Élet diploma nélkül? Lehetséges!

2021. 09. 07.

Nem eltékozolt tehetség az, aki a szellemi és egyéb adottságai mellett sem a diplomás utat választja.

Nem is muszáj a világba kitekinteni ahhoz, hogy munkájukban, karrierjükben sikeres azzal együtt jó anyagi létet teremteni tudó személyekkel találkozzunk. Azonnal az ugrik be a legtöbbünknek, hogy valószínű egy ilyen karrier mögött akár többféle diploma is a segítségükre van. Megdöbbenünk, ha megtudjuk, hogy valójában diploma nélküli emberek is képesek karriert kiépíteni, sikerre vinni vállalkozásukat. Még megdöbbentőbb, ha az derül ki, hogy alapszintű végzettség és egy szakma megszerzésével, esetleg középiskolai végzettséggel érik ezt el. Ha kitekintünk a közvetlenebb környezetünkből, akkor is ismerhetünk olyan neveket, aki bár világhírnévre tettek szert, főiskolai vagy egyetemi diploma nélkül váltak ismertté: Al Pacino, Tom Hanks, Ryan Gosling, Halle Berry, Coco Chanel, Nicole Kidman, Mark Zuckerberg és Steve Jobs.

Az sem ismeretlen, hogy sok diplomás munkanélküli keres állást és nem feltétlenül a végzettségének megfelelően tud elhelyezkedni. Minden szülő álmodik arról, hogy gyermeke sikeres lesz felnőtt korában és ehhez talán még egy vagy több diploma képe is társul, de boldogságig nem csak az egyetemen át vezet az út. Egyáltalán nem rossz döntés a továbbtanulás, de hozhatja úgy az élet, hogy más utat választunk. Nem értéktelenebb az, aki nem rendelkezik felsőfokú végzettséggel, de a sikerhez többféle adottságra, képességre, lehetőségre és persze szerencsére van szükség.

Célkitűzés

Ahhoz, hogy ne csak kóvályogjunk a világban céltalanul és sehol se találjuk meg a helyünket, először is azt kell magunkban tisztázni, hogy mi az, ami érdekel, ami hivatássá, munkává válhat. Ha megvan az út, könnyebb annak kijárása is. Nem is olyan egyszerű ez, hiszen az ember érdeklődési köre szerteágazó lehet. Mégis olyanokra érdemes a kört leszűkíteni, amely pénzt is hoz a későbbiekben a konyhára, ugyanakkor fontos szempont, hogy érdekeljen is. Nemcsak a tanulás könnyebb, de a továbbiakban a munkavégzés is örömtelibbé válhat. Egyáltalán nem mindegy, hogy mibe öljük bele az energiánkat, az időnket és a pénzünket. Középkorú, hivatásváltó személyek esetében ez fokozottan érvényes. A képesítés nélküli, gyakorlati és elméleti tudást sajnos a munkaadók nem feltétlenül látják meg a pályázatokban, ezért fontos, hogy ha érdekel egy munkaterület, egy szakma, abban releváns tudást és képesítést szerezzünk.

Folytonos fejlődni tudás és akarás

A tanulásnak nem feltétele az iskolába járás. Szerencsére ma már olyan lehetőségek adottak, amelyek érdeklődésünknek megfelelő tudást és végzettséget adhatnak. Az online tanuláshoz az otthonunkat sem szükséges elhagyni és a folyamatos fejlődés ilyen módon is lehetséges. A gyakorlati tudást igénylő szakmákhoz is találhatunk megfelelő képzéseket.

Diploma nélkül
Kép forrása: Shutterstock

Képesítés utáni élet

Csak egy része a sikernek, ha már a képesítés a kezünkben van. El is kell tudni adni magunkat. Már tanulmányaink során érdemes kapcsolatba lépni és kapcsolatot kialakítani olyanokkal, akik az adott szakmában előrébb vannak, sikeres vállalkozást vezetnek vagy szakmai oktatók. A tudást mindig lehet pallérozni, finomítani. A legnagyobb hiba, ha a szakmai képesítés megszerzése után nem rögzítjük munkáinkat. Érdemes dokumentálni, hogy az adott területen milyen munkák vannak már mögöttünk, milyen sikereket értünk el, mert ez már önpromóció. A referenciaanyagunk sokkal beszédesebb, mint az önéletrajzunk.

Nem adják ingyen

A szakmájában sikeres személyekre általában jellemző, hogy meg kell dolgozniuk azért. Természetesen történhet másképp is, de a munka nemesít. A könnyen jött siker legalább olyan könnyen elillanhat. Éppen ezért, ha minden energiánk befektetésével sem érkezik a siker és az anyagi gazdagodás, kitartás szükséges. Lehet, hogy csak néhány hét, hónap kell a beinduláshoz egy jó munkahely megtalálásához, máskor ez több időt vesz igénybe, de a feladás egyet jelent önmagunk feladásával is.

Borítókép forrása: Shutterstock