Mantrázod, de tudod mit jelent?

Tudod, hogyan kell mantrázni? Nemcsak a lótuszülést és az „ommm” mondogatását jelenti. De akkor mit is?

Szinte már közhelyként emlegetjük a mantra szót, mint az imádkozás szinonimáját. Ugye te is hallottad már mások szájából, hogy valaki mantrázott a siker érdekében? Ezt a kifejezést tehát akkor alkalmazzák a hétköznapokban, ha valamit nagyon szeretnének elérni. Mintha egy mankóba kapaszkodnának vagy varázslatot várnának.

Te is szoktál élni ezzel a kifejezéssel? Azt is tudod, hogy mit jelent? Egyszerűsített mantratovábbképzésünkből megtudhatod, hogy miről is van szó.

Jelentése

A mantra két szanszkrit szó szótövét jelenti: gondolni (man) és eszköz (tra). Magyarosítva tehát a gondolat eszközeként fordítható. A gondolat szavakkal kifejezhető módjáról van szó. Ez azonban csak a szómagyarázat egyik lehetséges megoldása, de van egy másik értelmezés, mely szerint a manas (elme) és a trayate (felszabadítani) szavakból áll. Ebben az értelemben pedig az elme felszabadítását jelenti. Vagyis a mantra olyan hang, amellyel az elmét szabadítjuk meg minden rossztól.

Bármelyik magyarázatot is fogadjuk el, lényegében mindegyik azt jelenti, hogy olyan különleges hang, amely erőt, információt közvetít.

Ereje

A szó jelentésének ismerete nélkül is szoktuk használni a mantra kifejezést. Ha többet szeretnél tudni, akkor jegyezd meg, hogy minőségük szerint négy kategóriába sorolhatók: jóság, szenvedély, tudatlanság és transzcendentális. Nem mindegy tehát, hogy a mantrát önzetlenségből, szeretetből használjuk (jóság), vagy remélünk tőle valamit (szenvedély). A mantrával segíthetünk valakit vagy valamit ártó tevékenységében anélkül, hogy ezzel tisztában lennénk (tudatlanság) és felhasználhatjuk azért, hogy kapcsolódni tudjunk a legfelsőbb erőkkel (transzcendentális). A mantrázás minősége is hasonlóan négyféle lehet.

A mantrázás célja mindenképp a lelki önmegvalósítás. Ha mindez anyagi javak megszerzéséért történik nem is ér semmit, a levegőbe mondott szavakká válnak.

Típusai

Apta mantra vagy szabar mantra: az anyagi előbbre jutást célzó.

Bija-mantra vagy sakti-mantra: célja az alapok megszilárdítsa, valamint a megvilágosodott tudatállapot elérése.

Elmélkedést segítő mantra: célja az önmegvalósítás.

Mahá mantra: a hatha-jógát rendszeresen végzők, azt elsajátítók képesek alkalmazni, akik megértik a mahá mantra mögötti filozófiai tanokat is.

Mediatív mantra: az elme átformálását segítő, hogy a megvilágosodást elérjük.

Sziddha mantra: már nem is használt, mert azok a bölcsek alkalmazták, akik a természet feletti képességek megszerzésére törekedtek, például gondolatolvasás, a jövő látása, gyógyító erő stb.

Miért jó?

A mantárkba összpontosított hangok támogatják egészségünket, fejlesztik a memóriánkat, a koncentrációnkat. Pozitívra hangolják a gondolatokat, hozzásegítenek a belső békéhez, harmóniához. Az elménk képes általuk lehiggadni, szellemi és spirituális fejlődésünket is segítik.

Mindezt hogyan tudod a gyakorlatban is alkalmazni? Ebben segít ez a videó:

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Hűtsd le magad egy vegán kapros töklevessel!