Barion Pixel Ez történik, ha kollégával randizol – Coloré

Ez történik, ha kollégával randizol

2020. 11. 24.

Mi történik, ha beleszeretsz a kollégádba? Most egy karrierszakértő megosztja, hogyan kezeld a helyzetet.

Bár kemény és határozott szabályai lehetnek a munkatárssal való randevúzás ellen, Vicki Salemi, a Monster.com karrierszakértője szerint az irodai románcok gyakoribbak, mint gondolnánk. Egy 2014-es tanulmány szerint a munkatársak 38 százaléka azt mondja, hogy szakmai karrierjük egy pontján randevúzott egy munkatárssal. Miért? Salemi szerint egyszerű az igazság, amellyel sok egyedülálló egyetérthet: könnyebb találkozni. „Kihívás lehet találkozni valakivel az irodán kívül, és ha figyelembe vesszük, hogy mennyi időt töltünk munkával, akkor valószínűleg a kapcsolatok is maguktól kialakulnak” – jegyzi meg.

kr92

Simán elfoghat az idegesség, amikor fontolóra veszed egy munkatárssal való randevúzást, és igazad van, hogy így érzel. Mivel a romantika hatással lehet a hírnevedre, sőt megakadályozhatja, hogy tovább lépj felfelé a vállalati ranglétrán, érdemes többször is átgondolni mit lépsz, de ahogy Salemi fogalmaz, inkább a megközelítésről van szó. „Ha nyíltan kacérkodsz és már kihat a teljesítményedre a románc, az nem túl professzionális.” – mondja. „Soha nem érdemes megkockáztatni a kirúgást, vagy azt érezni, hogy te vagy a csoport kedvence, mert a főnökkel jársz. Általában véve célszerűbb, ha például valakivel a másik osztályról randizol vagy aki egy másik épületben tartózkodik. Kevesebb a kockázat ”- mondja.

A másik kockázat – magyarázza Salemia – azzal kapcsolatos, hogy kivel szűröd össze a levet: azonos szintű munkatársaival randevúzni különbözik attól, minthogy összejössz az osztály vezetőjével. „Ha randevúzol valakivel, aki hatalommal bír feletted, például a főnököddel vagy egy magasabb szintű kollégáddal, és ha a dolgok nem sikerülnek, akkor titokzatos módon lehet nem kapod meg a fizuemelést, vagy az előléptetést.”

Megéri-e? A millió dolláros kérdés, igaz? Nincs olyan százszázalékig biztos megoldás, amely megmenthetne téged attól, hogy összetörd karrieredet vagy a másik fontos pontot, szívedet. Ahelyett, hogy azon gondolkodnál, megéri-e, Salemi azt javasolja, hogy nézz befelé. „Amikor Ámor nyila betalál, és úgy döntesz, hogy élsz vele, mindig fennáll annak a lehetősége, hogy hasra eshetsz. Ha ez megtörténik, lehet hogy naponta találkoznod kell ezzel a személlyel, és nem tudsz elmenekülni előle. Ez a kockázatot mindenkinek magának kell megfontolnia, hogy érdemes-e folytatni ”- mondja.

És nemcsak a menedzserednek kell beszámolni, hanem egymásnak is. Ha munkatársad is úgy döntött, hogy hosszú távon benne van a dologban, Salemi azt mondja, hogy közösen állítsatok fel egy játéktervet. Legyetek proaktívak és mondjátok el a főnöknek, hogy mi történik. Míg az alkalmazottak többsége talán titkolóznak, ha te és partnered előrelátó módon kezelitek a helyzetet, az jobban a javatokra válik. Fontold meg egy órás megbeszélés kérvényezését, ahol elmagyarázhatod kapcsolatod kialakulását, lehetővé téve munkáltatódnak, hogy megfelelő kérdéseket tegyen fel.

Képek forrása: pexels.com