hogy ma ellazázná a napot. De aki pozíciójából adódóan akár csak egy-két napot otthon tud tölteni, kipróbálhatja a Bare Minimum Monday-t, méghozzá a TikToker tanácsai alapján így:

  • Mayes hétfőre nem tervez be meetingeket, és lemondja azokat, amelyek nem létfontosságúak
  • Lassan kezdi a hetet, a nap első két órájában többek között naplózik, olvas vagy rendet rak a lakásban. Ebben a két órában emaileket sem olvas és mellőzi a technológiai eszközöket is, csak olyan dolgokat csinál, amikkel jól indul a hét.
  • Tíz körül kreatív dolgokba fog, például vállalkozásához készít tartalmat, tehát elkezdi a munkát, de csak olyannal foglalkozik, ami megmozgatja a kreativitást és amiben örömét leli.
  • Ebédszünet után két óráig a fő feladatain dolgozik, de elkerüli a multitaskingot, elrakja a telefonját és eltávolít minden zavaró tényezőt a környezetéből. Ha két óra alatt nem készül el, ráhúz még egy órát, de ahogy mondja, ez nem igazán jellemző.
Young,beautiful,woman,reading,a,book,at,home,with,her
Kezdd lassan a hetet, és magaddal is törődj, ne csak a munkával, vallja Mayes. Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

„A hétfői munkanapom rövidebb, mint a többi, de azért, mert kimondottan koncentrált munkát végzek ilyenkor. Mégis elkészülök annyi mindennel, amivel annak idején nyolc óra alatt lettem kész” – mondja.

A videói alatt megjelent kommentsereg egyértelműen két csoportra osztható, az egyik tábor odavan az ötletért, „Az álmomat éled” , írják, a másik csapat viszont elítélően tekint rá, miszerint lusta, és nem értékeli a kemény munkát. Mayes megérti a kételkedőket, úgy gondolja, néhány évvel ezelőtt, amikor még irodista volt, ő is a szemét forgatta volna az ötlet hallatán. De a kiégés megváltoztatta gondolkodását.

„Teljesen belátom, hogy a minimális hétfő nem mindenki számára reális. Vállalkozó vagyok, otthon dolgozom, nem vagyok anya. De aki szeretné kipróbálni, annak arra érdemes figyelnie hogy élete mely területén helyez felesleges nyomást magára, vagy támasz irreális elvárásokat önmaga felé. Ha az ember tudja, hogy nem lesz ideje valamire, fel se írja a listájára.” Hozzáteszi azt is, hogy ez a módszer nem a produktivitást serkenti, hanem azt változtatja meg, hogy hogyan törődünk saját magunkkal. Elkerülhetjük a kiégést és sokkal jobban érezzük magunkat a bőrünkben, ez pedig meglátszik az elvégzett munka minőségén.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix