Barion Pixel Így segíti a karriered a vakációzás – Coloré

Így segíti a karriered a vakációzás

2020. 11. 24.

Mint kiderült, sokkal bölcsebb a következő utazásod már most lefoglalni, mint egész évben rabszolgaként ülni az íróasztalnál …

Lemondtad már a munkahelyi szabadságod annak érdekében, hogy lenyűgözd a főnököd? Ha igen, akkor rosszul tetted! Tudósok nemrégiben megállapították, hogy többször nyaralni egy évben valójában egy pozitív karrierlépés. Persze idén, 2020-ban és valószínűleg jövőre is már csak belföldön relaxálhatunk.

karrier03

1978 és 1993 között a magyarok évente átlagosan 20,3 nap szabadságot vettek ki, majd ez a szám 2000-től egyre csak csökkent. 2015-ben az elhasznált szabadnapok száma átlagosan 16 nap volt.

Kiderült, hogy nem a főnökeink a hibásak: egy tanulmány megállapította, hogy a megkérdezett magyar munkavállalók több mint fele szándékosan hagyta kihasználatlanul a szabadnapjait. A tanulmány szerzője azt gyanítja, hogy a dolgozók attól tartanak, hogy lustának tűnnek vagy lemaradnak a munkából, úgy gondolják, hogy a napokat meghagyva lenyűgözik a vezetőséget.

Miért jó a nyaralás?

De az igazság az, hogy a szabadidő felhasználása sokkal jobb a minőségi munka szempontjából, mint a túlórázás. Egy szabadnap az irodából javíthatja koncentrációdat, míg a hosszú szünetek fokozzák a motivációt. „Nagy hatással van a nyaralás szabadsága az ember mentális egészségére” – mondta Francine Lederer klinikai pszichológus az ABC News-nak. „A legtöbb ember pozitív életszemlélettel rendelkezik, és motiváltabbak is a céljainak elérése kapcsán egy nyaralás után.”

A szabadnapokról való lemondás akár annak az oka is lehet, hogy nem léptetnek elő. A Project: Time Out című amerikai tanulmányban érdekes felismerés volt, hogy azok az alkalmazottak, akik 10 vagy kevesebb napot töltenek szabadságon, számukra kevésbé valószínű, hogy emelést vagy bónuszt kaptak az elmúlt három évben, mint azok, akik 11 vagy több napot vettek igénybe. Ez valószínűleg azért van így, mert a munkaidő minél hosszabb, annál valószínűbb, hogy észrevehetően kiég az illető. Ahelyett, hogy kihagynánk a vakációs napokat, próbáljuk ki ezeket a stratégiákat, hogy elnyerjük a főnök bizalmát.

A tanulság: a nyaralás nemcsak személyes egészségednek kedvez, hanem fontos szerepet játszik abban is, hogy jobb alkalmazott legyél. És a jó hír az, hogy nem kell egy hét szabadságot foglalnod, nem kell aggódnod a lemaradás miatt. Vegyél ki csak egy szabadnapot, amit magadra szánsz, sétálj egy nagyot a parkban, pihend ki magad, látogass el egy wellnessközpontba.

Képek forrása: pixabay.com

0 /eletmod/karrier/igy-segiti-a-karriered-a-vakaciozas/