Barion Pixel Ha sikerre vágysz, tanuld meg a módját! – Coloré

Ha sikerre vágysz, tanuld meg a módját!

2021. 10. 05.

Sikert sikerre halmozol, vagy ennek épp az ellenkezője igaz rád? A siker több gyakorlati lépéssel elsajátítható, és az életed részévé tehető.

Azt hiszed, hogy mindig csak a szerencsés csillagzat és a kapcsolati tőke szükséges a sikerhez? Biztos, hogy nem. Sokkal szélesebb spektrumú a siker receptje. Azonban van egy jó hírünk: a siker tanulható! Ám mint minden tanulási folyamat, ez is idő- és energiabefektetést igényel.

Ha sikerre vágysz
Kép forrása: Pexels

„A siker egy arra érdemes cél folyamatos megvalósítása.”

Ez a Earl Nightingle-féle meghatározás nemcsak azt jelenti, hogy megtalálod azt a munkahelyet, amely végzettségednek megfelelő és támogatja a fejlődést és a magasabb szintre jutást, nagyobb fizetést. Siker lehet az is, ha egy komoly betegségből akarat, hozzáállás segítségével a gyógyulás megvalósul. Siker lehet ugyanakkor az is, ha a szülő úgy tudja kezei közül kiengedni gyermekeit, hogy a megfelelő értékrendet képviselik, és a társadalom teljes értékű, hasznos tagjává válnak. Szükséges, hogy a sikerhez vezető úton tudj teljesíteni, amely jó érzéssel tölt el téged, ugyanakkor kívülről is megerősítik azt, hogy valamit jól csinálsz.

A siker lehetősége mindenkiben benne rejlik, azonban az azzal járó státusz, hírnév, vezető pozíció mégsem mindenki vágya. A saját boldogságodat kell megkeresned, és ha eléred azt, na az már siker. Jordan Peterson ezt kitűnően megfogalmazta:

„Saját múltunkhoz hasonlítsuk magunkat, ne mások jelenéhez!”

Térjünk át arra, hogy mit tudsz tenni a saját sikered (legyen az bármi is) érdekében. 10+1 tanácsunk van:

#1 Te magad legyél a mérce!

Azt már írtuk, hogy ne másokhoz hasonlítsd magad. A haladásod és fejlődésed alapja te magad vagy. Fontos, hogy reális képed legyen önmagadról és arról, amit tudsz (vagy nem tudsz), mert az így elért sikerek és kudarcok terelnek a helyes útra.

#2 Szeresd és higgy benne!

A legnagyobb eséllyel abban leszel sikeres, amiben otthonosan, kényelmesen és biztonságosan mozogsz és még szereted is. Ha pedig így van, akkor a pozitív visszajelzések és a saját jóléted motivál arra, hogy folytasd. Olyan munkát válassz magadnak, amelyikben nem lenne nyűg dolgoznod.

#3 Legyél optimista!

A kudarcok nem esnek a legjobban, ugyanakkor sokat lehet azokból tanulni. Legyél optimista, és építsd be a tapasztalataidat a mindennapokba. Így felvértezve mindig egyre erősebbé válsz. A pozitív gondolkodás megkönnyíti az élet bármelyik területét.

#4 Tervezz és tűzz ki célokat!

Ha van terv, az motivációt jelent. Minél reálisabb és elérhetőbb a célkitűzés, annál nagyobb erőket fogsz mozgósítani a megvalósítás érdekében. Nagy álmod is lehet, de az addig vezető utat bontsd apróbb és külön-külön megvalósítható részekre.

#5 Mozdulj meg és legyél kitartó!

Cselekvés nélkül csak nagyon kevesek válnak sikeressé. Lényegében más árnyékát és munkáját kihasználva részesülnek a sikerben. Ne várd, hogy semmittevéssel, egyhelyben topogva rád kacsint a szerencse, kézen ragad és a magasba emel. Azért tenni kell, méghozzá lehet, hogy sokat. Azaz a siker nem biztos, hogy azonnal bekacsint hozzád. Ne fordulj vissza az első kanyarban csak azért, mert nem látod a célt!

#6 Legyél komoly és fókuszálj!

Elhatározás kérdése, hogy az általad kitűzött cél mennyi erőfeszítést érdemel meg. Ha valamit komolyan szeretnél, akkor ahhoz méltó komolyság szükséges. Fókuszálj arra, amit el szeretnél érni. A fókuszt azonban vetítsd ki magadra is. A saját sikered főszereplője te magad vagy, ezért muszáj időt szánnod az életedre. A pihentető alvás és a kikapcsolódás nem naplopás, hanem töltekezés, amely erőt biztosít a kitartáshoz, amely a siker felé vezérel.

#7 Legyenek támogatóid!

Akkor nyújt igazán flow-élményt a siker, ha azt van kivel megosztani. A sikerig vezető út azonban lehet rögös és nem árt, ha olyan környezeted van, aki megért, támogat, osztozik veled örömben és bánatban egyaránt.

#8 Fejlődj, tanulj!

Az egész életed egy tanulási folyamat és a fejlődéshez, alkalmazkodáshoz szükség van az ismeretek bővítésére, a tanulásra. Nemcsak az adott területet érintő tudás megszerzéséről van szó. Az önismeret legalább olyan fontos tényezője lehet a sikernek.

Ha sikerre vágysz
Kép forrása: Pexels

#9 Ne ragadj a múltban!

Lehet, hogy korábban jobb volt minden, de a múltat nem tudod a jelenbe vinni csak az emlékek által. Az meg maradjon is ott, és a jelen pillanatait éld meg, abban cselekedj!

#10 Utazz, láss, inspirálódj!

Kinyílik a világ, ha olyan helyen jársz, ahová már vágytál. Feltölt, gyönyörködtet és pluszt ad az életedhez. Láthatsz olyan ötletet, amelyet te magad is meg tudsz valósítani. Találkozhatsz olyan idegenekkel, akik közelebb visznek a céljaidhoz. Találhatsz új barátokat, akik motiválni, segíteni fognak.

+1 Bízz!

Elsősorban magadban. Bízz abban, hogy te is sikerre teremtett ember vagy. Ha nem a csodát várod, teszel is érte és még kitartó is vagy, akkor növeled az esélyed a sikerre.

Borítókép forrása: Pexels