Barion Pixel 3 intő jel, hogy nem a személyiségtípusodnak megfelelő munkát végzed – Coloré

3 intő jel, hogy nem a személyiségtípusodnak megfelelő munkát végzed

2022. 04. 15.

Könnyű szem elől téveszteni azokat a jeleket, melyek előrejelezhetik, hogy nem a személyiségtípusodnak megfelelő munkát végzed.

Munkahelyet váltani sosem egyszerű, de ez a döntés hosszú távon a pszichológiai és a szellemi jólétnek is kedvez. Mark Travers pszichológus szerint azonban könnyű szem elől téveszteni azokat a jeleket, melyek előrejelezhetik, hogy nem a személyiségtípusodnak megfelelő munkát végzed. Ezért a legújabb kutatások alapján elárulja, melyek ezek.

Intő jelek, hogy nem a személyiségtípusodnak megfelelő munkát végzed

Eredményorientált a munkahelyed

Az eredményorientált munkahelyek nevükből adódóan kizárólag a termelékenységre, a nyereségre és a teljesítményre összpontosítanak, és kevés figyelmet fordítanak minden másra, mint például az alkalmazottak egészségére és a személyes kapcsolatokra. Míg az ilyen típusú környezet szinte mindenkinek problémát jelenthet, különösen egészségtelen azok számára, akik hajlamosak „megszállott szenvedéllyel” végezni munkájukat. Ennek az az oka, hogy a temperamentumos személyiségtípusú munkavállalók olyannyira meg akarnak felelni, hogy közben teljesen megfeledkeznek személyes kapcsolataik ápolásáról és pszichológiai jólétük megőrzéséről.

Nem A Személyiségtípusodnak Megfelelő Munkát Végzed Egy Multinál
Nem A Személyiségtípusodnak Megfelelő Munkát Végzed Egy Multinál

Az ezzel kapcsolatos tanulmányok ajánlása alapján, hasonló helyzetben érdemes kicsit visszafogni a lelkesedést, és harmóniára, egyensúlyra, rugalmasságra törekedni a teljesítményt illetően. Ennek elérésénél sokat segíthetnek a mindfulness-gyakorlatok, amelyek pszichológiai távolságot teremtenek az érintett és munkája között.

Mikro-menedzsment, stresszes munkakörülmények

Az ilyen munkahely ugyancsak egészségtelen a legtöbb személyiségtípus számára, mivel hiányzik belőle az autonómia (az alkalmazottak boldogságának egyik kulcsa), és jellemzően magas a fluktuáció. A neuroticizmusra hajlamosaknak azonban különösen óvatosnak kell lenniük hasonló munkakörülmények között, merthogy emiatt a szorongás egészségtelen szintre léphet amitől azt sem veszed észre, hogy nem a személyiségtípusodnak megfelelő munkát végzed. Egyes kutatások azt mutatják, hogy a különösen stresszes, illetve a biztos munkahely hiányának érzése mellett végzett munkák hosszú távú negatív változásokat okozhatnak a személyiségben, például fokozhatják a a cég iránt érzett gyűlöletet és a neuroticizmust.

Egy másik tanulmány azokat a tényezőket vizsgálta, amelyek boldoggá teszik az embereket a munkahelyen – és kiderült, hogy ebben még egy segítőkész, nem-mikroszintű menedzsernek is kevés szerepe van. Ami a megkérdezettek szerint igazán számít az: érzés, hogy elérhetjük kitűzött céljainkat; tudni, tudatában lenni mindezen céloknak; a megbecsülés és az összetartozás érzése; a rugalmas munkaidő és -hely; a befogadó és tiszteletteljes környezetben végzett munka; a tanulási lehetőség; hogy van egy menedzser, aki segíti a siker elérését; tisztességes fizetés; a támogatottság érzése; a kollégák közti bizalom.

Kizárólag otthonról dolgozunk

Az otthoni munkavégzés egy valóra vált álomnak tűnhet, csakhogy egyes személyiségek számára ez elméletben jobb, mint a gyakorlatban. Egy nemrégiben készült tanulmány feltárt néhány olyan rossz szokást, amelyek a távmunkába való átállásból fakadtak, mint például a túlzott ülőmunka, az alkoholfogyasztás munkaidőben, a Netflix nézése vagy az online vásárlás, szintén munka közben. A kutatók azt találták, hogy azok, akik nem ismerik a lelkiismeretesség személyiségdimenzióját, azaz nem elég fegyelmezettek és cselekvésorientáltak, ők könnyebben csapdába eshetnek.

Nem A Személyiségtípusodnak Megfelelő Munkát Végzed Home Office Ban
Ha nem a személyiségtípusodnak megfelelő munkát végzed, az hosszú távon árt a pszichés jólétednek (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Nem meglepő, hogy az extrovertált személyiségtípusoknak kiváltképp nehéz lehet a home office – különösen amiatt, hogy a nap végén el tudjanak szakadni a munkától. A kutatásokból úgy tűnik, az extrovertáltak ideális forgatókönyve egy hibrid foglalkoztatási modell, amelyben idejük egy részét otthonról, a többit pedig az irodában töltik.

Összegzésképp

Ha nem a személyiségtípusodnak megfelelő munkát végzel, annak komoly pszichológiai következményei lehetnek. A legújabb kutatások azt tanácsolják a munkamániásoknak, hogy kerüljék a teljesítményorientált munkahelyeket. Az idegeskedők lehetőség szerint ne végezzenek túl nagy stresszel járó munkát, a kevésbé lelkiismeretesek pedig óvakodjanak a kizárólag otthoni munkavégzést kínáló cégektől. Végezetül személyiségtípustól függetlenül mindenkit arra ösztönöznek, hogy olyan munkát végezzen, amely nagyfokú autonómiát és összetartozást biztosít számára.

Borítókép forrása: shutterstock/Puzzlepix