Barion Pixel 5+1 dolog, a Tarot-ról, amit sokan nem tudnak – Coloré

5+1 dolog, a Tarot-ról, amit sokan nem tudnak

2024. 05. 10.

Időről-időre felkapottá válik a Tarot, hiszen a jóslatok mindenkit érdekelnek.

Miközben a mozikban elstartolt a Tarot – A halálkártya című horrorfilm, adja a helyzet, hogy kicsit utána nézzünk ennek a kártyafajtának. Így talán megérthetjük, mennyire van alapja a róla készült misztikus, ijesztgetős filmnek. A Tarot egy ősi “tudomány”, eredete a 15. századik nyúlik vissza, a 17. század óta pedig az okkultizmushoz is kapcsolják. A Tarot-kártya figurái valóban rémisztőek, ám nevük nem mindig fedi valódi jelentés tartalmukat.

Tarot
Forrás: Getty Images

Nem a romáktól ered

Bár sokan azt gondolják, hogy az ősi roma, vagyis cigánykártyák megfelelője a Tarot, de a valódi cigány ráolvasásokhoz, átkokhoz vagy áldásokhoz semmi köze. A Tarot legkorábbi fellelhetősége a 15. századi Franciaország és Olaszország, ezek még játékpaklik voltak, melyeket erősen díszítettek.

Eredetileg játék volt

A tarocchi olasz kártyákból származik, a Taro pedig egy folyó neve. A kezdetekben csak játék célja volt, de később a figurák szimbolikája és spirituális misztikuma továbbfejlődött. A Bridzs is a Tarot-ból ered.

Jóslás

A kártya-olvasás vagyis jóslás csak a 18. század “terméke”. A kártyapakli okkult értelmezését 1781-ben adta ki Court de Gébelin. Az okkult elméletek sokszor ellentmondanak a kártyalapon látható ikonográfiának.

Nem kell hozzá médiumnak lenni

A Tarot olvasásához nem kell boszorkánynak lennünk. Ez egy készség és művészet, ami tanulható, de rengeteg gyakorlást igényel.

Babonaságok

Több hiedelem is van, ami nem igaz. Ilyen az, hogy az első paklinkat mástól kell kapnunk, vagyis nem vehetjük meg. Illetve az sem igaz, hogy magunknak nem jósolhatunk belőle. A Tarot önmaga csak díszes kártya, általában Kínában gyártják. Nincsenek benne szellemek vagy spirituális erők. A húzó energiái időlegesen kapcsolódhatnak hozzá, a képzettársítás pedig a bensőnkben zajlik.

Nem gonosz

A Tarot a keresztény kultúrából származik, nem gonosz vagy veszélyes. Nyugodtan használható, a kártyák jelentése mind egy skálaként fogható fel, amin rajta van a legjobb és a legrosszabb jelentés is.

Forrás: wikipedia

Borítókép forrása: Getty Images