Barion Pixel Figyelem, lejártak a fénykép nélküli osztrák e-cardok! (X) – Coloré

Figyelem, lejártak a fénykép nélküli osztrák e-cardok! (X)

2024. 02. 12.

Az e-card egy nagyon fontos okmány azoknak, akik Ausztriában dolgoznak. Ez a kártya a hazai TAJ kártyának felel meg, vagyis kulcsfontosságú ahhoz, hogy társadalombiztosítási ellátásokat vegyél igénybe.

A társadalombiztosítás három fő területen kínál különféle szolgáltatásokat, ezek pedig baleset, betegség és nyugdíj esetén jelentenek védelmet a számodra. Ezekhez a szolgáltatásokhoz az e-card segítségével tudsz hozzájutni.

Az e-card igénylése

Ha alkalmazottként dolgozol, akkor a munkaadód gondoskodik erről az okmányról, ha azonban vállalkozóként működsz, akkor az OMIP segíthet a társadalombiztosítási ellátások igénylésében, többek között az e-card beszerzésben is.

Lejártak a fénykép nélküli osztrák e-cardok!

Még 2019-ben fogadta el az osztrák parlament a régi, fénykép nélküli e-cardok cseréjét modern, a visszaélést megszüntető fényképes igazolványokra. Az új igazolványok igénylése folyamatos volt, sőt, aki rendelkezett a rendszerben fényképpel és más feltételeknek is megfelelt, automatikusan, postacímére kapta meg az új okmányt.

Eljött a végső határidő!

Aki nem rendelkezett a központi rendszerben fényképpel vagy nem volt benne a nyilvántartásban, annak az állam nem küldte ki automatikusan ezt az okmányt. Országos kampányok és hirdetések is felhívták a figyelmet arra, hogy mindenki gondoskodjon a fényképes igazolvány beszerzéséről, mivel 2024 január 15. után már csak ezt fogják tudni használni.

Sokan nem rendelkeznek ezzel az új okmánnyal

A hatóságok nyilvántartása szerint 84.000 fénykép nélküli e-card járt le 2024 január 15-én, ami hatalmas mennyiségűnek mondható, ezért a hatóságok bizonyos könnyítő intézkedéseket voltak kénytelen hozni.

A Szociális Alapok Konferenciájának elnöke elmondta, hogy az új okmány hiányában is biztosítva van minden egyes biztosítottnak az ellátása. Korlátlanul vehetik igénybe az orvosi ellátást, ahol figyelmeztetik őket arra, hogy szerezzék be a fényképes kártyát.

Mennyi idő van pótolni ezt a fontos okmányt?

Az orvos felhívja a beteg figyelmét arra, hogy pótolja az okmányt, erre az első felszólítástól számítva 150 napja van a biztosítottnak. El kell mennie a fénykép regisztrációs ponthoz (Foto Registrierstelle), ahol elkészítik a kártyához szükséges fényképet.

Hogyan lehet receptet kiváltani az e-card hiányában?

Az okmány hiányában 12 jegyű receptkóddal, QR kóddal vagy pedig a gyógyszertárban nyomtatott recepttel lehet kiváltani, így nem maradnak gyógyszer nélkül a betegek.

Kinek nem szükséges ez az új, fényképes e-card?

Vannak olyan csoportok, akiknek nem kell új okmány, ilyenek a 14 év alatti gyermekek, a 70 év feletti idősek, illetve a 4-es szintű ápolásban részesülő betegek.

Az új e-card biztonságos, megelőzi a visszaéléseket, segíti az orvosokat a beteg azonosításában. Az elmúlt időszakban 7 millió okmány készült, valamint 700.000 fénykép nélküli változatot készítettek a jogosultaknak. A kártya további előnye az NFC chip, mely érintés nélküli azonosítást tesz lehetővé.