Barion Pixel Ne tűrd, hanem kezeld a nárcisztikust – 7 lefegyverző módszer – Coloré

Ne tűrd, hanem kezeld a nárcisztikust – 7 lefegyverző módszer

2023. 10. 13.

A viselkedés olyan terület, amely mindig is érdekelte az embert. Az egyik figyelemre méltó személyiségtípus, amely számtalan könyvet és pszichológiai tanulmányt ihletett, a nárcisztikus személyiség. Mi jellemzi ezt a személyiségtípust és hogyan lehet kezelni a vele való kapcsolatot, ha az nem jó irányba visz?

Gyakran használjuk a nárcisztikus jelzőt az önimádó kifejezés helyettesítésére, azonban ez a személyiségtípus ennél sokkal több és összetettebb.

Egy korábbi cikkünkben már részletesen foglalkozunk azzal, hogyan lehet felismerni a nárcisztikus jegyeket. Most azonban inkább gyakorlati tanáccsal szeretnénk ellátni, ha az élet olyan helyzetbe hoz, hogy egy ilyen személlyel hoz össze.

Bármennyire is nyitott, kedves személyiség van, azért legyen önmagaddal szemben annyi igényed, hogy nem hagyod az elnyomást. Nem szereted a konfliktusokat, de már gyötrő a nárcisztikus megnyilvánulása? Zavar, hogy semmi empátiát nem mutat és nem csak veled, de másokkal is úgy bánik, amely már kiüti a biztosítékot?

Nárcisztikus
A nárcisztikus gyakran gondolja úgy, hogy ő kivételes és mások felett áll / Kép forrása: Viktor Aheiev / Getty Images

Fegyverezd le a nárcisztikust!

Igazi kihívást jelenthet a kapcsolat egy ilyen személlyel, mert hajlamos az önzésre, a manipulációra és az empátia számára ismeretlen. Azonban nem lehetetlen megvédeni magadat ellene:

#1 Állj a sarkadra!

A nárcisztikus személy gyakran próbálja megszerezni a kontrollt és a hatalmat szeretne gyakorolni mások felett, így kapcsolataiban is. Fontos, hogy ne hagyd, hogy manipuláljon és tartsd meg az irányítást saját életed felett. Maradj határozott és hű marad az értékrendedhez. Ne engedd, hogy beleszóljon abba mit és hogyan teszel.

#2 Határozottan!

Tartsd meg a kellő határt, mert hajlamos átlépni mások határait. Ha valami kellemetlen vagy nem megfelelő, mondd el neki. Ha meg akar győzni arról, hogy rosszul látod a helyzetet, zárd rövidre a beszélgetést. Ha még ez sem állítja meg, akkor nyisd ki az ajtót neki, hogy szabadon távozhasson.

#3 Higgadt kommunikáció

Kommunikálj vele higgadtan. Ne engedd, hogy érzelmeid vezessenek és azok látszódjanak rajtad, mert ezt felhívásként élik meg, ugyanis könnyedén játszik más érzéseivel.

Nárcisztikus
Ne engedd, hogy elbizonytalanítson! / Kép forrása: wildpixel / Getty Images

#4 Ne várd a változást, te cselekedj!

Bármennyire is rávilágíthatod, hogy valójában milyen, ne várj el radikális változást tőle. A nárcisztikus személyiség nehezen változik, hiszen annak gyökere sok esetben a gyermekkori eseményekhez kötött. A pozitív változáshoz szakmai segítségre is szükség lehet.

#5 Konfliktuskerülés

Nem mindig célravezető, mert így saját magad érvényesítését döngölöd földbe, de ha úgy ítéled meg, hogy nem érdemes vitába szállni vele, akkor a legjobb megoldás lehet, ha elkerülöd a felesleges konfliktusokat.

#6 Reakciómentes övezet

Olykor megoldás lehet, hogy ha nem reagálsz a manipulatív vagy provokatív cselekedetre. A semmit nem csinálás fegyvere. Az érdektelenség mutatása az, ami kibillentheti tettetett magabiztosságából.

#7 Szakmai segítség neked

Ha a kapcsolatod már káros vagy esetleg veszélyes vizekre evezett és nem tudod hatékonyan kezelni, akkor érdemes szakmai segítséget kérned. Igen, a nárcisztikus személyiségűek ugyanis bántalmazóvá válhatnak és az már cseppet sem egészséges. Egy terapeuta vagy pszichológus segíthet abban, hogy megértsd a helyzetedet, és tanácsot adhat, hogy hogyan kezelj egy nárcisztikus személyt.

Ki kell állnod magadért! Ki, ha nem te!? Az önvédelem és a határok megőrzése kulcsfontosságú a nárcisztikussal szemben. Vedd azonban komolyan és ha a helyzet súlyosabbá válik, ne habozz szakember segítségét kérni. Az a legfontosabb, hogy az egészséges kapcsolatok értéke és az önbecsülésed ne sérüljön.

Nyitókép forrása: SvetaZi / Getty Images