Barion Pixel Viszket a bal tenyerem: jön vagy megy a pénz? – Coloré

Viszket a bal tenyerem: jön vagy megy a pénz?

2023. 10. 01.

Ha nem vagy babonás, akkor is eszedbe juthatnak olyan hiedelmek, mint például mi várható, ha cseng a fülem vagy viszket a bal tenyerem, a talpam. Ha viszket a tenyered, lehetséges, hogy pénzhez jutsz vagy kiadás várható, a talpad esetében pedig táncra fogsz perdülni?

Amikor még az embert jóval kevesebb inger érte, mint manapság, akkor arra is jobban ráértek, hogy magukkal és a környezetükkel foglalkozzanak. Megfigyeléseik alapján ültettek be olyan szokásokat, amelyekkel megkönnyíthették az életüket, vagy némi útmutatást reméltek, mert a jelekből következtetést vontak le, úgymint viszket a bal tenyerem, vagyis pénzt remélek, várok.
Modern életünkben azonban ugyanúgy megjelennek az ősi hiedelmek, sőt hatással vannak ránk. A babonák ugyanis választ adnak váratlan, véletlen vagy megmagyarázhatatlannak tűnő eseményekre, amelyek esetében úgy érezhetjük, hogy nem mi irányítunk. A babonákba vetett hit annyira egyetemes, hogy nincs se országhatár, se kultúra, ami gátat szabhatna azoknak. Nem véletlenül hiszünk még manapság is némelyikben.

Pénz
Pénz áll a házhoz vagy jelentős kiadás várható? / Kép forrása: Evgeniy Skripnichenko / Getty Images

Viszket a bal tenyerem – honnan ered?

Ennek lenyomata a mi kultúránkban is ismert viszkető tenyérhez fűződő babona. A pénz pedig nemcsak a jelenlegi korban uralkodó, hanem régóta így van ez már. A közmondás szerint tudjuk, hogy a pénz nem boldogít, de a pénztelenség sem. Sőt. Éppen ezért arra törekszünk, hogy minél több legyen, remélve attól a nyugalmat, boldogságot.

A viszkető tenyér és pénz közötti összefüggést a múltban és a különböző kultúrákban is keresni lehet.

Kelták

A pénzhez amúgy is több babona köthető, de a viszkető tenyér esetében a keltákig kell visszamenni. Úgy hitték ugyanis, hogyha a bőr ezüsttel érintkezik, akkor azzal az egészségüket támogatják, a betegséget gyógyítják. A viszkető tenyérre is gyógyír lehet az ezüst, ezért azzal kenték, így ez vált a pénz áramlásának szimbólumává.

Európai kultúrában

Viszket a bal tenyerem? Európában ez vészjósló, a rossz előjeleként értelmezhető: veszteség, valami rossz várható. A középkorba a viszkető bal tenyeret egyenesen a gonosz megszállásának tekintették.

Ázsiai kultúrában

A bal tenyér viszketése kimondottan jó jel, várhatóan pénzügyi siker formájában fog érkezni, de a jó hír érkezését is mutathatja. Kínában például a bal tenyér viszketésének a váratlan szerencse vagy pénz érkezését tulajdonítják. A jobb kéz persze rosszat jelent, vagyis pénzt veszíthet, ám egy fadarabbal való érintkezés megállíthatja ezt a negatív folyamatot.

Íréknél

Ezúttal a pénznek ehhez semmi köze. Az írek ugyanis úgy vélik, hogyha a jobb tenyerük viszket, akkor olyan személlyel fognak találkozni, akik számunkra kellemes meglepetés lesz és jó benyomást tesznek.

Tenyérjóslásban

Új energiák szabadulnak fel bennünk, vagyis az energiák mozgását érzékeljük a tenyérben viszketés formájában.

Viszket a bal tenyerem jó
Több kultúrában jót tulajdonítanak, ha a nő bal tenyere viszket / Kép forrása: Deagreez / Getty Images

„Viszket a bal tenyerem” férfiak és nők esetében

Látható módon egyes kultúrákban a bal tenyér viszketése jelent jót, míg a jobb sejtet valami rosszat, máshol pedig pont fordítva.

A különböző kézen jelentkező viszketés mást szimbolizál azonban a nők és férfiak esetében is.

A viszkető jobb kéz férfiaknál jót jelent, pénz érkezése várható. Olyan előre nem látható anyagi támogatásról van szó, mint mondjuk az utcán talált pénz, vagy lottónyeremény. Ezzel szemben, ha egy férfinek a bal keze viszket, az rosszat sugall. Vagy szerencsétlenség éri, vagy pedig nagyobb összeget kell kiadnia.

A nők esetében azonban a viszkető bal tenyér jelenti azt, hogy pénz áll a házhoz vagy más módon éri szerencse, a jobb kéz viszketése pedig kellemetlenséget, szerencsétlenséget jelez.

Tudomány felől megközelítve

A hiedelmeken túl érdemes figyelmet szentelni a bőr állapotára, az ugyanis gyakran betegségre vagy életmódbeli következményre utalhat. A viszketést okozhatja ekcéma, pikkelysömör, száraz bőr, allergia, túlzott igénybe vétel, de akár cukorbetegség is.

Ha a tenyér viszket, ám sem pénz kiadása, sem bevétel nem történt, akkor lehet, hogy az egészségünkre kell jobban koncentrálni a babonák helyett.

Nyitókép forrása: GemaIbarra / Getty Images
0 /eletmod/ezoteria/viszket-a-bal-tenyerem/