Így kerülj be Google-hez

2020. 11. 24.

Igen, ehhez a tech-manager pozícióhoz bizonyos készségekre van szükség, de kell egy kis „guglisság” is.

A Google ma már annyira a kultúra és mindennapok része, hogy főnévként és igeként is használják. Ez az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb és legvágyottabb munkáltatója, a legbőkezűbb fizetést és szabadságot nyújtja a friss szülők számára – új anyukáknak 18 hét, apukáknak pedig hat hét -, valamint helyszíni gyermekgondozást is biztosít, amikor a szülők visszatérnek dolgozni. A Google szintén korán elkezdi a tehetséges diákok felkutatását, a nagyköveti programján keresztül.

karrier 1

Kyle Ewing, a globális HR-osztály igazgatója elmagyarázza, mi kell egy Google-alkalmazottnak.

Milyen tulajdonságokat keres minden jelöltnél?

Négy dolgot keresünk minden „versenyzőnél”. Az első az általános kognitív képesség, vagy a nagy problémák megoldása. A második a vezetés. A harmadik a szerepkörrel és pozícióval kapcsolatos ismeretek vagy tapasztalat a saját területén. És az utolsó az, amit “guglisságnak” hívunk.

Mi a „guglisság”?

A Google-t nem tanítják az iskolában. Ezek azok az emberek, akik jól érzik magukat a káoszban, akik motiválják saját magukat és akkor is helyesen cselekednek, amikor senki sem kéri őket. Ők olyan emberek, akik – a nap végén vagy akár a közepén is – szórakozni akarnak. Növekvő vállalatként folyamatosan változunk, és ez a változás minden munkaköri leírás része. Nem szó szerint – de talán annak kellene lennie.

Mit vár, mit tudjanak a jelöltek egy interjú előtt a Google-ról?

Természetesen az egyszerű válasz, ránk keresnek a Google-on. Komolyan mondom, hogy egy  interjú során ismernie kell termékeinket, vezetőinket, vállalati értékeinket, és sok minden megtalálható az interneten. Van néhány saját platformunk is, amelyet megosztunk a Google életéről. Van egy Life @ Google blog, Twitter és Google+ oldal, amelyet a jelölteknek feltétlenül meg kell nézniük.

Hogyan veszi fel a legtöbb jelöltet?

Az alkalmazottak ajánlása mindenképpen a legjobb munkaerő-felvételi forrásunk, de számos különféle kezdeményezésünk van, amelyek kifejezetten a motivált nők toborzását hivatottak segíteni, különösen a műszaki berkekben.

Mindenki számára elérhető a szakmai gyakorlat?

A Google egész évben szakmai gyakorlatokat kínál a beiratkozott hallgatóknak az üzleti területeken és egyetemeken, például marketing, mérnöki és termékmenedzsment területén. A jelentkezéseket csak online fogadják el, ahol tippeket és trükköket kínálunk a hatékony bemutatkozásokhoz és a motivációs levelekhez. A gyakornokjelöltek interjúkon mennek végig, gyakorlatilag a Google Hangouts-on keresztül, és néha személyesen is. A gyakornokok fizetést is kapnak, és lehetőségük nyílik fontos dolgok elvégzésére, valamint olyan termékek és projektek kidolgozására, amelyek az emberek százmillióit szolgálják a világ minden táján.

Részt vesz-e szakkiállításokon, állásbörzéken vagy más nyilvános rendezvényeken, ahol a jelölteknek lehetőségük lehet kapcsolatba lépni Önnel?

Amellett, hogy karrier-vásárokon veszünk részt és különféle eseményeket rendezünk az ország egyetemein, tucatnyi ipari és kutatási konferencián veszünk részt és támogatunk az Egyesült Államokban és azon kívül is. Múlt októberben a Google munkatársainak százait küldtük el a Grace Hopper Celebration of Women in Computing konferenciára Phoenixbe, ahol több ezer nővel találkoztunk a technológia terüleről és megvitattuk a karrier lehetőségeiket a Google-nál. Még az egyik sofőr nélküli autónkat is elhoztuk megmutatni.

Hány amerikai iroda van?

Világszerte 53 000 alkalmazottunk van. Az Egyesült Államokban 20 fő egyetemünk van, de az összes Google-alkalmazott nagyjából egyharmada a kaliforniai Mountain View-ban található székhelyünkön dolgozik. Amikor a jelöltek telefonon vagy a Google Hangouton keresztül haladnak át az első interjúkon, leggyakrabban az irodába repülnek, ahol végül a csapattal is találkozhatnak.

Milyen típusú állások állnak rendelkezésre a friss diplomások vagy az iparágban újonnan jelentkezők számára?

Mindenhol alkalmazzuk őket, de a legnagyobb hangsúlyt a műszaki és az értékesítési pozíciókra helyezzük. Természetesen arra törekszünk, hogy kategorizáljuk a legkülönbözőbb jelölteket, akikkel találkozunk, akik papíron vagy egy interjúban számos módon megmutathatják magukat. A lehetőségeknek nincs korlátja a Google-n belül. Soha nem tudhatod, hova kerülhetsz.

Képek forrása: pixabay.com