Barion Pixel Honnan ered a horoszkóp? – Coloré

Honnan ered a horoszkóp?

2021. 01. 25.

A legtöbb újság és online magazin rendelkezik horoszkóp rovattal, mi olvasók pedig előszeretettel böngésszük a következő heteinkben várható történéseket – még akkor is, ha nem hiszünk benne. De honnan is ered az asztrológia és a csillagjegyek?

greg rakozy oMpAz DN 9I unsplash
Forrás: Unsplash

Évezredekkel ezelőtt, amikor az emberek felnéztek az égre, és elkezdték megvizsgálni a számukra addig ismeretlen, fényes égitesteket, rájöttek, hogy mozgásukban rendszer fedezhető fel, mely hatással van a Földre. Az évszakokat, vagy például az apály és a dagály váltakozását is befolyásolták, így logikusnak tűnt, hogy az élet más területével is kapcsolatban állnak. Minden nép történetében megjelent a csillagokkal való foglalkozás, a suméroktól elkezdve a görögökön át a kínaiakig. A Netflix streaming felületen megtalálható ismeretterjesztő sorozata, az Explained egyik része ezt a témát dolgozza fel.

Az asztronómia és az asztrológia, mint tudjuk, ma már két külön fogalomnak számít. Míg előbbi a bolygók mozgásával foglalkozik, utóbbi az égitestek állásának hatását vizsgálja az ember sorsára, művelőik pedig gyakran alkalmazzák a kettőt egyszerre. Fontos az is, hogy míg előbbit (vagyis a csillagászatot) elfogadja a tudományos konszenzus, utóbbit, a csillagjóslást nem – de ez nem mindig volt így, különösen a középkorig, amikor a tudományok még nem váltak el élesen egymástól.

A csillagjegyek megszületése

A tizenkét csillagjegy meghatározása az ókori Babilóniában született meg. Megfigyelték, hogy egy évben nagyjából tizenkét újhold van, ez alapján a Nap égen bejárt útját ennyi részre osztották. Mindegyik részt egy-egy csillagképpel jelölték, melyekben valamilyen alakzatot fedeztek fel (például bika vagy skorpió). Így jöttek létre a csillagjegyek, melyekbe az embereket születésük időpontja szerint osztották – amelyik jegyben volt a Nap a születésedkor.

Azonban nem csak a Nap-jegyet vették figyelembe, hanem azt is, hogy milyen volt a teljes égbolt az ember születésének pillanatában, mely alapján pedig további, az ember tulajdonságait és sorsának eseményeit befolyásoló jegyeket is meghatároztak.

nastya dulhiier DFrlRyLhCOQ unsplash
Forrás: Unsplash

A középkor

Klaudiosz Ptolemaiosz görög polihisztor dolgozta ki az asztronómián alapuló, a 17. századig meghatározó, ún. ptolemaioszi világképet, melynek a Föld volt a középpontjában. Tetrabiblos című könyve eljuttatta ezt a nézetet egészen a Közel-Keletig és Indiáig. Kínában azért nem lett népszerű, mert nekik már volt egy hasonló, több ezer éve „használt” gondolatrendszerük az asztrológiáról, melynek alapja a születés éve. Többek között vannak például szerencsésebb és szerencsétlenebb évek, az ottani nők közül sokan pedig ettől is függővé teszik a gyerekvállalásukat. 2010-ben, a tigris évében sokkal kevesebb baba született Kínában, mint a kutya évében 2012-ben, ez pedig visszavezethető az előbb említett okra.

A meggyőződés, hogy a csillagok befolyásolják a sorsunkat, hamar elterjedt, megjelent például a korabeli Shakespeare-drámákban is.

A tudományok kora

Idővel azonban, Galilei és a hozzá hasonló tudósok munkájának köszönhetően az emberiség elkezdett kételkedni abban, hogy amiben addig hitt, történetesen, hogy a Föld körül forog minden, vajon tényleg igaz-e? A tizenhetedik századtól kezdődő felfedezések, a tudományos igazolhatóság fogalmának megjelenése több száz évre kiszorította a divatból az asztrológiát a nyugati világban.

A horoszkóp felemelkedése

Aztán megjelent a horoszkóp rovat. 1930-ban egy londoni napilap megjelentetett egy írást az asztrológus R. H. Naylor tollából, aki Margit hercegnőről írt, nagyjából megjósolva néhány, utóbb tényleg bekövetkezett eseményt – például azt, hogy nagybátyja, az akkori király, lemondott a trónról apja javára. Ezután rendszeres rovatot kapott az újságban, attól kezdve pedig már nem a királyi család hanem a hétköznapi emberek számára írt horoszkópot, ami kizárólag a Nap-jegyeiken alapult.

Később a pszichoanalízis, majd a New Age-mozgalom még népszerűbbé tették a horoszkópokat. Linda Goodman 60-as években megjelent, Sun Signs című könyve, mely a csillagjegyek tulajdonságait írta le, és azt ígérte, így segít megérteni majd embertársainkat, azonnal bestseller lett.

A horoszkóp sikere pedig azóta is töretlen, megtalálható a legtöbb magazinban és online felületen, jelen van párkapcsolati döntésekben és munkahelyi felvételi-tesztekben egyaránt.

0 /eletmod/ezoteria/honnan-ered-a-horoszkop/